Main Content

PROFIL: FERNANDO LLORENTE ( + VIDEO )

nedeľa, 7. november 2010 13:37 | Autor: Lukáš Vráblik

PROFIL: FERNANDO LLORENTE ( + VIDEO )
PROFIL: FERNANDO LLORENTE ( + VIDEO ) | zdroj: SITA

Kvalifikačný zápas skupiny I, boj o EURO 2012. V glasgowskom Hampden Parku sa práve odohráva tvrdý duel medzi domácimi Škótmi a úradajúcim majstrom sveta, Španielskom. Hostia vedú po góloch Davida Villu a Andrésa Iniestu už 2:0, ale húževnatí Škóti vyrovnávajú zásluhou Naismitha a vlastného gólu Gerarda Piqueho. Španieli sú šokovaní, no Vicente del Bosque vyťahuje zo svojho čarovného klobúka žolíka – zakončovateľa Athletica Bilbao Fernanda Llorenteho.

Llorente nie je ničím neznámym, hral už aj na juhoafrických majstrovstvách sveta, ale stále sa nestal oporou „červenej fúrie“. Prebieha 79.minúta stretnutia. Španielsko ťahá útok po ľavej strane a krajný bek Joan Capdevilla posiela dlhočizný center pred McGregorovu bránu. Na hranicu päťky si zbehne Llorente, ktorého nie príliš dôrazne atakoval Whittaker a zblízka nedáva škótskemu gólmanovi šancu. 2:3! Zápas sa skončil týmto výsledkom a hrdinom bol Llorente. 195 cm vysoký zadák, narodený 26. februára 1985 v Pamplone, dal dva góly aj v predchádzajúcom zápase Litve. Španieli vďaka tomu vyhrali 2:1. Jednoducho, z Llorenteho sa stáva postrach defenzívy každého tímu.

VIDEO: Rozhodujúci gól Llorenteho do siete Škótska

Hoci je rodákom z Pamplony, žil v dedine Rincón de Soto v La Roja. Začínal v maličkých kluboch, FC Funes a River Ebro. Ako jedenásťročný nastúpil do mládežníckej akadémie Athletica Bilbaa a za baskický klub nastupoval na rôznych juniorských úrovniach. V roku 2003 hrával za štvrtoligový klub CD Baskonia a akonáhle vsietil 12 gólov v 33 umiestneniach, presunul sa do rezervy Athletica Bilbao. Hral Segundu División B a v prvej polovici sezóny dal štyri góly v šestnástich zápasoch. Tým si vyslúžil predĺženie svojej zmluvy až do roku 2008. Až 25. januára 2005 debutoval v La Lige. Súperom bol Espanyol Barcelona a zrodila sa remíza 1:1. O tri dni neskôr zažiaril v pohári proti UD Lanzarote, lebo pri víťazstve 6:0 asistoval fantastickým hattrickom. Do konca sezóny si ešte zahral, napríklad Pohár UEFA proti Austrii Viedeň.

VIDEO: Mix gólov Fernanda Llorenteho

Sezónu 2005/06 nemôže považovať za vydarenú. Kvárili ho zranenia, dal iba štyri góly, z toho dva maličkému klubu v pohári. Aspoň, že úspešne strelil do siete Realu Sociedad a pomohol tak k výhre nad odvekým rivalom. 13. júla 2006 podpísal ďalšiu zmluvu, do roku 2011 s klauzulou. Hoci ročník začal ako štvrtý útočník v poradí za Aritzom Adurizom, Josebom Exteberriom a veteránom Ismaelom Urzaizom. Bilbao sa trápilo a Llorente dostával šance, no na konte mal iba dva góly. Životne dôležitý ale bol ale ten proti Valencii pri výsledku 1:1, pretože vysnívaný bodík zachraňoval v závere stretnutia. Pri príprave na ročník 2007/08 dával góly v príprave a stal sa prvou voľbou na post útočníka. Začiatok bol zlý, ale zlepšoval sa a skončil s dobrou bilanciou – 11 ligových gólov. Predviedol sa opäť proti Valencii, ktorej v dvoch zápasoch dal až štyri góly a stal sa strašiakom pre „netopierov“. To nebolo všetko, loptu z brány po jeho strele vyťahovali aj gólmani Barcelony, Villarrealu či Atlética Madrid.
 
Bol ale pracovitý a od ročníka 2008/09 očakával viac. „Myslím si, že som schopný dávať góly a verím v dobrý rok. Chcem začať v takej forme, ako na konci minulej sezóny,“ povedal. Po pomalšom rozbehu dal impozantných 14 gólov v lige + 4 v pohári, kde dotiahol Bilbao až do finále, no Baskovia boli na katalánskych kúzelníkov prikrátky. Vychádzajúcu hviezdu si začala španielska verejnosť všímať a 14. novembra 2008 si zahral prípravný zápas proti Chile. Hral osemnásť minút a jeho tím zdolal juhoamerického protivníka 3:0. Ukazovalo sa, že môže byť v budúcnosti oporou Španielska. Na konci sezóny 08/09 mal na konte zase 14 gólov a Athletic Bilbao bolo v tabuľke ôsme. Dal svoju prvú trefu v reprezentácii, v priateľskom zápase proti Anglicku, vo februári 2009, bolo to v 64.minúte.

Bude rodák zo Pamplony hviezdou? Otázka, na ktorú sa dozvieme odpoveď v najbližších rokoch.