Main Content

Ideálna zostava futbalistov, ktorí si MS zahrajú len na Playstation

streda, 20. november 2013 12:27 | Autor: Jakub Mihálik

Ideálna zostava futbalistov, ktorí si MS zahrajú len na Playstation
Ideálna zostava futbalistov, ktorí si MS zahrajú len na Playstation | zdroj: © TASR

Len včera skončila kontinentálna kvalifikácia Majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii. Víťazi sú známi, no známi sú aj porazení, ktorí sa v Brazílii na ihrisku určite nepredstavia, pretože neprešli náročným kvalifikačným sitom. Pozrite si ideálnu jedenástku hráčov, o ktorých budúcoročný šampionát prišiel. Budú vám chýbať?

Brankár:

Petr Čech (Česká republika) – Brankár Chelsea patril v Bílkovom výbere opäť medzi najlepších, no v jeho snahe sa k nemu nepridal aj zvyšok tímu. Česi nedokázali prehrýznuť súperov ako Taliansko, či Dánsko, no zaváhali aj proti Arméncom a len tesne preskočili Bulharov. Jeden z najlepších gólmanov sveta sa tak nepozrie po JAR 2010, ani do Brazílie 2014.

Obrancovia:

David Alaba (Rakúsko) – Obranca Bayernu Mníchov v tejto kvalifikácii ťahal rakúsky výber a dlho to vyzeralo, že naši západní susedia môžu útočiť na barážovú priečku. Nakoniec ich preskočili v tabuľke Švédi, no to nič neuberá na Alabových výkonoch. David odohral kvalifikáciu snáď na piatich rôznych postoch, v obrane strede zálohy i útoku a dokázal, že je momentálne jedným z najuniverzálnejších hráčov na svete.

Mehdi Benatia (Maroko) – Maročanom kvalifikácia na MS vôbec nevyšla, keď sa museli porúčať z bojov o Brazíliu už v prvej časti, v ktorej nestačili na Pobrežie Slonoviny. A hoci už tento severoafrický tím nie je tak silný, ako pred desaťročím, predsa len vo svojom kádri skrýva viacero hviezdnych hráčov. V Brazílii bude určite chýbať Mehdi Benatia, jeden z najlepšie hrajúcich stopérov tejto sezóny a opora AS Rím.

Aleksandar Kolarov (Srbsko) – Asi ani najväčší pesimista v srbskom futbale nečakal tak slabé pôsobenie tejto futbalovej bašty v „skupine smrti“, v ktorej Srbi narazili na Belgicko, Chorvátsko, Macedónsko, Wales a Škótsko. Jediným svetlým momentom bolo pôsobenie ľavého obrancu Manchestru City, Aleksandra Kolarova, ktorý po ukončení reprezentačnej kariéry Nemanju Vidića, prebral rolu lídra srbského tímu. Jeho priame kopy a „fajnová“ ľavačka budú určite v Brazílii chýbať.

Stredopoliari:

Nuri Sahin (Turecko) – Hoci futbalisti z krajiny polmesiaca po vyžrebovaní kvalifikácie nepočítali s tým, že by sa cez suverénne Holandsko dostali k priamemu postupu, s druhým, barážovým miestom počítal asi každý. Turci k nemu boli skutočne blízko, no odsunul ich až posledný kvalifikačný zápas, ktorý doma prehrali práve s Oranjes. V Brazílii tak bude absentovať jeden z najfutbalovejších národov a také hviezdy ako Burak Yilmaz, či práve Nuri Sahin, ktorý sa v drese Borussie opäť dostal do svetovej formy. Môže tak aspoň držať palce krajine svojho rodiska, Nemecku.

Jakub Blaszczykowski (Poľsko) – Jurgen Klopp sa s blížiacim sa záverom sezóny nebude musieť obávať straty koncentrácie svojich zverencov. Aj ďalšia opora Borussie Dortmund totiž nebude baliť opaľovacie krémy pre brazílske slnko a ostane pekne na európskom kontinente. Poľsko totiž vo svojej kvalifikačnej skupine nestačilo ani na Angličanov, ani na Ukrajinu, či Čiernu Horu. Populárny Kuba však naďalej patrí medzi najkvalitnejších stredopoliarov na svete a jeho umenie taktiež v lete neuvidíme.

Marek Hamšík (Slovensko) – Bohužiaľ tam neuvidíme ani nášho tvorcu hry, Marka Hamšíka, ktorý nedokázal slovenskú reprezentáciu preniesť cez prekážky s menom Grécko a Bosna. Jeden z najcennejších stredopoliarov súčasnosti tak svoju univerzálnosť z dresu Neapola neprenesie aj na najvyššie medzinárodné fórum. Ostáva dúfať, že účasť v roku 2010 na MS, nebude pre Hamšíka poslednou.

Aaron Ramsey (Wales) – K čomu je platná superforma, do ktorej sa v tejto sezóne dostal záložník Arsenalu, Aaron Ramsey, keď k postupu nebol ani na kilometre vzdialený? Kapitán waleskej reprezentácie sa nedokázal odlepiť z dna kvalifikačnej skupiny smrti. Bohužiaľ, v Ramseyho prípade sa nedá veľmi počítať s alternatívou, že ho na niektorom z veľkých turnajov vôbec niekedy uvidíme.

Gareth Bale (Wales) – Príbeh sa opakuje. Vo Walese sa narodí supertalent, ktorého rýchlosť a ľavačka nechávajú snívať každého reprezentačného trénera na svete. Po Ryanovi Giggsovi sa však s nepriazňou osudu a nízkou kvalitou waleskej reprezentácie, musí vysporiadať aj ďalšia hviezda, Gareth Bale. Krídelník Realu Madrid je vo svojej snahe osamotený spolu s Aaronom Ramseym, a keď sa ktomu pridajú aj ich zranenia, je osud Walesu spečatený.

Útočníci:

Robert Lewandowski (Poľsko) – A opäť tá Borussia. Poľská légia v Porúrí sa bude musieť zaobísť bez svetového šampionátu. Robert Lewandowski, ako jeden z najžiadanejších útočníkov súčasnosti, svoje strelecké inštinkty môže prejaviť maximálne na letnej poľovačke, pretože počas reprezentačnej pauzy v júni a júli budúceho roku sa v drese s orlicou na prsiach v Brazílii nepredstaví.

Zlatan Ibrahimović (Švédsko) – Najväčšia hviezda a zároveň najväčšia strata pre MS 2014 na záver. Zlatan sa v drese priemerného Švédska vypol k výborným výkonom počas celého kvalifikačného cyklu, čo najlepšie dokazoval posledný zápas proti Portugalsku, v ktorom dvoma gólmi niesol zástavu severanov, no nakoniec mu neostávalo nič iné, ako priznať porážku. Vo veku 32 rokov tak prepásol pravdepodobne poslednú šancu na ďalší veľký turnaj. Bude chýbať.

Lavička: Isaacson – Nastasić – Tymoščuk, Rosický, Eriksen – Jovetić, Ba