Main Content

Slovensko podľa prognóz na ZOH totálne vyhorí

sobota, 9. november 2013 15:39 | Autor: Silvia Petrašková

Slovensko podľa prognóz na ZOH totálne vyhorí
Slovensko podľa prognóz na ZOH totálne vyhorí | zdroj: © TASR

Do začiatku úvodného otváracieho dňa ZOH síce ostávajú ešte necelé tri mesiace, no Rusi nechcú nechať nič na náhodu. Zatiaľ čo prípravy na toto vrcholné podujatie sú v mieste samotného dejiska už v plnom prúde, slovenská výprava hlási prvé problémy.

Presne 7. februára 2014 sa v ruských mestách Soči a horskom stredisku Krasnaja Polijana uskutočnia XXII Zimné olympijské hry. Prípravy na tento veľký ruský sviatok naberajú na obrátkach. Svetlo sveta prednedávnom uzrela aj oficiálna hymna podujatia a na hlavnom námestí železničnej stanice v Soči  sa dokonca rozsvietili prvé veľké olympijské kruhy. Dokonalosť v každom detaile predviedli Rusi aj pri výrobe hlavného lákadla celého podujatia, ktorým sú olympijské medaily. Celkovo sa ich pre zimnú olympiádu vyrobilo rekordných 1300 kusov. Zaujímavosťou v ich prípade je najmä to, že tá najcennejšia zlatá, bude okrem iného obsahovať aj úlomky meteoritu. Hlavní organizátori pomaly finišujú aj s prípravami hlavných športovísk či olympijských dedín. V tej slovenskej je podľa poslednej návštevy slovenských delegátov takmer všetko hotové.

Oveľa väčšie otázniky však visia v prípade našej samotnej športovej výpravy. Vyše 60 členná delegácia športovcov, ktorú vyšleme vo februári do Ruska, tam totiž podľa neoficiálnych predpovedí športovej spoločnosti Infostrada totálne vyhorí. Celkovú bitku pod piatimi kruhmi by malo podľa jej názoru pre budúci rok vyhrať prevažne nórske zostúpenie športovcov. Táto nelichotivá predpoveď na dobrej nálade v slovenskom olympijskom dome určite nepridá. Aj bez toho sú totiž slovenskí fanúšikovia poriadne nervózni. Hlavu v smútku majú najmä z ešte stále neistej účasti našej najväčšej slalomárskej jednotky Veroniky Velez-Zuzulovej. Tá si už niekoľko týždňov v rehabilitačnom centre francúzskej Annecy doliečuje nepríjemné zranenie kolena, ktoré  utrpela pri tréningu v rakúskom Hintertuexe. Najnovšie správy síce hovoria o tom, že v prípade Veronikinho štartu na ZOH by jej nič nemalo stáť v ceste, je však otázke v akej fyzickej no najmä psychickej kondícii sa na nich  pretekárka predstaví.
Úplne iné problémy trápia našich biatlonistov. Z ich tábora sa ešte pred samotným oficiálnym štartom  šíri už teraz zdravý optimizmus. Soči inšpiruje, dokonca medailovo a obaja zahraniční tréneri výberov mužov a žien zatiaľ nenachádzajú žiadnu brzdu v rozlete.  Len v prípade Anastasie Kuzminovej je v posledných dňoch badať známky nespokojnosti. Našu najväčšiu olympijskú nádej najnovšie trápia nielen neprimerané podmienky na športoviskách, ale aj nepriaznivé ruské počasie. Žeby bola nervozita pred štartom na ZOH vo svojej rodnej krajine o to väčšia? Chuť olympijského úspechu láka aj nášho ďalšieho biatlonistu Pavla Hurajta, pre ktorého to budú už posledné olympijské hry kariéry. Všetky nádeje vkladá slovenský fanúšik aj do hokejovej partie okolo Zdena Cháru. Ani v tomto prípade nám však spomínaná športová agentúra veľmi nepraje.

To či sa negatívne predpovede v prípade slovenských športovcov skutočne vyplnia ukáže až samotné vrcholové podujatie. Šport a olympiáda o to viac, je však krásna v tom, že prekvapiť na nej môže skutočne ktokoľvek. Okrem najväčších želiezok v ohni má slovenská výprava v talóne aj iné cenné tromfy. Od tých síce slovenský divák žiadnu senzáciu neočakáva, no práve tie môžu aj vďaka menšiemu tlaku nakoniec najviac zažiariť.