Main Content

Analýzy 10. kola nemeckej 1. Bundesligy: Celý víkendový program

sobota, 30. október 2010 10:01 | Autor: Sport7 sk

Analýzy 10. kola nemeckej 1. Bundesligy: Celý víkendový program
Analýzy 10. kola nemeckej 1. Bundesligy: Celý víkendový program | zdroj: SITA

Po krátkej ligovej prestávke s pohárovými zápasmi sa vraciame do nemeckej najvyššej futbalovej súťaže. Toto kolo ponúkne súboj tabuľkových lídrov a generálku „veľkých“ klubov pred dôležitým týždňom s medzinárodnými zápasmi. Budeme radi, ak sa s nami podelíte o vaše tipy v diskusií pod článkom.


Piatok


Bayern Mníchov vs. SC Freiburg, 20.30

Majster remizoval v poslednom kole na ihrisku Hamburgeru SV. Tento zápas znova ukázal, že útok Bavorov je výrazne ovplyvnený dlhodobými zraneniami Ribéryho a Robbena. V stredu, v pohárovom zápase proti Brémam síce vsietili dva góly (oba Schweinsteiger), no v lige sa im tak dobre nevedie. V deviatich zápasoch dali len 8 gólov, čo je najmenej v celej Bundeslige! Domáci teraz strácajú už 12 bodov na lídra tabuľky. Freiburg tak môže spôsobiť Bavorom vážne problémy, ktoré sa môžu skončiť dokonca aj zmenami v tíme.

Na druhej strane, Freiburg je dosiaľ najpríjemnejšie prekvapenie ligy. Predsezónnym cieľom hostí bolo udržanie sa v súťaži, no po deviatich kolách sú na 7. mieste v tabuľke s 15 bodmi. V ich poslednom zápase získali svoju piatu výhru v tejto sezóne. Vďaka nej majú teraz pohodlný 8-bodový náskok pred svojimi súpermi z boja o udržanie sa v súťaži. Títo súperi, Gladbach a Kolín, sú až na samom konci tabuľky. Freiburg tak dneska nemá čo stratiť. Môže ale veľmi veľa získať, ak sa mu podarí uchmatnúť bod alebo aj tri. V tomto zápase Bayern už nesmie sklamať.

Hoci je Bayern doposiaľ najhorší tím Bundesligy v počte strelených gólov v počte inkasovaných je druhý najlepší. V doterajších 9 stretnutiach inkasovali Bavori len 8 gólov, pričom štyrikrát si udržali čisté konto (vrátane posledných dvoch stretnutí). Hoci je Freiburg strelecky úspešný (skóroval v doposiaľ každom stretnutí) veríme, že na pôde majstra by mohol prvý krát zakopnúť a preto vyberame aj druhý tip na to, že Bayern neinkasuje (1,88 na bwin.com).

 


Sobota


Werder Brémy - FC Norimberg, 15.30

Domáci v poslednom zápase presvedčivo zdolali Gladbach 1:4. Tento zápas ukázal, že tím vie dávať góly, no chýba mu koncentrácia v zadných radoch. Bolo to ich prvé víťazstvo na ihrisku súpera v tejto sezóne. Získali tak dobrú pozíciu v tabuľke. Majú o dva body viac ako Bayern a zmenšili náskok Leverkusenu a Hamburgeru na jeden jediný bod. Morálka v tíme by tak mala byť veľmi dobrá.
Norimberg v zápase zriedkavo strelí viac ako 1 gól. V poslednom zápase sa im to však podarilo, dali 2 góly Wolfsburgu. Táto výhra bola pre nich veľmi dôležitá. Nachádzajú sa na 12. mieste v tabuľke, pričom majú s Bayernom rovnaký počet bodov a strácajú naň len dva góly. Hostia mali zo „slabších“ tímov najťažší rozpis. V niektorých zápasoch však dokázali uhrať veľmi dobrý výsledok.
Ťažký rozpis sa však nekončí. Čaká ich Werder, ktorý ukázal, že dokáže rozbíjať tuhé defenzívy (okrem Mainzu samozrejme). Očakávame, že v tomto zápase bude Norimberg útočiť viac ako obvykle, napríklad tak ako proti Schalke.

Wolfsburg - Stuttgart, 15.30

Dvaja nedávni víťazi Bundesligy sa posledné dva mesiace snažia držať krok so svojimi rivalmi. Wolfsburg vyzerá, že to s ním ide dolu vodou, no Stuttgart sa pomaly zlepšuje. V poslednom zápase hostia získali svoje len druhé víťazstvo v sezóne, čo ich prvýkrát dostalo nad hranicu zostupu. Nikto však nečakal, že budú v podobnej situácii a budú musieť bojovať o udržanie. Napriek tomu je to pre nich psychologická výhoda, že sa dostali preč zo zóny zostupu. Musia však ešte presvedčiť svojich fanúšikov, že zápasy s protivníkmi ako St. Pauli zvládnu bez problémov.

Domáci majú zatiaľ veľmi kolísavé výkony. 3 výhry a 5 prehier z deviatich zápasov to len potvrdzuje. Wolfsburg si musí vyriešiť nedôslednosť v obrane, inak môže ukončiť sezónu až v strede tabuľky. Pre domácich je tento zápas obzvlášť dôležitý. Ak ho prehrajú, ich nádej na miestenku do pohárovej Európy rapídne zmenší.

Očakávame, že domáci budú tvrdo bojovať o výhru, no Stuttgart si taktiež nájde priestor na útok.

1. FC Kolín - Hamburger SV, 15.30

Keďže Schalke v poslednom zápase remizovala. domáci uviazli na poslednom mieste tabuľky. Nikto nečakal, že budú súťažiť so Schalke práve v spodných miestach tabuľky. Momentálne majú problémy v tímovej morálke, pretože vedia, že napriek zopár svetlým momentom nedokážu nazbierať dosť bodov, aby predstihli svojich rivalov. V poslednom zápase prehrali s Hannoverom. V minulej sezóne skončil Kolín lepšie ako Hannover, no teraz ich delí až 11 bodov. Pre domácich je momentálne jediným zdrojom bodov ich štadión. V štyroch zápasoch však strelili len 4 góly. Navyše, Hamburger v poslednej dobe venoval zvýšenú pozornosť bráneniu, takže nebudeme prekvapení, keď si z Kolína odnesú čisté konto.
Tento zápas môže byť veľmi zradný pre hostí. Domáci totiž potrebujú body za každú cenu. Ak však hostia vydržia hrať celých 90 minút sústredenie, majú veľkú šancu zápas vyhrať.

1. FC Kaiserslautern - Gladbach, 15.30

Od týchto dvoch tímov sa očakávalo, že budú bojovať, no vedú si oveľa horšie! Domáci vyhrali len prvé dva zápasy, odvtedy už je to len prehra za prehrou. Teraz sú so siedmimi bodmi na hranici zóny zostupu. Gladbach je o bod pod ním, pretože doteraz vyhrali len jeden jediný zápas.

Kaiserslautern v poslednom zápase prehral na pôde Freiburgu a Gladbach dostal doma od Werderu 1:4.

Domáci po dvoch mesiacoch zúfalo potrebujú vyhrať. Hostia sa na ihriskách súperov snažia aspoň vstreliť zopár gólov. Taktiež však dostávajú veľa gólov. Gladbach dostal v deviatich zápasoch 27 gólov, čo je v priemere 3 góly na zápas.Remíza v tomto zápase nepomôže ani jednému tímu.

St. Pauli - Eintracht Frankfurt, 15.30

Oba tímy majú 13 bodov a nachádzajú sa presne v strede tabuľky. Od Frankfurtu sa to očakávalo, no St. Pauli malo prekvapivo dobrý štart do sezóny, v poslednej dobe sa však trápia. Jediná odlišnosť medzi nimi je rozdiel skóre. Frankfurt ho má +5, zatiaľ čo St. Pauli má -1. Frankfurt je jedným zo štyroch tímov, ktoré dosiaľ inkasovali menej ako 10 gólov.

St. Pauli má v poslednej dobe problém vsietiť gól, čo sa vystupňovalo prehrou 2:0 v Stuttgarte. Frankfurt si naopak dokázal proti Schalke udržať čistý štít. Hostia majú navyše viac skúseností v najvyššej súťaži a útočníkov vo veľmi dobrej forme (v stredu Gekas strelil dva góly v pohárovom zápase). Prikláňame sa teda k výhre hostí, no odporúčame pokryť si to remízou, pre istotu.

Schalke 04 - Leverkusen, 18.30

Toto je jeden z dvoch hlavných zápasov kola. Predstavenstvo Schalke minulo milióny na posily ako Raúl a Huntelaar, no po dvoch mesiacoch nevyhrali ani jeden domáci zápas v lige. Preto sa teraz nachádzajú v zóne ohrozenia so 6 bodmi z 9 zápasov. V poslednom kole nedokázali Frankfurtu vstreliť ani jeden gól. Medzi ich posledné „úspechy“ patria porážka z Norimbergu a remíza proti Gladbachu.

Leverkusen utrpel najzahanbujúcejšiu prehru z „top tímov“. Bol to zápas proti Gladbachu, no odvtedy ich výkony boli lepšie ako výkony rivalov. Teda aspoň do posledného kola, v ktorom doma prehrali s Mainzom 0:1.

Domáci strácajú už 18 bodov na prvé miesto a hostia len 9, takže oba celky pôjdu tvrdo za víťazstvom. Remíza by však pomohla hosťom, ktorí ťahajú sériu 4 zápasov bez prehry na ihriskách súperov. Oba tímy majú problémy v útoku aj v obrane. V prípade, že si Schalke nájde cestu ku gólu, nemyslíme si, že Leverkusen dokáže odpovedať. Nakoniec Schalke nemá až tak hroznú obranu ako Wolfsburg, ktorý dokáže dostať 3 góly za 10 minút, keď vedie 2:0.


Nedeľa


Mainz - Dortmund, 15.30

Týždeň čo týždeň si tieto dva tímy budovali náskok pred ostatnými tímami a tak prišiel čas na vzájomný zápas, ktorý určí lídra tabuľky.

Mainz je na tom skvele. Síce s obmedzeným rozpočtom a s veľa mladíkmi v základe jeho úspechy obleteli celý svet. Jeho posledná obeť, Leverkusen, bol pridaný do dlhého zoznamu „top tímov“, ktoré Mainz porazil na ich vlastnom štadióne. Iba Hamburgeru sa podarilo prekaziť mu víťaznú šnúru. Dortmund si tak určite bude dookola prezerať video z tohto zápasu, aby sa na tento zápas pripravil čo najlepšie. Hostia mali po prehre v prvom kole taktiež dlhú šnúru víťazstiev, no v poslednom zápase ich znova zastavil Hoffenheim remízou. Aj v predošlej sezóne totiž hostia remizovali doma s Hoffenheimom 1:1. Minulosť je však minulosť a sústreďme sa na tento zápas. Vzhľadom na to, že ide o súboj lídrov tabuľky, sa oba tímy budú najviac sústreďovať na defenzívu a pokúšať sa získať čo najviac z každého útoku. Oba tímy dostanú v priemere 1 gól za zápas, takže neočakávame, že v tomto stetnutí padne veľa gólov.

Pred pár dňami Mainz vypadol z DFB-Pokalu v zápase proti Aachenu. Otázka znie: vypustili pohár naschvál, aby sa sústredili na boj o titul? To zistíme čoskoro.

Hoffenheim - Hannover, 17.30

Domáci zatiaľ nepredviedli nič obdivuhodné okrem toho, že sú na 4. mieste v tabuľke. Hoffenheim pôsobí rovnako ako v minulých sezónach. Sezónu začne štýlovo a niekedy na jar stratí kontakt so špičkou tabuľky. Uvidíme, čo sa mu podarí v tejto sezóne.

Pre Hannover je terajšie 3. miesto veľký úspech. Po deviatich zápasoch, čiže štvrtine sezóny, má na konte zhruba polovicu bodov, ktoré získali v celej predošlej sezóne. Nie je to však zostavou, ale skôr ľahkým rozpisom a zopár súpermi, ktorí nepredvádzajú to, čo sa od nich očakáva. Vďaka tomu teraz majú z 9 zápasov až 5 výhier. Navyše fakt, že sú 10 bodov nad hranicou zostupu, im vezme preč veľa stresu. To ich môže spraviť extrémne nebezpečných z protiútokov. V poslednom zápase hostia vyhrali 2:1 nad Kolínom, čo fanúšikov potešilo. Ak však hostia vstúpia do zápasu príliš ležérne, prehrajú ho