Main Content

PRÍBEH: Victor Moses - sirota, ktorá si plní sen

nedeľa, 20. október 2013 10:42 | Autor: Jakub Vaverka

PRÍBEH: Victor Moses - sirota, ktorá si plní sen
PRÍBEH: Victor Moses - sirota, ktorá si plní sen | zdroj: © TASR

Futbalisti niektorým ľuďom pripadajú ako preplácané mašiny na peniaze, ktoré párkrát do týždňa kopú do lopty a zvyšok času po nociach s kamarátmi flámujú. Veľa futbalistov však často skrýva osudy, ktoré by ste k nim vôbec netipovali. Jedným z nich je kmeňový hráč Chelsea Victor Moses, ktorý momentálne hosťuje v liverpoolskom FC.

Životný príbeh tohto nigérijského záložníka je naozaj krutý, no stojí za zmienku a po jeho prečítaní sa na Mosesa bude veľa z vás pozerať úplne inak. Niekto si myslí, že najväčším šťastím je mať tučné konto, veľa majetku, jednoduchú robotu. Naozajstným bohatstvom je však možnosť byť so svojimi blízkymi, objať svojich rodičov, či stráviť spoločné chvíle s rodinou. Podobný názor istotne zastáva aj Victor, o ktorom tento príbeh je. Keď mal v súčasnosti hráč Liverpoolu 11 rokov, jeho rodnú Nigériu zasiahla občianska vojna, ktorá neobišla ani Mosesovi rodinu. Victor pochádza z mesta Kaduna na severe krajiny, pričom toto mestečko nepokoje taktiež neobišli . V roku 2000 boli zabité tisícky kresťanov, ktorí nesúhlasili s novým islamským zákonom zavedeným v krajine. Victorov otec Austin bol taktiež kresťan a aj napriek novým pravidlám pokračoval so svojou ženou, Victorovou mamou, Josephine v práci pastora. Mosesov otec bol hrdina, o ktorom však málokto rozprával , no pre mier urobil oveľa viac ako niektorí pseudobojovníci z televíznych obrazoviek. Mosesovci vlastnili kostol a tušili, že v roku 2002, keď situácia bola najvyhrotenejšia budú terčom útokov.

Malý Victor nemal súrodencov, pričom sa často hrával sám. Jedného dňa sa opäť hral osamote, keď si kopal do guľôčky, ktorú si sám zhotovil z lepiacej pásky. V tom za ním prišiel jeho strýko a povedal mu správy, ktoré zmenili jeho život. Strýko mu vysvetlil,  že jeho rodičia boli zavraždení vzbúrencami a jeho samotný život je vo veľkom ohrození. Z jedináčika sa razom stala sirota, čo by položilo aj výraznejšie silnejšieho človeka, nie to 11 – ročné dieťa.  Týždeň po tom, čo jeho rodičia boli zabití ho známi, ktorým záležalo na jeho živote dostali do Anglicka. Tam začal nový život.

Svoj smutný životný príbeh Moses v sebe dlho držal, bol tichý a s nikým sa o tom nerozprával. Až v roku 2009, keď bol kmeňovým hráčom Crystal Palace, tak sa rozrozprával o hrôzach, ktoré ho v detstve postihli a na ktoré žiaľ do svojej smrti nikdy nezabudne.  Aj v tomto smutnom príbehu sa ukazuje, aká je sila futbalu obrovská.  11 – ročný chlapec, bez rodičov, bez kamarátov a v cudzej krajine, pričom jeho výrazný prízvuk mu v prvých rokoch robil veľké problémy v komunikácii.  Moses sa nevzdal, ukázal aký je obrovský bojovník, zdokonalil sa v reči a nechal za seba rozprávať činy. Už od útleho veku patril medzi robustnejších chlapcov a keď dospel, tak tvrdo pracoval na zisku svalovej hmoty, ktorej dnes vďačí za to, že protihráči majú obrovský problém odstaviť ho od lopty. Široká futbalová verejnosť začala Victora Mosesa vnímať výraznejšie počas jeho pôsobenia v priemernom Wigane Athletic, odkiaľ ho v roku 2012 kúpila londýnska Chelsea. Na Stamford Bridge Moses dokázal, že je to nadpriemerný a veľmi talentovaný futbalista. V hviezdami nabitom klube však dostával Victor len minimum šancí, a preto sa v úvode nového ročníka s trénerom The Blues Josém Mourinhom dohodol, že poputuje na ročné hosťovanie do Liverpoolu, kde mu sľúbili dostatočný počet herných minút.

Victor Moses má  22 rokov, takže vekovo sa stále radí medzi mladých futbalistov. Ak bude pokračovať v sympatických výkonoch, tak na začiatku sezóny 2014/2015 sa vráti do Londýna silnejší, odolnejší a skúsenejší. Každopádne, aj keby sa mu v kariére prestalo dariť a hral by v priemerných kluboch, tak za to, čo dokázal si zaslúži od každého fanúšika absolutórium a nám, ľuďom, ktorí majú milujúcich rodičov by tento príbeh mal slúžiť ako memento v tom zmysle, že ani milióny na bankovom konte vás šťastným urobiť nemusia a skutočné hodnoty, na ktoré sa v súčasnosti zabúda sú niekde úplne inde ....