Main Content

Je Atlético Madrid pripravené čeliť dvojici gigantov?

utorok, 24. september 2013 10:59 | Autor: Jakub Mihálik

Je Atlético Madrid pripravené čeliť dvojici gigantov?
Je Atlético Madrid pripravené čeliť dvojici gigantov? | zdroj: © TASR

Madridský klub Atlético v minulej sezóne šokovalo všetkých svojimi výkonmi z prvej polovice sezóny, no stratilo dych v druhej časti. V lete predali svoju najväčšiu hviezdu, no utŕžené peniaze pomohli na doplnenie kádra. Sú v súčasnosti pripravení narobiť problémy Barcelone a Realu?

Komentár Jakuba Mihálika

Španielska liga vraj nudí. O titul môžu hrať len dvaja a o boj začína až za nimi. Myslí si to veľa fanúšikov anglickej futbalovej súťaže a vyhlásil to aj tréner Atlética Madrid, Diego Simeone. Ja si to nemyslím. A neverím, že si to myslí ani argentínsky taktik Simeone, pretože inak by ambiciózny projekt Atlética neprevzal. Len sa stavia do pozície tímu, ktorý nemá čo stratiť a môže len prekvapiť. Atlético Madrid je dôkazom toho, že španielsky futbal nie je len o Barcelone a Reale. Ale nie o tom som chcel.

Rojiblancos, čiže červenobielym, sa podarilo v predminulej sezóne neuveriteľne dominantným spôsobom vyhrať Európsku ligu. Gladiátor Falcao vytvoril strelecký rekord a pohár zaslúžene putoval do Španielska. V lige síce neskončili Madridčania do štvrtého miesta, no káder bol na dobrej ceste. Už minulá sezóna odštartovala tým, čo podobné kluby „druhého sledu“ potrebujú. Atlético zahanbilo v Superpohári Chelsea a nadobudnuté sebavedomie preniesli do začiatku sezóny, v ktorom veľmi dlho dýchali na chrbát Barcelone a veľkú časť sezóny  boli dokonca pred mestským rivalom z Realu. Nedostatok fyzických síl, neskúsenosť hráčov a menšia šírka kádra rozhodli o tom, že Atlético v závere sezóny odpadlo, no tretiu pozíciu uhájilo bez problémov. Už vtedy však dokazovali, že hoci dlhodobo krok neudržali, v jednotlivých zápasoch dokázali predčiť aj duo gigantov.

Dôkazom toho bola finálová výhra v rámci španielskeho pohára, ktorú zaznamenali proti Realu, hladnému po jedinej sezónnej trofeji. Dôkazom toho bol aj dvojzápas s Barcelonou zo začiatku tejto sezóny, v ktorom Atlético nebolo rozhodne slabším tímom, hoci pohár nezískalo. To už v jeho drese nenastupoval zabijak Radamel Falcao, ktorý sa za viac ako 60 miliónov eur sťahoval do Monaka. Aj so stratou najväčšej hviezdy sa dokázali v klube vyrovnať, čo takisto svedčí o vyspelosti tohto klubu. Za výhodných podmienok priviedli hráčov ako David Villa, Leo Baptistao, či Toby Alderweireld, ktorí ponúkajú množstvo možností v útoku a obrane. Navyše sa Simeonemu a spol. podarilo presvedčiť Ardu Turana, Diega Costu, či Juanfrana, že v Madride sa začína niečo veľké a prestup im rozhodne nepomôže.

V Madride sa naozaj začína niečo veľké. Klub produkuje hviezdne talenty, ktoré našťastie dostávajú príležitosti na rozvoj schopností. Zúročuje sa to v podobe Maria Suareza, zúročuje sa to v podobe Kokeho, ktorý podáva neskutočné výsledky, a všetko naznačuje tomu, že sa to zúročí v podobe Olivera Torresa, ktorý je v 18. rokoch už teraz žiarivou hviezdou.

Los Colchoneros sú oproti minulej sezóne, v ktorej boli badať náznaky útoku na duo veľkoklubov, o rok starší, o niekoľko hráčov širší a o sebavedomie bohatší. Potvrdzujú to v lige, v ktorej ešte nestratili ani bod. Potvrdzujú to v Lige majstrov, v ktorej rozobrali silný a bohatý Zenit Petrohrad. Atlético má zdravé finančné prostredie, dostatok skúsených hráčov, ako aj vzrušujúcich talentov, disponujú výborným taktikom a koučom. Sú pripravení. Pokojne môžu túto sezónu vydržať dlhšie a možno až do konca. Som presvedčený, že Atlético sa postará o to, aby La Liga v tejto sezóne rozhodne nudná nebola. Môžu zabezpečiť to, že po 6 sezónach nebude na prvých dvoch priečkach duo Barcelona - Real Madrid.

 

Odporúčané články