Main Content

Futbal: Podľa Blattera pri voľbe dejiska MS 2022 zohrala úlohu politika

streda, 18. september 2013 17:05 | Autor: TASR

Berlín 18. septembra (TASR) - Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter v stredu priznal, že v hlasovaní o dejisku MS 2022 zohral úlohu aj politický vplyv.

"Určite áno, bol tam jasný politický vplyv. Európski predsedovia vlád nariadili svojim členom výkonného výboru FIFA, aby hlasovali za Katar, pričom úlohu zohrali najmä ekonomické záujmy," uviedol Blatter v rozhovore pre týždenník Die Zeit.

Šéf svetového futbalu svojimi vyhláseniami mieril aj na prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho, ktorý takisto nechýbal na voľbe. Platini sa totiž pár dní pred hlasovaním zúčastnil na večeri v Elyzejskom paláci na pozvanie bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Spoločnosť im mal podľa všetkého robiť aj emir Kataru Hamad bin Khalifa Al Thani. Prezident európskeho futbalu neskôr priznal, že v hlasovaní o dejisku šampionátu v roku 2022 dal hlas Kataru, poprel však akékoľvek vopred zinscenované dohody. Podľa viacerých dohadov sa Blatter snaží zdiskreditovať Platiniho, s ktorým by sa mohol v roku 2015 stretnúť vo voľbách na post prezidenta FIFA.

Etická komisia FIFA už ale začala vyšetrovať obvinenia z korupcie. Federácia by mala v októbri tiež rozhodnúť o prípadnom presune šampionátu v Katare na zimné mesiace, keďže už dlhšie sa hovorí o možných rizikách spojených s vysokými horúčavami, ktoré v krajine vládnu počas letných mesiacov.