Main Content

Schalke 04 Gelsenkirchen - spiaci obor?

utorok, 17. september 2013 15:45 | Autor: Jakub Mihálik

Schalke 04 Gelsenkirchen - spiaci obor?
Schalke 04 Gelsenkirchen - spiaci obor? | zdroj: © TASR

Nie je žiadnou novinkou fakt, že nemecká Bundesliga je v ostatných rokoch na vzostupe. Potvrdením tohto faktu bolo minusezónne finále Ligy majstrov, ktoré obstarali dva nemecké kluby. Nemecký futbal však nie je len o týchto dvoch celkov, čoho potvrdením je súčasný stav v nemeckom klube Schalke 04 Gelsenkirchen. Je len otázkou času, kedy sa tento klub z Porúria zaradí medzi absolútnu špičku?

Bundesliga zatiaľ nemá podobný kredit ako Premier League, či La Liga, no výsledky jej zástupcov v európskych pohárových súťažiach hovoria jasne. Nemecká liga stúpa kolmo nahor a môže sa stať už onedlho najlepšou ligou na svete. Za posledné roky zaznamenala obrovský vzostup, keď tradičného giganta, Bayern Mníchov, doplnilo niekoľko klubov druhého sledu, ktoré vďaka rozumnej finančnej politike a neuveriteľnej práci s mládežou, kvalitatívne niekoľkonásobne narástli. Po Bayerne sa na mapu európskych gigantov pravdepodobne definitívne zaradila Borussia Dortmund. Teraz nastal čas pre ďalší klub, Schalke 04 Gelsenkirtchen.

Už v predsezónnej predpovedi vývoja nemeckej Bundesligy sme zaradili Schalke na pozície zaručujúce účasť v budúcoročnej edícii Ligy majstrov. Klub do sezóny vstúpil otrasne, no zdá sa, že po piatich kolách je opäť všetko, ako má byť a futbalisti z Gelsenkirchenu začínajú napĺňať pozíciu čierneho koňa nemeckého futbalu.
A v prípade Schalke nemusí ostať len pri nemeckom futbale. Už v minulej sezóne sa klub prebil až pred slávny Arsenal a o štvrťfinále ho pripravil jediný gól. V ďalších sezónach však môže ešte viac prekvapovať. Prečo?

Klubová súpiska síce už nezahŕňa meno najlepšieho strelca histórie Ligy majstrov, Raúla, ktorý hryzie ropou natretý futbalový chlebík, no pri pohľade na súpisku Schalke sa fanúšik musí blahom usmiať.
A propos, fanúšik. Práve ten zabezpečuje Schalke viac ako zdravé finančné problémy a viete ako to je. Peniaze sú v modernom futbale až na prvom mieste. Po zmene štruktúry klubu sa Schalke dostalo z dlhoročného dlhu, ktorý zväzoval ruky aj nohy nielen funkcionárom, ale aj hráčom. Schalke je klub situovaný v Porúrí, teda oblasti s najvyššou hustotou obyvateľstva v rámci Európy a jednou z najpriemyselnejších oblastí sveta. Preto je klubová základňa obrovská a rovnako aj bohatá. Podobne ako ďalší klub z rovnakej oblasti, Borussia Dortmund, ani Schalke nemá problém každý zápas zaplniť svoj futbalový stánok. Veltins Arena má kapacitu 61 973 miest a v minulej sezóne počas 19 zápasov udržala priemernú návštevu na úrovni 61 076. V novej sezóne v oboch domácich zápasoch diváci vstupenky vypredali do poslednej. Takto sa robí futbal.

Schalke svojou priemernou návštevnosťou obsadilo v minulej sezóne 6. miesto v rámci všetkých klubov Európy. Aj tento fakt pomohol k tomu, že Schalke sa za rok 2012 zaradilo na 14. miesto v celkovom obrate svetových klubov. Suma 174,5 milióna ešte navyše nezahŕňa peniaze za účasť v Lige majstrov, v ktorej Koningsblauen pôsobili aj v novom roku 2013. O takýchto čiastkach môžu iné kluby len snívať.

Finančná stabilita klubu zabezpečila, že najväčšia hviezda klubu, Jan-Klaas Huntelaar uprednostnil zotrvanie v klube, kde si zarobí 8 miliónov eur. Zabezpečila aj to, že vychádzajúcej hviezde svetového futbalu, Julianovi Draxlerovi, mohli v klube stanoviť výkupnú klauzulu vo výške 45 miliónov eur. Poučili sa tak z minulosti, keď z klubu za 5 miliónov odišiel odchovanec Mesut Ozil, za „drobné“ odišiel aj Lewis Holtby a mohli by sme pokračovať, zahŕňajúc aj príklad Manuela Neuera. Napriek stratám však v Schalke vždy vyrukujú s ďalším, možno ešte lepším mladíkom, buď z vlastnej liahne, alebo zo „susednej“, ktorá však vyjde veľmi lacno. Spomínaný Draxler v lete odolával vábeniu Realu Madrid, Chelsea, či Arsenalu. Supertalent Max Meyer bude minimálne rovnako dobrý, čo už je badať teraz, hoci až zajtra oslávi 18 rokov. Osemnásťročný Leon Goretzka je považovaný za najlepšieho hráča z ročníku 1995. Ich nasledovníkom môže byť 17-ročný Donis Avdijaj, ktorý v minulej sezóne zaznamenal medzi juniormi neuveriteľných 54 gólov a 16 asistencií v 45 zápasoch klubu a reprezentácie. Nielen o mladíkov sa však v klube opierajú. Silná stredná generácia zahŕňa hráčov ako Howedes, Jermaine Jones, Denis Aogo, či Jefferson Farfán. Navyše v lete klub posilnil hviezdny Kevin-Prince Boateng. Súpiska Schalke je jednoducho na prasknutie.

Hoci Schalke zatiaľ chýba osobnosť typu Jurgena Kloppa, ktorý Borussiu Dortmund vytiahol medzi skutočnú európsku špičku, trend je jasne nastavený. Schalke rastie a bude s ním treba počítať. Finančne, hráčsky a fanúšikovsky zabezpečený klub sa prebúdza a možno narobí ranný hurhaj už v tejto sezóne. Aj teraz majú v Lige majstrov prijateľnú skupinu. A potom sa môže stať hocičo.