Main Content

V Trnave odštartoval projekt reprezentácie SR18

pondelok, 2. september 2013 11:05 | Autor: TASR

V Trnave odštartoval projekt reprezentácie SR18
V Trnave odštartoval projekt reprezentácie SR18 | zdroj: © TASR

Trnava 2. septembra (TASR) - Na zimnom štadióne v Trnave v pondelok ráno oficiálne odštartoval projekt centralizovanej prípravy slovenskej hokejovej reprezentácie do 18 rokov. Na prvom zraze chýbali zranený Marco Halama a chorý Jakub Garay.

"Operatívne sme namiesto nich pozvali Lukáša Beráka a obrancu Patrika Kolesára, aby sme mohli pracovať so štyrmi pätorkami," uviedol pre oficiálnu webstránku Slovenského zväzu ľadového hokeja tréner SR 18 Anton Bartánus.

Projekt SR 18 schválil Výkonný výbor SZĽH na svojom poslednom zasadnutí 22. augusta vo Vysokých Tatrách. Družstvo SR 18 bude riadnym účastníkom druhej najvyššej súťaže na Slovensku - I. hokejovej ligy a svoj domovský stánok bude mať v Trnave. Mladí reprezentanti odohrajú všetkých 44 kôl základnej časti súťaže, bez možnosti postupu do play off. Po skončení základnej časti sa vrátia do svojich materských klubov, kde pred záverečnou prípravou na MS 18 ešte odohrajú zápasy play off juniorskej extraligy.

Bartánus tento projekt víta: "Dobre poznáme podmienky, aké majú viacerí talentovaní hráči v kluboch, s akými restami neraz prichádzajú na reprezentačné akcie. Na druhej strane neustále cítime zvyšujúci sa tlak konkurencie na medzinárodnom ľade. Z týchto aspektov dáva projekt našej práci s mladými adeptmi širší rozmer. Ukazuje sa nielen ako veľmi užitočný, ale aj logický vzhľadom na kontinuitu prechodu hráčov do reprezentačnej 'dvadsiatky', pripravovaných v projekte HK Orange 20, ktorý má za sebou úspešných šesť rokov. Dôkazom sú výkony, výsledky a účasť v topkategórii MS, ale predovšetkým desiatky hráčov pôsobiacich či už v extralige, prvej lige, nehovoriac o štartoch v zahraničných kluboch, vrátane zámoria. Suma-sumarum ide o potrebný krok a dobrú investíciu pre budúcnosť slovenského hokeja."

Šéf realizačného tímu "osemnástky" vidí aj ďalšie pozitívne stránky: "Je skvelé mať pohromade adeptov reprezentácie, denno-denne s nimi pracovať a nie stretávať sa nimi na krátkych výcvikových táboroch spojených s jednotlivými akciami v zahraničí. Významný je aj moment veku hráčov. Prichádzajú totiž ešte s menej fixovanými niektorými nesprávnymi návykmi, na ktorých odstránení môžeme ešte účinne popracovať. Chlapcov čaká náročnejšie konkurenčné prostredie, v ktorom sa môžu neustále vzájomne porovnávať, zvyšovať svoje hokejové zručnosti, kvalitu herných činností jednotlivca a predovšetkým osvojovať si systém hry reprezentácie, zdokonaľovať sa, aby boli jeho spoľahlivou súčasťou. Predpokladám, že projekt bude príťažlivý pre talenty, ktorý navyše mohol byť 'brzdou' na predčasné odchody mladých hráčov do zahraničia za more, bez toho, aby stihli doma hokejovo dozrieť. Treba dodať, že nám ide o celkový osobnostný rast týchto mladých hokejistov, o čom svedčia aj pedagogické rozmery projektu," dodal Bartánus, ktorý v úvodnej fáte považuje za najdôležitejšiu adaptáciu na celkové tréningové zaťaženie a najmä prípravu na konfrontáciu s prvoligovými seniormi: "V tomto smere ide o skok z prízemia dve poschodia vyššie."

 

Nominácia hráčov do projektu SR 18 a realizačného tímu na sezónu 2013/2014 v Trnave:

Hráči: Michal Bílik, Ľubomír Fetkovič, Peter Galis, Marco Halama, Patrik Maier (všetci HC Slovan Bratislava), Jakub Garay, Jozef Klenko, David König (všetci MMHK Nitra), Martin Krajňák, Juraj Milý, Vladimír Slivka (všetci P.H.K. Prešov), Matej Moravčík, Matúš Sukeľ (obaja MHk 32 Liptovský Mikuláš), Jakub Emil Mendrej, Stanislav Škorvánek (obaja MsHK Žilina), Kristián Ferleťák (HC '05 Banská Bystrica), Lukáš Hrušík (MHK Dubnica nad Váhom), Matej Paločko (HK ŠKP Poprad), Ladislav Romančík (HK 36 Skalica), Jakub Kyčák (HK Spišská Nová Ves), Mário Grman (HC Topoľčany), Jakub (Tatar (HKM Zvolen)

Náhradníci (na telefonické zavolanie): Maroš Surový (HC '05 Banská Bystrica), Matej Tomek (ŠHK HOBA Bratislava), Filip Kundrát (HC Slovan Bratislava), Patrik Kolesár (HC Košice), Lukáš König (MMHK Nitra), Marko Ferenc (P.H.K. Prešov), Lukáš Berák, Dominik Briestenský, Dominik Novák (HK Dukla Trenčín), Adam Húska (HKM Zvolen)

Realizačný tím: Anton Bartánus (tréner), Ivan Feneš (asistent trénera), František Kučera (tréner brankárov), Jozef Guzlej, Peter Ondrejka (maséri)