Main Content

Futbal: V Nemecku rezonuje ďalší prípad rasizmu

pondelok, 19. august 2013 19:05 | Autor: TASR

Mníchov 19. augusta (TASR) - Nemecká futbalová federácia (DFB) vyšetruje udalosti vo víkendovom zápase druhej bundesligy medzi 1860 Mníchov a Ingolstadtom, ktorý musel hlavný rozhodca prerušiť pre rasistické pokriky.

Diváci slovne napádali 20-ročného hráča hosťujúceho tímu Dannyho da Costu, ktorý je reprezentantom Nemecka do 21 rokov, ale jeho rodičia pochádzajú z Konga a Angoly. "Nikdy sa mi niečo podobné nestalo. Nikdy som nemal problém s rasizmom," povedal agentúra dpa Da Costa.

Mladý futbalista informoval o slovných útokoch hlavného rozhodcu Floriana Meyera, ktorý prerušil zápas a fanúšikov musel upozorniť hlásateľ. Da Costu sa už na sociálnych sieťach zastali aj iní futbalisti. "Toto svinstvo sa musí skončiť," napísal na twitteri nemecký reprezentant a hráč Bayernu Mníchov Jerome Boateng. Jeho brat Kevin Prince-Boateng v januári ako hráč AC Miláno nedohral prípravný zápas pre rasistické útoky. Da Costov spoluhráč Ralph Gunesh ho podporil na facebook: "Rasizmus nie je názor, je to trestný čin." Da Costa debutoval minulý týždeň v drese nemeckej "dvadsaťjednotky", predtým pravidelne nastupoval v reprezentácii do 17 rokov.

Zápasom, v ktorom nakoniec domáci 1860 Mníchov vyhral 1:0, sa už zaoberá aj disciplinárna komisia DFB. "Rasizmus nebudeme v žiadnom prípade tolerovať," povedal asistent generálneho sekretára DFB Stefan Hans.

Vedenie mníchovského klubu 1860 sa za incident ospravedlnilo.