Main Content

Basketbal: Nový lodivod mužskej reprezentácie vsadil na mladé víťazné typy

streda, 10. júl 2013 18:05 | Autor: TASR

Banská Bystrica 10. júla (TASR) - Nový tréner mužskej basketbalovej reprezentácie Miroslav Grznár vsadil na víťazné typy. Sám o sebe hovorí, že nerád prehráva a takých hráčov, ktorým v srdiach pulzujú víťazstvá, si cení nadovšetko. Presne takých pozval na prvý zraz odvtedy, čo sa pred mesiacom ujal funkcie lodivoda.

Veľa zvedavosti bolo možné vyčítať z tvárí mladých hráčov, ktorých povolal Miroslav Grznár na prvý reprezentačný zraz pred začiatkom predkvalifikácie ME'2015 do Banskej Bystrice. "Zraz som pôvodne plánoval do Levíc, no štedrosť tamojšieho priateľa basketbalu skončila a hľadali sme najrozumnejšie riešenie. Pomohlo ministerstvo vnútra i riaditeľ Dukly Róbert Kurčík. K dispozícii máme halu, posilňovňu, ubytovali sme sa v hoteli Dixon. V Banskej Bystrici vytvoríme tréningový tábor počas celej prípravy, 14-teho odchádzame do Nemecka, kde s tamojšou reprezentáciou odohráme dva zápasy. Po návrate štyri dni pobudneme v Banskej Bystrici a opäť sa poberieme na cesty. Pozvali nás do Tallinu na tri zápasy, kde by sme sa mali stretnúť aj s naším súperom v predkvalifikácii s Bieloruskom. V danej situácii si nemôžeme vyberať súperov a sme radi, že nás vôbec niekto pozval a zaplatil časť prípravy. No a po návrate nám už zostanú len štyri dni pred úvodným zápasom s Maďarskom."

Pred halou na Štiavničkách to v stredu basketbalovo vrelo. Jeden z pozvaných hráčov Richard Körner presne popísal snahu, aká momentálne panuje. "Predovšetkým treba zapracovať do kádra mladších hráčov, starší už príliš chuť nemajú, rôzne povinnosti ich odradili a je na nás mladých, aby sme sa postarali o nejaké dobré výsledky. Čaká na nás predkvalifikácia s vedomím, že každý súper je hrateľný, otáznym zostáva, aké mužstvá zložia. My sa pokúsime o rýchly, dynamický basketbal a uidíme, ako naň zareagujú. Hráčov veľa na výber nemáme, aj ich vyradili zranenia, treba len dúfať, že sa nás pred Nemeckom na prípravné zápasy zozbiera aspoň dvanástka."

Kto bude šéfom v kabíne sa zatiaľ nevie, Richard Körner určil logicky ako prvého trénera. "No a toho ďalšieho, najskúsenejšieho z nás, si musíme vybrať."

Mladý Justín Sedlák vo svojej klubovej kariére legionára sa pripravuje na ďalšie 'túlavé' topánky, zatiaľ presne nevie, kam zo švédskej Solny vykročí, slovenský klub to však určite nebude. Na zraze reprezentácie okamžite zhodnotil situáciu: "Máme tu kopec mladých chalanov, ani ich nepoznám, chvíľku sa budeme zoznamovať. Jasné, že je to pre mňa aj výzva, niečo natrénujeme a uvidíme. Rýchly basketbal by nás mal posunúť ďalej, aj cez predkvalifikáciu. Som desať rokov vonku, ani neviem, aký je momentálne basketbal na Slovensku, s pomerom našich hráčov a cudzincov. Určite by prospelo, keby si mladí chalani viac zahrali a nabalili skúsenosti. Poznám to sám na sebe, keď som prvý rok hral v Španielsku a pomenej sa dostával na plochu."

Justín Sedlák svoj vzťah k novému trénerovi vyjadril s úsmevom. "Nepoznám Mira Grznára ako kouča, uvidíme, neviem vôbec, čo mám od všetkého čakať."

Miroslav Grznár si na časový tlak nesťažoval, len ho letmo spomenul. "Začíname dosť neskoro, no ako sa hovorí, nikdy nie je neskoro. Podmienky nám vytvorili v Banskej Bystrici vďaka SBA i Dukle výborné, stretneme sa 13-ti, máme ešte štyroch hráčov v dvadsiatke, ktorá práve odcestovala do Rumunska. Po návrate z Nemecka sa ešte dvaja - traja hráči vyjadria o tom, či im zdravotné a rodinné dôvody dovolia reprezentovať."

Slovenská reprezentácia vycestuje do Nemecka 14. júla. Miroslav Grznár: "Na pozvanie, čakajú na nás dva zápasy a tam už uvidím, aký pohyb v kádri nastane. Čas na nás tlačí, oslovil som viac ako 24 hráčov, dosť z nich sa ospravedlnilo. Ja som ten typ, čo nikoho nebude volať dvakrát, reprezentovať Slovensko je cťou pre každého športovca. Keď raz povie nie, doprosovať sa nebudem."

Basketbalová filozofia Miroslava Grznára volá po víťazstvách. "Som rád, že mám k dispozícii mladých hráčov a víťazné typy, za aký sa považujem aj ja. Verím, že sa mi s nimi bude dobre pracovať. Problém môže nastať v nevyhraní, na jednej strane sú to veľké talenty, pozorujem ich osem rokov, či už je to Kuffa, Rišo Grznár, Körner, Dorazil, Baldovský a ostatní. Na strane druhej potrebujeme otočiť v hlavách myslenie a presvedčiť hráčov, že niečo vedia a že na to majú."

Miroslav Grznár sa výzvy vytiahnuť tŕň z päty slovenského basketbalu nebojí. "Sedem osem rokov s mladými chodievam na mládežnícke majstrovstvá Európy. Už sa z nich stali 24-roční chlapi a z tohto dôvodu som sám seba presvedčil, že je to dobrá voľba. Od samostatnosti Slovenska sme na ME chýbali, a nie je to o peniazoch. Ak zostavíme novú generáciu hráčov, mohla by úspešne reprezentovať 10-15 rokov."

Ekonomická situácia v basketbale nie je ružová. Miroslav Grznár: "Ja najskôr hovorím o športovom úspechu, až potom o peniazoch, finančná situácia sa mi ťažko hodnotí. Je to tak aj v podnikaní a robím to celý život, najskôr treba niečo dokázať, až potom si peniaze zapýtať. Teraz je pre nás prvoradá snaha prejsť cez Maďarsko a Bielorusko v kvalifikácii. Ak bude úspešná, narastie aj zdravé sebavedomie, hráči herne podrastú."

Bez Rančíkovcov, Gavela, Sedmáka, Pandulu, Lošonského sa ťažko bude dýchať, aj keď odhodlanie u Miroslava Grznára nechýba. "Máme tu tých, ktorým bije basketbalové srdce a chcú robiť tak, aby sa namiešala optimálna chémia. Čo sa týka Gavela, my sme urobili všetko, aby nás reprezentoval. Prijal nemecké občianstvo, ja ho plne chápem, možno sa neodsledovali pozornejšie dôsledky, že tým automaticky stratí slovenské. Debatovali sme s ministrom Čaplovičom, otvorili problém na vláde s ministrom vnútra, písali sme oficiálny list priamo na MV, prišla nám odmietavá odpoveď, že zo zákona to nie je možné. Budeme však robiť všetko, aby sme Tóna do reprezentácie v budúcnosti dostali, je to osobnosť, akú presne potrebujeme. Možno sa niečo zmení v zákone a situácia sa zmení, uvidíme."

Bojovať za slovenského hráča sa oplatí aj v lige. "Musia bojovať aj sami za seba svojím výkonom," zdôrazňuje Miroslav Grznár, inak aj šéf Združenia mužských basketbalových klubov. "Osem zahraničných hráčov v klube je priveľa, pobehovali tu aj takí, ktorí v porovnaní so slovenskými zaostávali. Priniesli však atraktivitu, pritiahli diváka do haly. Slovenský hráč si musí uvedomiť, že musí byť lepší a funkcionári, že bez Slovákov nemôžeme robiť reprezentáciu. Treba sa spamätať, aby sme o štyri päť rokov nemuseli konštatovať, že zostaviť reprezentáciu nedokážeme."