Main Content

KOMENTÁR: Reprezentačná fraška pokračuje, Moravčík nemá licenciu

piatok, 21. jún 2013 08:30 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Reprezentačná fraška pokračuje, Moravčík nemá licenciu
KOMENTÁR: Reprezentačná fraška pokračuje, Moravčík nemá licenciu | zdroj: foto TASR

Tohtoročný jún nie je mesiacom povodní, ani veľkých horúčav, či symbolom konca školského roka. Tento jún je mesiacom slovenskej futbalovej reprezentácie, len škoda, že to už začína pripomínať tragikomický príbeh.

Komentár Filipa Chudého
 
Remíza, ergo veľký debakel s Lichtenštajnskom, odštartovala príbeh, z ktorého je pomaly do plaču, ale zároveň sa na ňom dá aj zasmiať, ale iba ak máte radi čierny humor. V čase povodní, prvá prívalová vlna odplavila reprezentačnú trénerskú dvojicu Griga-Hipp. Tí sa teraz v stredu verejne vyplakali, povedali síce pravdu na reprezentantov, ale pravdou je aj to, že si ich vybrali oni a stále na nich aj stavali, čiže niesli za svoje rozhodnutia zodpovednosť, preto aj takto dopadli.
 
Medzitým sa hľadal nový reprezentačný tréner, ktorého skôr našla verejnosť ako zodpovední funkcionári, keďže hlas z ľudu jasne hovoril meno Jána Kozáka. Ten verejný konkurz s prehľadom vyhral hneď desať minút po zápase v Lichtenštajnsku, keď sme na našej facebookovej stránke spustili ako prví anketu o obsadení reprezentačnej lavičky. Všetky následné verejné ankety v iných médiách tiež dopadli podobne, čiže vrchní predstavitelia si ani nemohli dovoliť ísť proti futbalovému ľudu.
 
Ale jednému členovi Výkonného výboru SFZ napadlo, že trénerom by mohol byť aj Ľubomír Moravčík. Prečo Jurajovi Jánošíkovi napadlo práve toto meno? Možno bol dlhšie na slniečku, lebo každému muselo byť jasné, že v tejto situácií Moravčík nemá prakticky šancu. Dokonca sa už zistilo, že nemá absolútne žiadnu, pretože koncom minulého roka mu skončila trénerská licencia, ktorú si nepredĺžil, keďže sa venoval manažérskej práci. Predĺžiť sa, samozrejme, dá, ale do 2.7. ťažko.
 
Zrejme si šéf BFZ, ktorý vo Výkonnom výbore SFZ zastupuje amatérsky futbal, takýto „detail“ ani nezisťoval. Veď navrhnúť na pozíciu reprezentačného trénera človeka, ktorý ani nie je oficiálne trénerom, je prejavom funkcionárskych schopností. Ak sa v minulých dňoch rozbehla diskusia, či sa majú zástupcovia amatérskeho futbalu miešať do vecí profesionálneho, tak tu je naznačená odpoveď.
 
Preto opäť pripomeniem to, čo som napísal pred pár dňami. Najprv angažujme schopného manažéra, ktorý dostane pod palec všetky reprezentácie, ten nastaví fungujúci systém, vyberie si trénerov do všetkých kategórií a tí následne pretavia jeho myšlienky do praxe. Keď tak fungujú najlepšie futbalové krajiny, prečo nie aj my?
 
V diskusií sa vyjadrite, čo si myslíte o rozhodnutiach Výkonného výboru SFZ?