Main Content

KOMENTÁR: Kozák vs. Moravčík (porovnanie)

streda, 19. jún 2013 19:58 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Kozák vs. Moravčík (porovnanie)
KOMENTÁR: Kozák vs. Moravčík (porovnanie) | zdroj: foto TASR

S trénerským tandemom Griga-Hipp sa síce ešte musia rozviazať pracovné zmluvy, ale už sú oficiálne známi ich možní nasledovníci. Súboj zvedú Ján Kozák a Ľubomír Moravčík, preto si ich porovnajme. Ktorý z nich je vhodnejší kandidát?

Komentár Filipa Chudého
 
Čo musí mať dobrý reprezentačný tréner? Tak to je otázka, na ktorú hľadajú odpoveď asi všade na svete, v každom športe, ale odpoveď nájdu iba tí úspešní, pretože môžete mať všetky schopnosti na vysokej úrovni, ale ak nemáte úspech, tak je vám to nanič. Ak je reprezentačný tréner úspešný, tak je dobrý a nikto sa nepýta na to, aké má vlastnosti. Lenže dnes ešte nevieme, či náš budúci reprezentačný tréner bude úspešný, preto sa pozrime na to, ktorý z nich by bol vhodnejší na základe dôležitých trénerských atribútov.
 
1.Trénerské schopnosti
 
Tu asi niet o čom. Nech sa Ľubomír Moravčík nenahnevá, ale skúsenosti sa nahradiť nedajú a tie oproti Kozákovi prakticky nemá. Nezaujal v Ružomberku ani v Zlatých Moravciach a úspešný nebol ani pri mládežníckych reprezentáciách. Ján Kozák má toho za sebou oveľa viac, ale tu treba povedať, že z Košíc takmer nevystrčil päty. Lenže v nich ukázal veľké trénerské schopnosti.
 
2. Manažérske schopnosti
 
Práca reprezentačného trénera nie je veľmi iba o trénovaní, treba byť aj dobrým manažérom, ktorý si zorganizuje všetko okolo seba. Hráči totiž prídu iba na otočku, čiže vlastne sa s nimi maximálne nacvičujú iba štandardné situácie. Ale tréner si musí všetko zorganizovať do detailov. Tu môže myť výhodu Moravčík, ktorý má väčšie medzinárodné skúsenosti, ale Kozák je starý lišiak, čiže dajme skôr remízu.
 
3. Autorita
 
Hráči musia cítiť, že ich šéf je skutočný boss, inak mu skôr či neskôr začnú skákať po hlave. Kozák si nikdy po hlave skákať nenechal, na čo v minulosti aj párkrát zaplatil, ale nepochybujem, že reprezentanti ho budú plne rešpektovať. Prirodzenú autoritu by mal aj Moravčík, veď ešte nedávno to bol vynikajúci hráč, čo hráči musia rešpektovať, ale v rozhodujúcich chvíľach by všetci nemuseli veriť jeho trénerským schopnostiam, keďže ich ešte nikde poriadne neukázal.
 
4. Trénerský cit
 
Reprezentačný tréner má na výber všetkých najlepších hráčov krajiny. A hoci by si aj vybral najlepších, tak to ešte neznamená, že to bude klapať. Potom sú dôležité aj striedanie, keďže neraz práve oni zmenia dej zápasu a urobia rozdiel medzi úspechom a neúspechom. Kozák má na hráčov skvelý cit a vie presne kedy ich má vytiahnuť, čo sa reprezentácií môže zísť. Moravčík má taktiež dobré oko, inak by nemohol byť agentom, ale či by to dokázal skĺbiť aj do praxe, je vec druhá.
 
5. Medzinárodné vystupovanie
 
Reprezentácia nie je hranie sa na vlastnom piesočku, to je prezentácia celej krajiny. Zahraničie veľmi citlivo vníma, ako pôsobí reprezentačný tréner. Keď máte na lavičke osobnosť, tak aj celú reprezentáciu berú inak. Moravčík je medzinárodne uznávaný a aj lepšie jazykovo vybavený ako Kozák. Ten bol síce tiež vynikajúci hráč, ale v tejto oblasti sa Moravčíkovi nevyrovná.
 
Každý z kandidátov má silné a aj slabé stránky, no v sumáre je vhodnejším adeptom jednoznačne Ján Kozák. O jeho víťazstve sa ani nepochybuje, ale služby Ľubomíra Moravčíka by mal náš futbal využiť vo väčšej miere, ale teraz rozhodne nie na pozícií reprezentačného trénera.
 
V diskusií sa vyjadrite, koho by ste si vybrali vy?