Main Content

Hokej: V tomto roku European Trophy ešte po starom, v novom už vo formáte LM

utorok, 18. jún 2013 12:05 | Autor: TASR

Praha 18. júna (TASR) - Od 6. augusta do 1. septembra odohrá 32 tímov zo siedmich krajín skupinovú fázu hokejovej European Trophy 2013. Aj v tomto roku v rovnakom formáte ako pred začiatkom lanskej sezóny. Najlepšie tímy sa potom stretnú na konci roka v Berlíne, kde vo finálovom turnaji zabojujú o celkové prvenstvo. Už v nasledujúcej sezóne sa ale táto súťaž má posunúť vyššie a mala by byť hokejovou obdobou futbalovej Ligy majstrov, v ktorej väčšinový podiel budú vlastniť kluby.

V tomto týždni sa všetci účastníci súťaže stretli v Prahe, kde rokujú hlavne o športovej a marketingovej oblasti. České hlavné mesto hostí zástupcov všetkých 32 klubov. Nechýbajú ani generálny sekretár Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF Horst Lichtner a riaditeľ komunikácie IIHF Szymon Szemberg. "Stretnutie v Prahe je pre nás veľkou výzvou i poctou, preberáme nielen aktuálne informácie, ale aj dôležité témy do budúcnosti," citoval hokej.cz. člena výkonného výboru ČSLH Petra Břízu. Projekt European Trophy nadviazal na Nordic Cup a súťaž sa osvedčila. A teraz expanduje. "Vlani na summite v Barcelone zaznela zhoda, že IIHF, národné zväzy a jednotlivé ligy majú záujem na európskej nadnárodnej súťaži po vzore futbalovej Ligy majstrov," dodal Bříza. Špeciálna skupina začala pracovať na tom, ako by mohla European Trophy už čoskoro zmeniť formát tak, aby zámer naplnila. Návrh je na svete, momentálne sa prerokúva jeho finálna podoba. "European Trophy ukázala, že je budúcnosťou európskeho klubového hokeja. Sme radi, že sa pridali IIHF, národné zväzy i ligy. Teraz o všetkom informujeme jednotlivé kluby a na projekte ďalej pracujeme," potvrdil riaditeľ súťaže Bo Lennartsson.

Ročník 2013/2014 prebehne ešte bez zmien. "Je olympijská sezóna, nie je k dispozícii veľa termínov," konštatoval Lennartsson jeden z hlavných dôvodov. Po Soči to ale príde. "Máme predstavu, že v sezóne 2014/2015 vstúpi do European Trophy 40 klubov, ktoré budú rozdelené do 10 základných skupín. Hrať začneme v auguste a pokračovať budeme v ďalších mesiacoch," naznačil riaditeľ súťaže.

Zloženie skupín European Trophy 2013:

severná divízia: Salzburg (Rak.), Eisbären Berlín, Hamburg (Nem.), HC Kometa Brno, HC Mountfield, HC Škoda Plzeň (ČR), Lulea (Švéd.), Oulu (Fín.)

východná divízia: Bílí Tygři Liberec, HC ČSOB Pojišťovna Pardubice (ČR), Brynäs Gävle, Djurgarden (Švéd.), Fribourg-Gotteron, Bern (Švajč.), Tappara Tampere, TPS Turku (Fín.)

jižná divízia: SLOVAN BRATISLAVA (SR), HC Sparta Praha, Piráti Chomutov (ČR),, HV'71 Jonköping, Linköping (Švéd.), Jyväskylä, Kuopio (Fín.), Viedeň (Rak.)

západná divízia: Mannheim, Ingolstadt (Nem.), Zug, Zürich ( Švajč.), Frölunda, Färjestad (Švéd.), IFK Helsinki, Jokerit Helsinki (Fín.).

Program zápasov Slovan v ET::

9. augusta o 18.00: Slovan - UPC Viedeň Capitals (European Trophy)

13. augusta o 18.00: Slovan - HC Sparta Praha (ET)

15. augusta o 18.00: Slovan - Piráti Chomutov (ET)

17. augusta o 18.30: UPC Viedeň Capitals - Slovan (Albert-Schultz Halle, Viedeň, Rak./ET)

23. augusta o 17.30: JYP Jyväskylä - Slovan (Synergia-areena, Jyväskylä, Fín./ET)

24. augusta o 16.00: KalPa Kuopio - Slovan (Trust Kapital Arena, Kuopio, Fín./ET)

30. augusta o 17.00: Slovan - Linköping (Hant Aréna, Skalica/ET)

1. septembra o 17.00: Slovan - HV 71 Jönköping (Easton Aréna, Piešťany/ET)