Main Content

Nešime reprezentačnú košeľu horúcou ihlou!

pondelok, 17. jún 2013 08:55 | Autor: Filip Chudý

Nešime reprezentačnú košeľu horúcou ihlou!
Nešime reprezentačnú košeľu horúcou ihlou! | zdroj: foto TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého
 
Vo svete si väčšina hráčov užíva dovolenku, veľké prestupy sa ešte len pečú, naše kluby sa začínajú pripravovať na novú sezónu, proste je to čas, ktorý sa dá nazvať aj uhorkovou sezónou. Niečo také zrejme čakali aj na SFZ, lenže zápas s Lichtenštajnskom všetko zmenil. Namiesto dovolenky, musia vrchní predstavitelia nášho futbalu rozmýšľať nad budúcnosťou. Ale treba si uvedomiť, že rozhodnutie o novom trénerovi s najväčšou pravdepodobnosťou presiahne ich volebné obdobie, čiže pri voľbe by mali byť konečne rozvážni.
 
Keď na jeseň 2010 nastúpil Ján Kováčik do funkcie prezidenta zväzu, tak jednou z jeho prvých „úloh“ bolo zmeniť reprezentačného trénera. Všetci si dobre pamätáme akú to malo postupnosť. Že následná reprezentačná dvojica brala v súčte takmer tú istú sumu, už problémom pre zväz nebolo. Zaujímavosťou je ešte fakt, že každý z dvojice Griga – Hipp bral viac ako Weiss na začiatku svojho pôsobenia. Kým jemu sa plat po úspechov zvyšoval, bolo by zaujímavé vedieť, či sa Grigovi s Hippom znižoval, hoci už je prakticky teraz nepodstatné.
 
Experiment s reprezentačnou dvojicou nevyšiel, preto by bola na mieste hĺbková analýza, aby sa zistilo, kde všade sa stali chyby. Lenže nebolo oznámené, či nejaká skupina dostala za úlohu vypracovať podobnú analýzu. Namiesto toho už vieme, že novým reprezentačným trénerom bude takmer stopercentne Ján Kozák. V tejto chvíli sa naozaj javí ako najvhodnejší kandidát, ale taktiež sa môže stať, že to nedopadne dobre. Pretože je tu veľmi veľa otáznikov, ak 2.7. bude aj oficiálne zvolený.
 
Snáď každý na futbalovom Slovensku vie, že Kozák sa nemusí s Galádom, pritom sa očakáva ich spolupráca. Vo vyspelom svete je úplne bežné, že reprezentačnému áčku sa ostatné reprezentácie prispôsobujú, a to vo všetkom. U nás nič také nevidieť, pretože nemáme na to ani systém, ktorý sa tak čoskoro asi ani nevytvorí.
 
Preto by sme najprv mali angažovať schopného športového riaditeľa, ktorý dostane kompetencie na to, aby sa takýto systém vypracoval. Stačí spomenúť najznámejší príklad zo sveta. Prvého apríla 2006 Nemci takto angažovali Matthiasa Sammera, ktorý robil na zväze šesť rokov, a výsledok vidí hádam každý. Teraz už takmer rok Sammer pracuje pre Bayern Mníchov, kde má podobnú úlohu.
 
Terajšie vedenie SFZ má niektoré dobré veci a inde výrazne zaostáva za očakávaniami. Najvypuklejšie sa to prejavuje pri reprezentačnom áčku, pri ktorom ešte zväzoví predstavitelia neurobili správny krok. Najprv sa mali poučiť zo starých chýb, no namiesto toho už horúcou ihlou šijú novú košeľu.
 
Ako by ste postupovali vy?