Main Content

KOMENTÁR: Bayern na Evereste, Guardiola v základnom tábore

pondelok, 3. jún 2013 08:30 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Bayern na Evereste, Guardiola v základnom tábore
KOMENTÁR: Bayern na Evereste, Guardiola v základnom tábore | zdroj: foto TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého
 
V minulom týždni uplynulo presne 60 rokov odo dňa, keď prvý človek vystúpil na najvyššiu horu sveta. Sir Edmund Hillary sa na vrchol Mount Everestu dostal spolu so šerpom Tenzingom Norgayom 29. mája 1953. Pri tejto príležitosti sa na strechu sveta uskutočňovali hromadné výstupy, ktoré ale majú ďaleko od skutočného horolezectva. No vo svete futbalu sa udialo niečo, na čo sa bude dlho spomínať a určite sa úspechy Bayernu Mníchov dajú prirovnať k prvovýstupu na Everest, lebo vyššie už bavorský klub ísť nemohol.
 
Sezóna Bayernu Mníchov v skratke vyzerala takto. Na úplnom začiatku získali Bavori Nemecký superpohár, v lige si predčasne zabezpečili svoj 23. bundesligový titul už po 28. kole, pričom nik iný to v minulosti skôr nestihol. V Lige majstrov si išli jednoznačne po ušatú trofej a nezastavil by ich zrejme ani zohratý all-star výber najlepších hráčov z iných klubov. V sobotu získali aj Nemecký pohár, hoci niektorí hráči by po týždňových oslavách možno aj niečo nafúkali. K tomu ďalšie mnohé prepísané historické štatistiky, ktoré teraz ani nikoho nezaujímajú, lenže už čoskoro zaujímavé budú, pretože jeden človek bude na základe nich priebežne hodnotený.
 
Ako je všeobecne známe, tak Josep Guardiola si od novej sezóny zasadne na lavičku najslávnejšieho nemeckého klubu, pričom bude musieť nadviazať na niečo, čo je momentálne na vrchole. Lenže extréner Barcelony je teraz iba v základnom tábore, keďže s novou sezónou začne nový výstup a jedine opätovný výstup na vrchol mu zaručí slávu.
 
Bayern Mníchov čaká zrejme najnáročnejšia sezóna na uplynulé roky, keďže sa naňho bude každý chcieť vytiahnuť. Pritom obhájiť je ťažšie, ako získať, no Guardiola to bude mať ešte o to ťažšie, že hoci sa na úspechoch nepodieľal, tak ich bude musieť obhájiť. Španielskeho trénera čaká najväčšia výzva trénerskej kariéry, ktorá ho z Everestu môže dostať na trénerský Olymp, alebo aj zhodiť do Mŕtveho mora.
 
Obháji podľa vás Bayern s Guardiolom svoje úspechy?