Main Content

ROZHOVOR: Marcel Merčiak má svojho finálového favorita

sobota, 25. máj 2013 12:02 | Autor: Silvia Petrašková

ROZHOVOR: Marcel Merčiak má svojho finálového favorita
ROZHOVOR: Marcel Merčiak má svojho finálového favorita

Londýnske finále Ligy majstrov je predo dvermi. Už dnes sa celá futbalová Európa dozvie meno svojho nového šampióna. Kto si nakoniec poťažká vysnívajú „ušatú trofej“? Aj na túto otázku nám odpovedal populárny komentátor Marcel Merčiak.

 

Aj v tejto sezóne ste mali možnosť divákom RTVS počas stredajších zápasov Ligy majstrov za komentátorským mikrofónom sprostredkovať nejeden zaujímavý futbalový zápas. Patrí komentovanie Ligy majstrov medzi vašu top „komentátorskú disciplínu“?

Po zápasoch nášho národného tímu a po komentovaní MS a ME je Liga majstrov v komentátorskej hierarchii ďalším mimoriadne dôležitým bodom. Jej kvalita navyše prevyšuje MS aj ME, vývoj svetového futbalu po druhej svetovej vojne sa uberal tak, že MS boli každé štyri roky scénou, ktorá uzatvárala a zároveň predpovedala ďalší vývoj v oblasti taktiky, stratégie, herných systémov. Globalizácia  a koncentrácia absolútnej futbalovej kvality do niekoľkých popredných európskych klubov však v posledných dvoch desaťročiach, práve po vzniku novodobej Ligy majstrov, tento trend zmenila. Moderné trendy určujú najvýraznejší predstavitelia Ligy majstrov, takže komentovanie tejto súťaže je pre mňa počas celej sezóny vrchol.

Ktorý zápas z tejto sezóny Ligy šampiónov vám utkvel v pamäti najviac?

Je ich viac. Na jeseň Manchester City - Borussia Dortmund s fantastickým výkonom nemeckého majstra. Borussia vtedy po prvý raz ukázala, že bude ťažko zdolateľným tímom a že je na Ligu majstrov pripravená lepšie ako pred rokom. Na jar to bola osemfinálová odveta Barcelona - AC Miláno (4:0), prvé semifinále Bayern - Barcelona (4:0), ale zo všetkého najviac osemfinálová odveta Manchester United - Real Madrid (1:2). Nepamätám si za posledné roky zápas, v ktorom by bolo jedno mužstvo a podčiarkujem že lepšie hrajúce mužstvo, tak poškodené, ako United po šokujúcom verdikte tureckého rozhodcu Cuneyta Cakira s červenou kartou Nanimu. UEFA a FIFA sa v Lige majstrov či na vrcholných turnajoch v každom druhom zápase presviedčajú, že neuplatňovanie moderných technológií ničí imidž futbalu. Ak sa s tým v najbližších 5 rokoch niečo neurobí (posudzovanie sporných momentov, ofsajdy, červené karty, tvrdé fauly, ruky v pokutovom území, filmovanie) futbal nestratí popularitu, to možné nie je, ale stratí kredit.

V tomto ročníku Ligy majstrov držali kormidlo vo svojich rukách prevažne nemecké a španielske kluby. Zástupcovia anglického no najmä talianskeho futbalu AC Miláno a Juventus Turín zostali v úzadí. V čom si myslíte, že bol v tejto sezóne najväčší problém neúspechu zo strany týchto talianskych mužstiev?

Juventus mal na to, aby Ligu majstrov vyhral a o rok bude určite minimálne tak vysoko ako teraz. Smolu mal, že narazil na rozbehnutý Bayern, s ktorým navyše dostal v prvom zápase gól po 25 sekundách. Bayern zničil vplyv Pirla, preto bol jasne lepší. Juve má svetové mužstvo, ktoré prehráva len minimálne, pod vedením trénera Conteho neustále napreduje. Potrebuje silného strelca, hráča ako Ibrahimovič, ktorého chce opäť získať. Aj Miláno bude lepšie a silnejšie, s Balotellim a El Shaarawym má mladú ofenzívnu silu s dlhodobým potenciálom.

Najmä semifinálové zápasy ukázali, ktoré tímy určujú svetový trend. Bolo podľa vás zloženie semifinálovej „štvorky“ (Bayern Mníchov- FC Barcelona, Borussia Dortmund-Real Madrid) spravodlivé a zaslúžené?

Vo futbale neexistujú kategórie „zaslúžené“ a „spravodlivé", existuje len to, čo prinesú výsledky mužstiev. Barcelona a Real Madrid sú považovaní za najsilnejšie kluby na svete, Bayern je členom európskej aristokracie od začiatku 70. rokov, Dortmund prežíva rovnako úspešné obdobie ako v polovici 90. rokov. Sú to štyri skvelé tímy, ktoré vsádzajú na ofenzívu, majú výnimočných hráčov a všetkých súperov vo vyraďovacích kolách prevýšili (teda s výnimkou Realu, ktorý nebol v osemfinále lepší ako Manchester United, ale využil okolnosti a dosiahol postup). Dortmund prešiel so šťastím cez Malagu, ale keď si zrátate počet gólových šancí z dvoch zápasov, Borussia dominovala. Navyše mohla vypadnúť ako nezdolané mužstvo Ligy majstrov, po dvoch remízach, čím chcem naznačiť, že UEFA by už mohla konečne zmeniť choré pravidlo o góloch vonku. Je to prežitok, ktorý zničil niekoľko veľkých futbalových drám a ktorý často krát zničí tých, ktorí sa snažia viac.

Nastal podľa vás čas na „futbalu obmenu“? Nahradí nemecký štýl futbalu, ktorý sa momentálne tlačí po popredia aj vďaka úspechu svojich dvoch zástupcov v Lige majstrov, stereotypný, opozeraný španielsko-barcelónsky štýl futbalu?

Je to prirodzený vývoj. Sir Matt Busby tvrdil, že každé veľké mužstvo má maximálne päťročný cyklus, aj keď Barcelona vydržala nad tento časový plán. Real Madrid má tiež všetky komponenty potrebné na celkový úspech v Lige majstrov.  18 trénerov od roku 1990 ho dostalo do semifinále päť krát, kým sám Mourinho za tri sezóny trikrát. Nevyšiel mu akurát postup do finále, čo neznamená, že Real je teraz na niekoľko rokov odpísaný. Nie je to pravda, bude v špičke, možno Ligu majstrov o rok vyhrá. Jeho štýl je navyše kombináciou barcelonského a dortmundského, Real útočí rýchlo a som presvedčený, že podobné fiasko ako Barca by proti Bayernu nedopustil. Na druhej strane, zažil v Dortmunde jediný vyložene slabý deň v Lige majstrov a doplatil na to. Trendy vo futbale budú naďalej určovať silné kluby a silné ligy, tak ako prišli s úspešnou modifikáciou nemecké kluby, tak prídu aj talianske a anglické tiež nebudú stáť bokom. Pred dvoma rokmi som po triumfe Barcelony vo finále Lige majstrov napísal, že najväčším dedičstvom víťazstva jej pozitívneho, výsostne útočného futbalu, je to, že takto budú chcieť hrať aj ďalší velikáni - že na päty jej bude šliapať Real, že sa jej budú chcieť vyrovnať Manchester United, Bayern, AC Miláno, Chelsea, Manchester City. Som rád, že sa to potvrdilo. Zmazanie rozdielu medzi výnimočnou Barcelonou a ostatnými prišlo veľmi rýchlo, tí, ktorým sa to podarilo najviac Real a Bayern odsúdili Barcu hrať veľa s loptou už len ako s prostriedkom obranného mechanizmu („máme loptu a nemá ju súper“), bez útočného nebezpečenstva. A aj v tom je čaro futbalu.

Ktorý hráč vás svojimi výkonmi v doterajšom priebehu súťaže najviac zaujal a prečo?

Je ich veľmi veľa. Marco Reus sa uplatnil na vrcholnom klubovom fóre, neustále úžasne napreduje Robert Lewandowski, nikto nemá v systéme 4-2-3-1 takú dvojicu stredných záložníkov ako Bayern (Schweinsteiger - Javi Martinez), úžasní zostávajú Ronaldo s Messim, spolu s Iniestom sú v mojich očiach bezkonkurenčne najlepšími hráčmi na svete, úchvatná je výkonnostná stabilita Philippa Lahma, najlepšieho pravého obrancu na svete, so stopérskej svetovej špičky prenikol Brazílčan Dante z Bayernu a určite mnoho ďalších. Ak by som mal udeliť cenu MVP, mal by ju Lahm.

Finále Ligy majstrov bude pre tento rok v réžii nemeckých klubov Bayern Mníchov a BVB. Aký očakávate priebeh zápasu?

Verím, že to bude krásny futbal, vo vysokých obrátkach a nenapodobiteľnom nasadení, pretože Bayern a Borussia sa v celej sezóne nikdy nezriekli svojej identity. Bude sa útočiť a veľa behať a kto bude pritom efektívnejší, ten vyhrá.

Posledná otázka, váš tip na konečný výsledok? Bayern alebo BVB?

Jurgen Klopp je neskutočne charizmatický sympaťák, veľmi by som mu doprial triumf, pretože keď sa ho na začiatku sezóny v Magazíne Ligy majstrov pýtali, či Borussia môže vyhrať Ligu majstrov, tak sa rozrehotal na celé kolo. Ale neviem si predstaviť, že by Bayern po takej sezóne a po takom suverénnom vyradení Juventusu a Barcelony prehral tretie finále za sebou. Tip (3:1) pre Bayern.