Main Content

Nadal do 3. kola US Open, v tajbrejku otáčal z 1:5

sobota, 4. september 2010 11:30 | Autor: TASR

Najvyššie nasadený španielsky tenista Rafael Nadal postúpil do 3. kola dvojhry mužov na záverečnom grandslamovom podujatí sezóny US Open (celková dotácia 22,668 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II vonku), keď v piatkovom nočnom súboji 2. kola zdolal Uzbeka Denisa Istomina za 164 minút 6:2, 7:6 (5), 7:5. Súperom Nadala v súboji o postup do osemfinále bude Francúz Gilles Simon.

Po hladko získanom úvodnom dejstve sa hra vyrovnala a čoskoro 24-ročný rodák z ruského Orenburgu Istomin napokon celkom solídne potrápil jedného z najväčších favoritov na celkový triumf. Nadal musel na dvorci stráviť takmer tri hodiny, no set svojmu súperovi neprepustil. Španielsky bojovník úspešne odvracal všetkých sedem brejkbalov Uzbeka (sám využil 3 zo 6 možností na prerazenie podania) a famóznym spôsobom sa dostal aj z nepriaznivého stavu 1:5 v tajbrejku druhého setu. Finalista minulotýždňového prípravného turnaja v New Havene Istomin (39. v počítačovom poradí ATP) zdolal svojho slávneho súpera na esá 10:8 a vo víťazných úderoch zaostal len tesne (30:32). Rozdeľovou štatistikou však boli tradične nevynútení chyby: u Istomina 40, zatiaľ čo u Nadala 25.

"Nebavme sa o mojom prípadnom titule, lebo v danej chvíli som rád, že mám tento nesmierne náročný duel úspešne za sebou," odbíjal Nadal početné otázky médií, či sa cíti na celkové víťazstvo, no napokon pokračoval: "Áno, bol by to sen, keby sa mi podarilo po Roland Garros a Wimbledone triumfovať aj na US Open, ale tento cieľ je vzdialený ešte päť zápasov. Ten dnešný bol veľmi ťažký, lebo súper hral bez zábran a po finále v New Havene mu nechýbalo sebavedomie. V tajbrejku druhého setu som mal aj kus šťastia."

Nadal v stretnutí proti Istominovi prekvapil nielen účinnosťou svojho podania, ale aj jeho rýchlosťou. V jednej chvíli zaservoval rýchlosťou 134 míľ, čo predstavuje 216 km/h, a to nie je u neho zvykom. "Pracoval som na tom, aby som podanie zlepšil aj po tejto stránke," komentoval Nadal.

Dvadsaťštyriročný španielsky ľavák vlastní osem grandslamových titulov, ale ten z New Yorku mu ako jediný v zbierke z elitnej úrovne chýba a rád by ju skompletizoval už v tomto roku. Víťazstvom nad Istominom predĺžil rodák z Manacoru na ostrove Mallorca sériu víťazných stretnutí na grandslamových turnajoch na šestnásť. Nadal v tomto roku piatykrát triumfoval na Roland Garros v Paríži a pridal aj druhý titul zo slávnej wimbledonskej trávy.

Dvojhra mužov - 2. kolo:
Rafael Nadal (1-Šp.) - Denis Istomin (Uzb.) 6:2, 7:6 (5), 7:5

SITA
© WEBNOVINY