Main Content

Koniec legendy, božský Beckham sa lúči s profesionálnym futbalom

sobota, 18. máj 2013 12:17 | Autor: Silvia Petrašková

Koniec legendy, božský Beckham sa lúči s profesionálnym futbalom
Koniec legendy, božský Beckham sa lúči s profesionálnym futbalom | zdroj: foto TASR

„Je to fantastický futbalista a skvelý človek. Kdekoľvek na svete vyslovíte jeho meno, každý vie o koho ide,“ vyhlásil na adresu tohto fenomenálneho anglického futbalistu bývalý tréner anglickej reprezentácie Sven-Göran Eriksson.

A skutočne, Backham je ikona futbalu, značka najpopulárnejšej hry na svete. Aj to najmenšie futbalové dieťa vie, že futbal to je David Backham. Je doslova všade. Jeho dresy sa predávajú v nespočítateľnom množstve, je tvárou mnohých svetových značiek, či televíznych reklám. A práve jeho celosvetová popularita mu zabezpečila tak množstvo priaznivcov, ako i neprajníkov. Jedno čo mu však nik nemôže uprieť je fakt, že patril medzi jedných z najlepších futbalistov všetkých čias.

A tento status si veru nevybojoval smiešnym pretŕčaním sa pred objektívmi kamier, ale na futbalovom ihrisku, tam jeho osobnosť žiarila najviac.

Jeho prvé futbalové kroky mierili do mládežníckeho tímu Ridgeway Rovers, ktorý trénoval jeho vlastný otec. Neskôr sa však Davidovi naskytla príležitosť navštevovať jednu z futbalových škôl Bobbyho Charltona v Manchestri, vstupenka na slávny Old Trafford bola pri tejto šanci, ktorá sa mu naskytla, tak  len otázkou času. Oficiálnosť však nadobudla v roku 1993, kedy sa mladučký David stal súčasťou mládežníckeho tímu Manchestru United. Nie je žiadnym tajomstvom, že práve tento klub mu najviac prirástol k srdcu. Práve tu totiž pod taktovkou skúseného trénera dozrel nielen ako futbalista, ale i ako človek. Futbalová éra Class of 1999, ktorá mu priviedla slávne treble, pamätný gól proti Wimbledonu, celkovo šesťnásobný víťaz anglickej ligy, dva krát úspešný triumf v Anglickom pohári, či množstvo iných nezabudnuteľných okamihov,  to všetko sa už navždy bude v Davidovom živote spájať s jediným klubom s Manchestrom United.


Vzťahy v milovanom klube sa však začali nečakane vyostrovať a slávny incident z „nešťastne“ hodenou kopačkou od Sira Alexa Fergusona, tak naštartoval špekulácie o odchode Davida Backhama z klubu. Tie sa nakoniec aj potvrdili a anglický futbalista si to v roku 2003 zamieril do španielskeho Realu Madrid. Luis Figo, Ronaldo, Zinedine Zidane vytvorili spolu s Davidom Backhamom preslávený tím futbalových hviezd známy aj ako „el galácticos“. Sláva a popularita sa síce stupňovala aj tu, no s úspechmi to nebolo ani zďaleka také ako v milovanom Manchestri. S Realom Madrid získal len jediný titul a tak po štyroch rokoch zamieril do zámoria rovno do LA Galaxy. V Los Angeles po vzore Beatles vytvoril doslova futbalovú Beckhammániu, ale na ligový triumf si musel ešte dlho počkať. Dvakrát zo Spojených štátov odskočil na hosťovanie do AC Miláno, kde preukázal, že i s pribúdajúcim vekom sa ešte stále v poprednej lige nestratí, aby sa mu tak nakoniec v roku 2012 podaril vybojovať ďalší cenný skalp, zisk celkového triumfu aj v dovedna tretej súťaž.i v ktorej mal možnosť hrať v americkej Major League Soccer.

Kvarteto zemí ,v ktorých sa stal šampiónom, dovŕšil Beckham pred niekoľkými dňami vo Francúzsku, kde po boku inej superhviezdy Zlatana Ibrahimoviča, dotiahol Paris Saint-Germain k zisku francúzskeho ligového titulu a stal sa vôbec prvým Angličanom, ktorému sa tento fenomenálny kúsok podaril. Na reprezentačnej úrovni v najcennejšom drese Albionu odohral celkovo 115 zápasov a strelil 17 gólov.

Vďaka úchvatnej kariére, ktorú tento futbalový svetobežník absolvoval, mu futbalový svet môže vďačiť za to, že všade kde pôsobil robil tomuto športu len tú najlepšiu reklamu. Či ste ho už milovali ale nenávideli, jedno je isté, že s jeho odchodom bude futbal opäť o čosi chudobnejší, pretože takýto futbalista sa nerodí každý deň.

 

Odporúčané články