Main Content

Hantuchová sa revanšovala Safinovej

utorok, 31. august 2010 01:01 | Autor: TASR

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nasadená ako dvadsiata štvrtá zvíťazila v pondelňajšom stretnutí 1. kola dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (30. augusta - 12. septembra, celková dotácia 22,668 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II vonku) nad bývalou jednotkou svetového rebríčka WTA Tour Dinarou Safinovou za 106 minút 6:3, 6:4. Ruske, ktorá momentálne figuruje na 50. pozícii v renkingu, sa revanšovala za tesnú prehru 6:7 (4), 6:7 (2), ktorú od nej utrpela minulú stredu na prípravnom podujatí v New Havene v Connecticute.

Spoludržiteľka Fed Cupu i Hopman Cupu Hantuchová bola lepšia v štatistike víťazných úderov (24:18) a zároveň urobila o čosi menej nevynútených chýb (28:31). Dve esá vyvážila rovnakým počtom dvojchýb, ktorých Safinová vyprodukovala päť. Slovenka síce platne trafila len 55% prvých podaní (proti 66%), bola však o 12%, resp. 10% efektívnejšia vo fiftínoch po svojom prvom, resp. druhom servise. Ako returnujúca nazbierala až 58% takto rozohraných bodov. Pri sieti zvládla 15 z 18 zákrokov.

Na druhom najvýznamnejšom dvorci Louisa Armstronga postupujúca predviedla neochvejne ofenzívny a dostatočne konsolidovaný výkon, do ktorého sa nepremietlo nedávne natiahnutie svalu. Hantuchová nastúpila so obviazaným pravým stehnom. V prvom dejstve dosiahla brejk na 2:0, a hoci ho nedokázala potvrdiť, navodila rozhodnutie odskočením z 2:1 na 5:1 prostredníctvom ďalších prerazení podania vo štvrtej i šiestej hre. Neskôr si sama neudržala servis (5:2 a čistou hrou Rusky 5:3) a v deviatom geme ako podávajúca musela odvracať dva brejkbaly. Pri jej treťom setbale poslala Safinová zariskovaný bekhend vedľa. V druhej časti Slovenka nevyužila okamžitý náskok brejku (obrat z *1:0 na *1:2) a na príjme nezužitkovala šancu v piatej hre (po odvracaní hrozby vo štvrtej), ale v siedmej sa ujala vedenia 4:3 a v desiatej zvládla servis na triumf z 15:40. Súperka najprv poslala forhendový return vedľa a potom Hantuchová zvládla ťažký bekhendový volej. Pridala eso a pri prvom mečbale priamy bod z podania.

Dvadsaťsedemročná popradská rodáčka Hantuchová znížila v bilancii zo vzájomných duelov s 24-ročnou Moskovčankou na 4:6 po sérii 4 neúspechov. Trojnásobnú finalistku z úrovne "veľkej štvorky" predtým naposledy zdolala v januári 2008 v Sydney (5:7, 6:4, 6:4). Teraz sa však premiérovo stretli na grandslamovej scéne.

S argentínskym koučom Gastonom Etlisom pracujúcu Safinovú, ktorá napriek pondelňajšiemu nezdaru prekročila práve na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických 2010 hranicu 10 miliónov USD zárobku počas kariéry (ako 19. hráčka v histórii), za ostatný rok opakovane brzdili problémy s chrbtom. Od januára absentovala do apríla (a potom aj vo Wimbledone), na letný turnaj v San Diegu prišla po sérii 6 prehier. V New Yorku zostáva jej osobným rekordom predvlaňajšie semifinále, vlani sa lúčila v 3. kole proti Češke Petre Kvitovej, titul nezískala už od Portorožu 2009 a tento rok sa ani raz nedostala za štvrťfinále.

Zverenkyňa Carlosa Cuadrada Hantuchová si v 2. kole zmeria sily s úspešnou z amerického derby Vania Kingová (74.) - Christina McHalová (112.). Nad prvou spomenutou vedie slovenská jednotka 4:0, pričom 3-krát ju prekonala práve na vrcholnej scéne. Vo Wimbledone 2010 to v 1. kole bolo 6:7 (4), 7:6 (4), 6:3 z kritického skóre 1:4 v druhej časti. S 18-ročnou držiteľkou voľnej karty McHalovou by išlo o premiérový súboj.

Bývalá päťka počítačového poradia dvojhry i štvorhry Hantuchová (teraz 26. pozícia v singli) už má istotu 100 bodov do hodnotenia a šeku na 31 000 USD. V areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows hrá v hlavnej súťaži jubilejný 10. raz, aj s jedným kvalifikačným pokusom ide o jej 11. miestne vystúpenie. Doterajšie Hantuchovej newyorské maximum má už od sezóny 2002 podobu štvrťfinále, vlani táto držiteľka kompletnej zbierky grandslamových titulov z miešanej štvorhry nestačila v osemfinálovom 4. kole na domácu Serenu Williamsovú (2:6, 0:6), svoju premožiteľku aj pred ôsmimi rokmi medzi najlepšími ôsmimi (vtedy dvakrát 2:6).

V pondelok sa zo Slovákov predstavil v Corona Parku vo štvrti Queen´s aj Martin Kližan. Kvalifikant pri svojom absolútnom seniorskom grandslamovom debute nestačil na niekdajšieho prvého muža svetového rebríčka ATP Juana Carlosa Ferrera zo Španielska - za 85 minút mu podľahol 1:6, 3:6, 0:6. V hlavných singlových súťažiach si ešte zahrajú Lukáš Lacko, Dominika Cibulková, Magdaléna Rybáriková a kvalifikantka Zuzana Kučová.

Dvojhra žien - 1. kolo:
Daniela Hantuchová (24-SR) - Dinara Safinová (Rus.) 6:3, 6:4 za 106 minút (43, 63)
SITA
© WEBNOVINY