Main Content

Hokej-MS13-servis: Druhým hlavným mestom SR sa môže stať aj Štokholm

štvrtok, 2. máj 2013 13:05 | Autor: TASR

Bratislava 2. mája (TASR) - Dve dejiská tohtoročných hokejových MS si oproti vlaňajšku vymenia vyvrcholenie podujatia. Vlani sa o medaily bojovalo len v Helsinkách, teraz v máji sa tak stane v Štokholme. Niežeby našinec netúžil letieť čartrom na finále do Švédska, ale predbežne aspoň na prvé dva týždne sa "druhým hlavným mestom" Slovenska stane opäť fínska metropola.

Helsinki sami seba definujú ako oddychové, ale aktívne mesto. Pol milióna rezidentov je relatívny počet obyvateľstva, pretože spolu s prímestskými časťami sa ráta 1,3 milióna obyvateľov. Nordický dizajn sa vo fínskej metropole mieša s modernými technológiami i tou najstaršou tradíciou. Helsinki sú mestom bez pompéznych pamiatok, zato však všade dýcha príjemná atmosféra a napokon ani na pamiatky nie je núdza, takisto na parky, či priľahlé ostrovčeky Baltského mora.

Štokholm (825-tis. obyvateľov, s predmestiami 1,25 mil.) prežíva druhú mladosť. Za posledných 10 rokov sa mesto vynorilo z chladného škandinávskeho tieňa a stalo sa medzinárodným centrom dizajnu a módy, ale najmä inovácií a technológií. Známe je aj vďaka svojim nočným klubom. Švédska metropola sa rozprestiera na štrnástich ostrovoch jazera Mälaren, ktoré sú spojené sieťou ciest, mostov a kanálov. To je dôvod, prečo sa mesto nazýva Benátky severu. Historické centrum Gamla Stan je ako malé bludisko, s úzkymi vydláždenými ulicami a štíhlymi oranžovými alebo červenými budovami. Vďaka švédskej neutralite nebolo mesto počas druhej svetovej vojny bombardované, preto sa tu takmer všetky pamiatky môžu obdivovať v nedotknutej, pôvodnej podobe. Vyhľadávanými atrakciami sú najmä prvé múzeum ľudovej architektúry v prírode s názvom Skansen a neďaleko kotviaca najstaršia kompletná vojnová loď Vasa.

Fínsko hostilo hokejové MS sedemkrát, samotná Hartwall Aréna v rokoch 1997, 2003 a 2012. Dvakrát sa v nej Slováci tešili zo zisku cenného kovu, pred 10 rokmi získali bronz do kompletnej kolekcie medailí a vlani ju zveľadili o ďalšie striebro. Švédi organizujú už 11. svetový šampionát, hala Globen v Štokholme (Ericsson Globe Arena) zažila atmosféru MS v rokoch 1989, 1995 a 2012. Pre Slovákov sú zo švédskych šampionátov najpamätnejšie MS 2002, keď vo finále v Göteborgu Filcovi zverenci zdolali Rusko 4:3 a tešili sa z premiérového a dosiaľ jediného titulu majstra sveta.

V Helsinkách i v Štokholme očakávajú dokopy okolo 350 píšucich žurnalistov a stovku fotoreportérov, k tomu zhruba 500 členov televíznych a rozhlasových štábov. Odvysiela sa 2500 hodín hokeja a sprievodných akcií. Signál pôjde do zhruba stovky krajín a počet divákov pri obrazovkách sa odhaduje na vyše 700 miliónov. Do akcie bude nasadených 700 dobrovoľníkov. Organizátori vydajú takmer 10.000 akreditačných visačiek. Použitých bude zhruba 4000 hokejok, nasadených bude približne 2000 pukov a tímy skonzumujú okolo 17.000 kusov ovocia. Denne sa minie 25.000 litrov vody, 300 litrov športových nápojov a použije 1500 uterákov.