Main Content

Nominácia Slovenska na MS takmer kompletná!

sobota, 27. apríl 2013 21:05 | Autor: TASR

Nominácia Slovenska na MS takmer kompletná!
Nominácia Slovenska na MS takmer kompletná! | zdroj: TASR

Bratislava 27. apríla (TASR) - Do záverečnej nominácie slovenskej hokejovej reprezentácie na MS sa spomedzi obrancov nedostali Ján Brejčák, Karol Sloboda a Tomáš Slovák.

Tréner Vladimír Vůjtek vyškrtol ich mená zo súpisky po poslednom prípravnom zápase v Bratislave s Nórskom (1:2 pp).

Český kouč zverejnil v sobotu večer zoznam obrancov, ktorých berie na šampionát. Figurujú v ňom Marek Ďaloga, Milan Jurčina, Branislav Mezei, Vladimír Mihálik, Michal Sersen, Ivan Švarný, René Vydarený a takisto aj Andrej Sekera z Buffala, ktorý sa pripojí k tímu v stredu vo Viedni a spolu s mužstvom odletí do Helsínk.

"Nebolo jednoduché určiť troch hráčov, ktorí s nami nepôjdu do Fínska, lebo sú približne na rovnakej úrovni ako nominovaní obrancovia. Akurát Ján Brejčák oproti ostatným trochu zaostáva. Je to mladý chlapec, ktorý je prvý rok v národnom tíme a má za sebou len jednu dobrú sezónu v Litvínove. V jeho prípade sme boli rozhodnutí už v stredu, preto nehral v posledných dvoch zápasoch," uviedol tréner Vůjtek, podľa ktorého ide o kolektívne rozhodnutie celého realizačného tímu. "Nezhodli sme sa len na jednom mene. Až po následnej spoločnej konzultácii padla voľba na uvedenú trojicu." Už dávnejšie bolo jasné zloženie brankárskej trojice pre MS, do Fínska pocestuje Rastislav Staňa, Jaroslav Janus a Július Hudáček.

Čo sa týka útočníkov, Vůjtek už má pre šampionát istých jedenásť mien. Do Helsínk berie druhý, tretí a štvrtý útok zo zápasu s Nórskom, teda trojice vedené centrami Jozefom Stümpelom, Máriom Bližňákom a Petrom Ölveckým, plus duo z prvého útoku Roman Kukumberg a Branko Radivojevič. Nomináciu útočníkov uzavrie tréner až v pondelok na zraze, keď bude jasné, koľko posíl mu príde z NHL. Tomáš Kopecký z Floridy musí totiž po poslednom stretnutí základnej časti podstúpiť vyšetrenie ramena magnetickou rezonanciou a až po ňom sa uvidí, či posilní reprezentáciu. Istotu nemá Vůjtek ani v prípade Mariána Gáboríka, ktorý s Columbusom bojuje o postup do play off. O účasti Blue Jackets vo vyraďovačke sa malo rozhodnúť v noci na nedeľu, keď "modrokabátnikov"čakal posledný duel v základnej časti proti Nashvillu.

"Keď sme boli s generálnym manažérom reprezentácie Ottom Sýkorom na inšpekčnej ceste v zámorí, bol Gáborík veľmi pozitívne naklonený k štartu na MS. Ak sa jeho tímu nepodarí postúpiť do play off, tak sa k nám okamžite pripojí," povedal Vůjtek. Do úvahy pripadá ešte aj Richard Pánik, ktorého Tampa Bay už dávnejšie stratila šancu na účasť v bojoch o Stanleyho pohár, mladý krídelník však bude pokračovať s farmárskym tímom Syracuse Crunch v play off AHL. Prvé kolo sa pre jeho tím končí najneskôr 5. mája, v prípade vyradenia by mohol posilniť reprezentáciu v priebehu šampionátu. "Pokiaľ ide o Pánika, možnosť jeho príchodu stále existuje. V prípade Tomáša Tatara je už šanca nulová. Ak Detroit postúpi do play off, tak si ho Red Wings stiahnu z farmy."

Vůjtek plánuje zobrať do Fínska 25 hráčov - troch brankárov, ôsmich obrancov a 14 útočníkov. Na "čakačke" zostali ešte štyria útočníci - Marko Daňo, Andrej Šťastný, Marcel Haščák a Ján Sýkora. "Budeme ich riešiť v pondelok, keď bude jasnejšia situácia okolo Gáboríka a Kopeckého. Počítam, že počas prvých zápasov na turnaji dvoch-troch hráčov nenapíšeme na súpisku," dodal reprezentačný tréner.

 

Zoznam istých mien pre MS:

Brankári - Jaroslav Janus (HC Slovan Bratislava/KHL), Rastislav Staňa (CSKA Moskva/KHL), Július Hudáček (Sibir Novosibirsk/KHL)

Obrancovia - Marek Ďaloga (HC Pardubice/ČR), Milan Jurčina (Lukko Rauma/Fín.), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg/KHL), Vladimír Mihálik, Michal Sersen, Ivan Švarný (všetci HC Slovan Bratislava/KHL), Andrej Sekera (Buffalo Sabres/NHL), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR)

Útočníci - Martin Bartek (HC Pardubice/ČR), Mário Bližňák, Libor Hudáček, Michel Miklík, Peter Ölvecký, Roman Kukumberg, Miroslav Šatan (všetci HC Slovan Bratislava/KHL), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/KHL), Jozef Stümpel (HK Nitra), Tomáš Surový (HC Lev Praha/KHL), Tomáš Záborský (Avangard Omsk/KHL)