Main Content

Ohlasy po semifinálových zápasoch Európskej ligy

piatok, 26. apríl 2013 11:05 | Autor: TASR

Ohlasy po semifinálových zápasoch Európskej ligy
Ohlasy po semifinálových zápasoch Európskej ligy | zdroj: TASR

Bratislava 26. apríla (TASR) - Futbalisti FC Chelsea a Fenerbahce Istanbul sa po úvodných zápasoch semifinále Európskej ligy 2012/2013 priblížili k finále, ktoré sa uskutoční 15. mája v Amsterdame. V prípade tureckého klubu by išlo o vôbec prvú finálovú účasť v európskej klubovej súťaži.

Fenerbahce zdolalo v Istanbule Benficu Lisabon 1:0 vďaka gólovej hlavičke Egemena Korkmaza zo 72. minúty. Domáci okrem toho trikrát trafili žrď vrátane penalty Cristiana Baroniho. "Sme tímom, ktorý zvyčajne dokáže skórovať, keď si vytvorí šance, ale dnes večer sa nám to nepodarilo," povedal tréner portugalského zástupcu Jorge Jesus. "Samotný výsledok však nie je príliš zlý, zostáva nám nádej až do poslednej minúty v odvete. Budeme hrať podstatne lepšie v Lisabone."

Divoká atmosféra na štadióne Sükrü Saracogluho sa od začiatku preniesla do rýchleho tempa hry, pričom Benfica sa nedostala ku svojej tradičnej hre. Moussa Sow, ktorý v odvete nemôže hrať pre žlté karty, z tlaku domácich vyťažil len hlavičku do brvna. Keď Ola John fauloval krátko pred koncom prvého polčasu Gokhana Gonula, mal Fenerbahce výhodu pokutového kopu, ktorý však Cristian nepremenil. "Bolo potešením hrať v takej atmosfére - za také niečo musíme našim fanúšikom poďakovať," povedal obranca Fenerbahce Joseph Yobo. "Máme dôvod na radosť nielen pre samotné víťazstvo, ale aj nulu na strane inkasovaných gólov. Každý pozná pohárovú matematiku, vie, že nedostať doma gól je dôležité. Mohli sme dať aj viac gólov, ale stále je to výsledok, na ktorý môžme byť hrdí."

Keď bývalý útočník Liverpoolu Dirk Kuyt rovnako namieril v druhom polčase do žrde, zdalo sa, že to bude pred domácich frustrujúci večer. Napokon ich však vyslobodil Korkmaz, ktorý využil zaváhanie hostí po rohovom kope. "Odveta bude pre nás ešte nesmierne náročná, ale rozhodne sú šance na účasť vo finále z 51% na našej strane," povedal tréner istanbulského klubu Aykut Kocaman.

Ešte výraznejšie ako Fenerbahce vykročili v ústrety amsterdamskému finále futbalisti FC Chelsea. Keď už sa zdalo, že na štadióne Svätého Jakuba sa rozídu oba tímy po remíze 1:1, poslednou strelou zápasu rozhodol o výhre hostí 2:1 z priameho kopu David Luiz.

 

Futbalisti londýnskeho klubu sa ujali vo štvrtok vedenia už po 12 minútach, keď po rohovom kope skóroval pohodlne hlavou Victor Moses. Domácim sa podarilo výsledkovo vrátiť do hry až v 87. minúte, keď premenil Fabian Schär pokutový kop. Lenže v nadstavenom čase našiel spomínaný Luiz z 25 metrov medzeru v múre a lopta z jeho kopačky zapadla k žrdi.

"Hrali sme proti kvalitnému mužstvu, bolo vidieť nasadenie a hra mala slušné tempo. Napriek tomu sme mali dostatok šancí na skórovanie. Nebyť penalty, ktorá azda prekvapila všetkých, mohlo byť skóre ešte lepšie," reagoval po zápase tréner FC Chelsea Rafa Benitez, ktorému sa nepozdávala prísna penalta. "Nikto z môjho okolia nemal pocit, že ide pokutový kop, pretože lopta bola vo vzduchu. Bolo to zvláštne rozhodnutie."

Bazilej odohral v tejto sezóne v európskych pohároch už 19 zápasov počnúc 2. predkolom Ligy majstrov proti Flore Tallinn, pričom doma zdolal v posledných 18 mesiacoch aj Manchester United a Bayern Mníchov. "Dať dva góly na ihrisku Bazileja proti veľmi kvalitnému súperovi, navyše s rozhodujúcou poslednou strelou, to je pre nás skvelý pocit. Musíme sa však mať na pozore, pretože čaká nás ešte náročná odveta," povedal autor víťazného zásahu Luiz.