Main Content

Vokoun definitívne skončil v českej reprezentácii

piatok, 26. apríl 2013 11:05 | Autor: TASR

Vokoun definitívne skončil v českej reprezentácii
Vokoun definitívne skončil v českej reprezentácii | zdroj: TASR

Newark 26. apríla (TASR) - Definitívne zbohom českej hokejovej reprezentácii sa rozhodol dať brankár tímu NHL Pittsburgh Penguins Tomáš Vokoun.

Pred tromi rokmi bol "múrom", ktorý zabezpečil zlato zo svetového šampionátu a zároveň to bolo aj jeho posledné vystúpenie v reprezentácii. Z MS 2011 sa ospravedlnil, o rok neskôr bol zranený.

Teraz už 36-ročný brankár v rozhovore pre idnes.cz potvrdil, že v národnom mužstve skončil. "Som rád, čo sa nám podarilo v Nemecku a myslím si, že je krásne ukončiť reprezentačnú kariéru titulom majstra sveta. Myslím si, že už je čas pre mladších brankárov, aby to prevzali," povedal po štvrtkovej prehre 2:3 s New Jersey. Vo finále v Kolíne nad Rýnom vtedy podceňovaní Česi aj jeho zásluhou pokorili Rusko na čele s Ovečkinom, Malkinom a Kovaľčukom. "Na sto percent som rozhodnutý, že reprezentácia už pre mňa nie je. Myslím si, že máme výborných mladých brankárov a že na tomto poste nebudú žiadne problémy. Beriem to tak, že už som niekde inde a že sú jednoducho lepší brankári ako ja a je fér, aby dostali príležitosť."

S trénerom Aloisom Hadamczikom o svojom rozhodnutí nehovoril a nič by na ňom nezmenilo, ani keby ho chcel nominovať na olympiádu v Soči. "Čo sa týka perspektívy je tam Ondra Pavelec. Máme ďalších dobrých mladých brankárov. Takže ja budem rád, keď počas olympiády v Soči budem môcť cestovať za rodinou na Floridu. Som v Pittsburghu sám a olympiáda znamená pre mňa desať dní s deťmi. Už skôr som sa jednoducho rozhodol, že reprezentácia je pre mňa uzatvorená kapitola."

Okrem titulu z Nemecka 2010, po ktorom Vokoun získal aj Zlatú hokejku pre najlepšieho českého hráča, má ešte zlato z Viedne 2005 a bronz z olympiády 2006 v Turíne. "Teraz už budem fanúšikom, ktorý drží palce, aby sa im darilo," uzavrel Tomáš Vokoun.