Main Content

Slováci opäť predčili Čechov a vyhrali 3:0! + HLASY

sobota, 20. apríl 2013 22:30 | Autor: TASR

Slováci opäť predčili Čechov a vyhrali 3:0! + HLASY
Slováci opäť predčili Čechov a vyhrali 3:0! + HLASY | zdroj: TASR

Bratislava 20. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v sobotňajšom prípravnom zápase v rámci Euro Hockey Challenge v Bratislave nad výberom Česka 3:0.

O góly domáceho tímu sa postarali Martin Bartek, Libor Hudáček a Tomáš Surový. Spoľahlivý výkon podal v slovenskej bránke Jaroslav Janus, ktorý sa blysol čistým kontom. Zverenci trénera Vladimíra Vůjtka tak uspeli aj v druhom prípravnom stretnutí so západným susedom, vo štvrtok vyhrali v Prahe nad Českom 3:2.

Záverečná príprava vyvrcholí budúci týždeň domácim turnajom Slovakia Cup. Slováci sa v utorok zídu na zraze v Bratislave, kde by sa už mal hlásiť aj obranca Plzne Tomáš Slovák. Následne odohrajú dva súboje - vo štvrtok o 19.00 nastúpia proti Bielorusku a o dva dni neskôr sa v generálke na MS stretnú o 17.00 s Nórskom.

zápas Euro Hockey Challenge:

Slovensko - Česko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Góly: 22. Bartek (Surový, Ölvecký), 44. L. Hudáček (Kukumberg), 60. Surový (Bartek). Rozhodcovia: Baluška, Jonák - Výleta, Šefčík (všetci SR), vylúčení: 4:4, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 9890 divákov.

Slovensko: Janus - Švarný, Sersen, Jurčina, Vydarený, Sloboda, Mihálik, Ďaloga, Mezei - Šatan, Kukumberg, L. Hudáček - Miklík, Bližňák, Záborský - Bartek, Ölvecký, Surový - Haščák, Šťastný, Daňo

Česko: Salák - Čáslava, Nakládal, Mojžíš, Kolář, Voráček, Kubát - Irgl, Novotný, Sekáč - Hertl, Vrána, Vondrka - Gulaš, Pech, Koukal - T. Rachůnek, Roman, Svačina

Diváci na takmer vypredanom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu videli od začiatku pútavý zápas vo vysokom tempe, v ktorom rozhodcovia púšťali tvrdú hru. Úvodné minúty patrili domácim, v 2. minúte druhý útok zavrel hostí v ich obrannom pásme a Záborskému veľa nechýbalo, aby sa dostal ku gólovej dorážke. Následne preveril Salákovu pozornosť z medzikružia Ölvecký. V 6. min sa odvážne natlačil pred české bránkovisko Daňo, potiahol si puk do strany, no tiesnený nedokázal zakončiť do odkrytej časti bránky. Česi postupne prebrali iniciatívu a v 9. min využil pomalé striedanie súpera na tvrdú strelu z pravého kruhu Koukal. Najväčšiu šancu si utvorili v 12. min, keď Gulaš napálil puk od mantinelu na Janusa, ten sa odrazil pred úplne voľného Pecha, no český útočník neskrotil neposedný puk. Na druhej strane nepochodil v sľubnej pozícii Ölvecký.

Slováci sa dočkali gólu až na začiatku druhého dejstva. V 22. min Ölvecký poslal puk spoza bránky na Surového, ten od mantinelu okamžite prihral voľnému Bartekovi, ktorý zblízka zavesil - 1:0. Vzápätí si z druhého sledu nakorčuľoval pred kruhy Ďaloga a Salákova vyrážačka musela byť v pozore. V 29. min mal český brankár plné ruky-nohy práce, najprv ho po sóle cez celé klzisko a kombinácii s Daňom vystrašil Šťastný a potom sa pretlačil do šance aj dravý Daňo, puk však pomedzi Salákove betóny neprecedil. Vzápätí sa zboku rútil na brankára Hudáček, klubový spoluhráč Mojžíš ho spacifikoval skôr, než stihol zakončiť. Na druhej strane v ideálnej pozícii pálil mimo Svačina. Hra sa v týchto momentoch rýchlo prelievala z jednej strany klziska na druhú. V 35. min skúšal Šatan chytro zakončiť po Hudáčkovej prihrávke spoza bránky, no prevetral iba Salákovu lapačku. Na opačnej strane mohol po Vránovej akcii vyrovnať dorážajúci Vondrka, puk však pred Janusom dobre nezasiahol. V 37. min zahodil tutovku Novotný, keď netrafil úplne prázdnu slovenskú bránku.

Tretia tretina sa začala náporom domácich. V 42. min sa výborne pretlačil cez dvojicu brániacich hráčov Bližňák, ale mieril tesne vedľa. O dve minúty neskôr predviedol parádnu individuálnu akciu Hudáček, keď si drzo obhodil obrancu a špičkou čepele poslal puk pomedzi Salákove betóny - 2:0. Následne mohol pridať tretí zásah Bartek, český brankár aj so šťastím jeho pokus vyrazil. Až v 48. min si Slováci prvýkrát zahrali presilovku, no okrem Švarného strely od modrej a následnej trmy-vrmy pred brankárom hostí si väčšiu šancu neutvorili. Hra sa postupne začala drobiť, zápas okorenili aj dve menšie šarvátky. Janus si držal čistý štát aj po strele Irgla a v 56. min roztlieskal arénu, keď vytiahol parádny "semafor" proti delovke Kolářa. Čechom už nepomohla ani záverečná power play, naopak, Surový gólom do prázdnej bránky spečatil výsledok na 3:0.

hlasy po zápase:

Miroslav Šatan, kapitán SR: "Dnes to bolo ešte lepšie ako v Prahe, svedčí o tom výsledok aj naša hra. Z českej strany tam potom bola aj dáka frustrácia a snažili sa niečo vyprovokovať, ale myslím si, že sme tie situácie zvládli. V prípravnom zápase to bolo trochu zbytočné, ale keď treba, tak treba."

Libor Hudáček, strelec druhého gólu SR: "Bolo to derby a bola tu výborná kulisa. Určite nás to nakopne do ďalšej roboty. Pri góle som si posúval puk dopredu, aby som ho prekorčuľoval, on ma pridržal a ja už som mohol do toho len pichnúť a Salák mi to pustil."

Tomáš Mojžíš, obranca ČR: "Zase sme mali zlý začiatok a keď nedáme gól, nemôžeme vyhrať. Nečakali sme, že prehráme oba zápasy. Chceli sme zvíťaziť, no nepodarilo sa."

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Hrali sme od prvých minút veľmi dobre, s veľkým nasadením, dôrazom. Samozrejme, vždy sa vyskytnú nejaké chyby, ale musíme zdôrazniť, že sme mali veľmi dobrého súpera, ktorý tiež prispel ku kvalite stretnutia. Systém hry začína fungovať, ešte to skúsime doladiť, lebo niekedy to ešte zaškrípe. Janus chytal svele, sme s jeho výkonom stopercentne spokojní.