Main Content

KOMENTÁR: Vůjtek nás zbavil českého komplexu

piatok, 19. apríl 2013 11:31 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Vůjtek nás zbavil českého komplexu
KOMENTÁR: Vůjtek nás zbavil českého komplexu | zdroj: foto TASR

Štvrtkový piaty prípravný zápas našej hokejovej reprezentácie pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta skončil naším víťazstvom. Domácich Čechov sme porazili 3:2 a zaujal hlavne spôsob nášho víťazstva.

Komentár Filipa Chudého
 
Slovné spojenie český komplex sa zaužíval v predchádzajúcich rokoch pri športových súbojoch bývalých federálnych partnerov. Hlavne české média sa snažili hrať na túto kartu, aby získali pre svojich športovcov určitú psychologickú výhodu v predzápasovej mediálnej hre. Český komplex sa vyťahoval pred každým dôležitým derby zápasom v hociktorom športe, ale treba povedať, že nikdy sa v skutočnosti netýkal futbalu, hádzanej, tenisu, basketbalu, volejbalu a ďalších športov. Bol iba záležitosťou ľadového hokeja, pri ktorom aj vznikol.
 
Práve v tomto športe je totiž vzájomná konfrontácia najčastejšia a pri historickom pohľade pre nás priam katastrofálna. V prvých troch zápasoch sme chytili „sedmičku“ a čoskoro prišla aj „osmička“, ešte šťastie, že vyššie ísť nemusíme. Prvého víťazstva sme sa dočkali až po vyše šiestich rokoch, čiže v „školskom“ veku. Ale slovenský hokejový žiak sa učil postupne, akoby postupoval po školských ročníkoch. Zopárkrát síce postúpil do ďalšieho ročníka s odretými ušami, ale aj ďalšie facky mali na jeho vývoj dôležitý vplyv.
 
Od rozdelenia prešlo 20 rokov a dnes je už vysokoškolským študentom. Práve v tomto veku sa zrejme definitívne zbavil svojich komplexov minulosti a ide si tvrdo za červeným diplomom. Na ceste mu najviac pomáhajú prednášky a cvičenia od českého profesora Vladimíra Vůjtka, ktorý dodáva svojím študentom inšpiráciu aj v dôchodkovom veku.
 
Keď sme na minuloročných MS porazili favorizovaných Čechov v semifinále, tak sme sa dobre zabávali na výrazoch českých trénerov, hráčov, či fanúšikov, ktorí nechápavo krútili hlavami, že čo sa to deje. A niečo podobné sa stalo aj priamo v Mekke českého hokeja – v hale Sparty v Holešoviciach. Slovenská strana stále usmiata a česká nervózna aj pri náskoku 2:0.
 
Výsledkový obrat sme začali parádou neskúseného útočníka Jána Sýkoru, ktorý vyškolil českú obranu na čele s najskúsenejším obrancom Čáslavom. Pritom Sýkora hráva v podpriemernej Banskej Bystrici a podobný gól strelil už aj v našej Extralige. Ale teraz si niečo takéto dovolil na medzinárodnom fóre, čo má oveľa väčšiu cenu. No dovolil by si niečo takéto, keby mal nejaký komplex? Naši hokejisti už nejdú do zápasov s Čechmi s plnými plienkami, z čoho začínajú mať naši susedia zrejme komplex.
 
V diskusií sa vyjadrite, či už je podľa vás český komplex definitívne minulosťou.