Main Content

KOMENTÁR: Slovenská loď má svojho kapitána!

utorok, 16. apríl 2013 10:58 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Slovenská loď má svojho kapitána!
KOMENTÁR: Slovenská loď má svojho kapitána!

Miro Šatan včera splnil to, čo sľuboval. Vyjadril sa, že bude reprezentovať slovenský výber na blížiacich sa majstrovstvách sveta vo Fínsku a Švédsku. Je Šatan pripravený viesť náš tím?

Miro Šatan vypočul volanie národa a posilní náš tím na šampionáte. Väčšina priaznivcov sa teší, veď je to Miro Šatan. Nájdu sa však aj takí, ktorí nie sú presvedčení o tom, že hráč Slovana môže byť prínosom. Predsa len, Šatan nehral vyše pol roka a viac ako hokej ho zaujímalo zdravie. Tak dlhá zápasová pauza vie narobiť paseku aj u mladších hráčov, nie to ešte u veterána. Na druhej strane však táto sezóna NHL a jej výluka ukázali, že tréningový proces hráčov sa posunul a tí sú schopní naskočiť do vlaku aj v polovici jeho cesty. Veď sú profesionáli. A ak hovoríme o profesionáloch, práve Šatan je ukážkovým príkladom.

Koľkokrát už sa stalo, že do nášho reprezentačného výberu prišiel, hoci jeho stav vyvolával otázky. Bez zmluvy, po zranení, unavený. Vždy prišiel a vždy bol hlavným ťahúňom našich nádejí. A je tak tomu aj tento rok. Kuvičie hlasy hovoria o tom, že si počkal na to, či by sa prípadne stretol v jednom tíme s Chárom, no tí, ktorí poznajú Šatanov prístup k reprezentácii, nemôžu podobné názory myslieť vážne.

Miro Šatan nie je prínosom len na ľade. Preto jeho zaradenie do kádra nie je len o naháňaní ice-timu. Miro je hráčom, ktorý má na tím vplyv už  svojou prítomnosťou. To, že je najlepším strelcom v slovenskej reprezentačnej histórii je „bonusom“. A že za pol roka stratil zápasovú prax? Tak skúsený matador predsa vie, ako sa čo najrýchlejšie do formy dostať. Kto iný odohral toľko dôležitých zápasov ako on? Navyše do šampionátu ostávajú tri týždne. Už minulý rok ukázal Michal Handzuš, že ak hráč skutočne chce, vie byť platným aj doslova na jednej nohe.A Šatan chce. Navyše aj vie.

Novotvoriaca sa reprezentácia má vo svojom strede niekoľko mladých hráčov, ktorí, rovnako ako minulý rok, zažijú krst ohňom. Naposledy si ich usmernenie vzali na krk práve Šatan s Chárom. Tento rok sa k Jožkovi Stumpelovi pridá opäť Miro Šatan. A jeho úloha jasná. Byť kapitánom slovenskej hokejovej lode, ktorá chce doplávať až do štokholmského semifinálového prístavu. A hoci na nás čakajú vody rozbúrené, morský vlk Šarky je zárukou, že chytíme správny smer. Hráči, chyťte sa vesiel, kapitán je pripravený nás viesť!