Main Content

Futbal: Šéf Dortmundu kritizuje prílev investícií z Blízkeho východu do Európy

piatok, 12. apríl 2013 13:30 | Autor: TASR

Berlín 12. apríla (TASR) - Podľa výkonného šéfa nemeckého klubu Borussia Dortmund Hansa-Joachima Watzkeho je využívanie veľkých investorov z Blízkeho východu v európskom futbale neférové voči ostatným dobre riadeným klubom. Arabskí majitelia klubov musia byť podľa neho zároveň trpezlivejší pri dosahovaní športových úspechov.

Komentáre Watzkeho sa dostali do médií len pár dni po tom, ako žlto-čierni postúpili s "odretými ušami" do semifinále Ligy majstrov cez španielsky klub FC Malaga, ktorý má katarských majiteľov. Ďalší klub s katarským pozadím Paríž St. Germain zasa takmer vo štvrťfinále vyradil FC Barcelona.

"Takéto veľké finančné injekcie sú nielen nešportové alebo neférové, ale vytvárajú otázky, či je to ešte vôbec šport," cituje Watzkeho agentúra Reuters. "Je zbytočné hovoriť o rešpekte a fair play, ak sa to neodráža na všetkých úrovniach."

Majiteľom Malagy je Šejk Abdullah Al Thani, ktorý je členom katarskej kráľovskej rodiny. Klub už mal v minulosti problémy pre dlhy voči iným klubom, realizačnému tímu a daňovým úradom. Voči tomuto zákazu sa Malaga odvolala.

Francúzsky klub PSG minul od júna 2011, keď do klubu prišli katarské investície, na prestupy hráčov viac ako 200 miliónov eur. "Mám pocit, že niektorí šejkovia sledujú program letov a vyberajú si krásne metropoly, aby ich čo najlepšie prepojili na región v Perzskom zálive. Presne tak to funguje," povedal Watzke.