Main Content

KOMENTÁR: Guardiola to môže skôr už iba pokaziť

nedeľa, 7. apríl 2013 12:04 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Guardiola to môže skôr už iba pokaziť
KOMENTÁR: Guardiola to môže skôr už iba pokaziť | zdroj: foto TASR

Včera sa v nemeckej Bundeslige definitívne rozhodlo o novom majstrovi. Ten bol síce každému známy už dlhšie, ale matematická poistka prišla až včera. Mníchovský Bayern to zvládol v historickom tempe.

Komentár Filipa Chudého
 
Bayern Mníchov si predčasne zabezpečil svoj 23. bundesligový titul víťazstvom 1:0 na ihrisku Eintrachtu Frankfurt v sobotňajšom stretnutí 28. kola najvyššej nemeckej futbalovej ligy. To znamená, že šesť kôl pred koncom ročníka ho už nemôže z pozície lídra vytlačiť druhý Dortmund, ktorý zdolal doma Augsburg 4:2 a v tabuľke má nedostihnuteľný 20-bodový odstup.
 
Sobotňajší triumf znamená pre Bayern pokorenie vlastného rekordu. Mníchovčania sa v ročníkoch 1972/1973 a 2002/2003 tešili z trofeje v 30. kole, čiže teraz to stihli o dva zápasy skôr. Ale to nie sú jediné superlatívy tejto ligovej sezóny z pohľadu Bayernu. V jeho doterajšom priebehu iba jedenkrát prehral, keď na jeseň podľahol Leverkusenu. Aktuálne ťahá sériu 19 zápasov bez prehry a body ďalej stratil iba v troch zápasoch za remízy. To znamená, že získal takmer 90 % možných bodov.
 
Bayernu sa nedarí len na domácej scéne, ale aj v Lige majstrov, kde je jednou nohou už v semifinále. Medzi štyrmi najlepšími je už ale v domácom pohári, v ktorom je favorit číslo jeden na trofej. Pred začiatkom tejto sezóny získali Bavori aj nemecký Superpohár, a tak môžeme iba konštatovať, že v tejto sezóne sú proste jedineční, lebo ako jediné mužstvo zo svetovej elity ešte nezaváhali.
 
Lenže aj tak zacítili predstavitelia Bayernu potrebu po zmene, aby sa dostali na ešte vyššiu úroveň oproti minulým sezónam. V predchádzajúcich dvoch ich totiž výrazne prevýšila Borussia Dortmund, čo Bavori iba ťažko znášali. Preto už dlhšie nosili v hlave myšlienku angažovania Pepa Guardiolu, ktorý v predošlých rokoch žal úspechy s Barcelonou. Toho v zime aj získali, ale možno z toho nakoniec nebude taký skvelý „kauf,“ ako si pôvodne mysleli.
 
A to z jediného dôvodu. Pretože Bayern je najlepším mužstvom sveta už teraz! Márne by ste v súčasnosti hľadali lepší tím. Real s Barcelonou sú síce približne na rovnakej úrovni, ale Bayern je momentálne o špičku nosa pred nimi. Nuž a práve túžba sa dostať na takúto úroveň bola dôvodom angažovania Guardiolu. Ale Bayern dosiahol tento level už teraz, keď ho ešte stále vedie Jupp Heynckes.
 
Ten sa preto môže cítiť dotknutý, že vedenie Bayernu mu neverilo. Chcú si ho síce udržať v klubovej štruktúre, ale Heynckes stále mlčí a nechce o svojej budúcnosti nič povedať. Ľahko sa môže stať, že Bayern dovedie sezónu do dokonalosti, získa všetky štyri možné trofeje a Heynckes zamáva klubu na rozlúčku ako víťaz.
 
Potom nastane čas Guardiolu, ktorý má už teraz nastavenú latku vysoko. Áno, môže ju prekonať, ale určite to nebude „beamonovský“ skok, skôr iba ten „bubkovský“ o jeden centimeter, pretože vyššie sa už hádam ani skákať nedá. Ale väčšiu pravdepodobnosť má druhá alternatíva, že latka bude podlezená. S týmto všetkým sa musí Guardiola popasovať, ale bude to ešte väčšia skúška jeho trénerských kvalít ako v Barcelone.
 
Čo hovoríte na sezónu Bayernu vy? A čo čakáte od Guardiolu?