Main Content

KOMENTÁR: Slovenská extraliga už nikoho nezaujíma!

sobota, 6. apríl 2013 10:53 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Slovenská extraliga už nikoho nezaujíma!
KOMENTÁR: Slovenská extraliga už nikoho nezaujíma! | zdroj: foto: TASR

Už zajtra začínajú finálové zápasy slovenskej Tipsport extraligy, no záujem médií a divákov akoby na vrchol domáceho hokeja nezareagoval. Zaujíma ešte hokej ľudí v krajine vicemajstrov sveta?

Komentár Jakuba Mihálika

Naša najvyššia hokejová súťaž strácala svojho diváka rok, čo rok, no odchod tradičného klubu z najväčšieho a hlavného mesta znamenal ešte výraznejší odliv skalných. Ale až taký nezáujem širokej i úzkej verejnosti nečakal snáď nikto. Extraliga od nedele vstupuje do svojho vrcholu, keď sa vo finálovej sérii stretnú dva momentálne najlepšie kluby na Slovensku, Zvolen a Košice. Mimochodom, vedeli ste to? Ako by ste aj mohli, keď najväčšie slovenské média sa domácej súťaži nevenujú. Situáciu musí zachraňovať zahraničná televízia, ktorú aj tak polovica národa nemá.
  Ale vina nepadá len na média.

Tie len odzrkadľujú záujem verejnosti a keď je nulový, neobťažujú sa minúť (aj štátne) prostriedky na výrobu niečoho, čo sa im nevyplatí. Vina padá na diváka, čitateľa, fanúšika, vina padá na nás. Určite, diváka láka kvalita a keď ju nenájde doma, pozrie sa za hranice. Preto pozornosť púta NHL,KHL, EHL, MHL, a kto vie ešte aká HL. Aj tú väčšinou vidí len zo zostrihov alebo vôbec, keďže s prenosmi sa u nás rozhodne neplytvá. Kvalita však súvisí najmä s peniazmi a tie kluby nezískajú, ak ich nikto nebude podporovať. Tento začarovaný kruh musí niekto prelomiť a keďže z vody sa chleba neupečie, zabrať musí divák. Nech už ho na štadión a k televíznym obrazovkám poháňa lokalpatriotizmus, atmosféra, športový duch alebo nebodaj donútenie, slovenský divák sa musí „prekonať“. A možno bude prekvapený. Keď nie, aspoň podporí slovenský hokej. Je pekné sledovať úspechy, či neúspechy slovenskej reprezentácie, ale všetko začína domácou extraligou. Ak nechceme rok, čo rok čakať, komu zo zahraničia sa podarí presvedčiť majiteľov, doktorov a seba samých, aby boli do reprezentácie pustení, musíme kvalitných hráčov pre „repre“ udržiavať aj doma. Darmo potom plačeme, že výber KHL a pár jedincov domácej ligy dostáva prídely od švédskych juniorov.

Ľahké je povedať, že o našu extraligu už nikto ani nezakopne a potom sa vytešievať z medailí, ktoré zhodou viacerých okolností vybojuje pár jedincov. Ak sa chceme skutočne hrdiť často (samo)prideľovaným honorom Hokejová republika, musíme sa zaujímať aj o hokej, ktorý sa hrá práve v tej republike. Slovenský divák, podporuj slovenský hokej a choď na štadión.