Main Content

Komentár: Slovensko má veľkú šancu postúpiť na MS!

piatok, 5. apríl 2013 10:31 | Autor: Filip Chudý

Komentár: Slovensko má veľkú šancu postúpiť na MS!
Komentár: Slovensko má veľkú šancu postúpiť na MS! | zdroj: foto TASR

O mesiac sa na Slovensku začnú ME do 17 rokov a už sme sa dozvedeli aj zloženie základných skupín. Pohľad na našu skupinu A je veľmi dobrý, pretože naši mladí chlapci dostali veľkú šancu na prerazenie do futbalového sveta.

Komentár Filipa Chudého
 
Ale táto šanca sa našim futbalistom narodených po 1.1.1996 dostala do rúk už začiatkom októbra 2010, keď v bieloruskom Minsku nám bola na rokovaní Výkonného výboru UEFA pridelená možnosť organizovať záverečný turnaj ME. Tu musíme podčiarknuť fakt, že výraznú zásluhu na tom má František Laurinec, ktorý je jedným z členov daného výboru. V tomto prípade Slovensko nepredložilo žiadnu rozpracovanú kandidatúru, skôr sa dá povedať, že nám to iba Výkonný výbor UEFA odklepol, nuž konexie sú dobrá vec.
 
Vtedy táto správa potešila iba skutočných fanúšikov futbalu a ľudí, čo sa v ňom vyznajú. Ale v najbližších mesiacoch to môže byť výrazná vzpruha pre celý náš futbal. Mládežnícke ME sú každý rok, ale aj tak je výrazný rozdiel v tom, v ktorom roku ich poriadate. My môžeme byť spokojní, že sa nám ušiel nepárny rok. Lebo vtedy sú ME zároveň aj kvalifikáciou na MS do 17 rokov, kde postúpia prvé tri mužstvá z každej štvorčlennej skupiny. Inak povedané, naša reprezentácia má istotu významného turnaja v domácom prostredí a 75% šancu postúpiť na ešte významnejšie podujatie. A toto musíme využiť!
 
Naša „17“ sa v základnej skupine stretne s Rakúskom, Švajčiarskom a Švédskom, čo je veľmi dobrý žreb. Ani jeden náš súper totiž v kvalifikácií za sebou nenechal nejakú veľkú futbalovú krajinu. Tým na naše ME v priamom boji nedovolili ísť účastníci skupiny B. To ale neznamená, že je to ľahká skupina, veď kto sa dostane na záverečný turnaj, nemôže byť slabý! Ďalšou výhodou môže byť fakt, že so všetkými našimi súpermi sme v poslednom čase aj hrali a zápasy boli vyrovnané.
 
SFZ investuje do tohto ročníka veľa a mužstvu Ladislava Pecka sa snaží vytvoriť tie najlepšie možné podmienky. Mesiac pred turnajom je už káder prakticky vytvorený a teraz to už bude iba na našich chlapcoch, aby nám urobili radosť. Chýbať nám síce bude Jakub Hromada z Juventusu Turín, ale v kádri je dostatok ďalších hráčov, ktorí majú čo ukázať. O talente Haraslína, Lesniaka, Káčera atď. sme už počuli, ale my veríme, že sa naše mužstvo predstaví hlavne ako jeden tím. Lebo iba vtedy máme šancu na veľký úspech a potom sa mená našich reprezentantov naučí každý.
 
Možno je to iba náhoda, ale MS sa túto jeseň uskutočnia v Spojených arabských emirátoch, ktoré jedna generácia našich futbalistov dobre pozná. Pred desiatimi rokmi tam boli MS do 20 rokov a ešte stále máme v živej pamäti zápasy z tohto turnaja, na ktorom sme skončili až po prehre v predĺžení s neskorším víťazom z Brazílie. Šebo, Halenár, Hološko, Žofčák, Čech, Pečovský, Guldan, Kopúnek, Ivana... by vám aj teraz povedali, že tento turnaj im výrazne pomohol.
 
Naši terajší mladíci dostali pod nos obrovskú šancu preraziť, ale budú musieť prevýšiť svojich rovesníkov. Medzi ktorými sa určite nachádzajú nové objavy rangu Rooney, Fabregas, Sahin, Kroos, Krkič, a to sme vyberali iba z mien bývalých najlepších hráčov turnaja. Slovenskí fanúšikovia majú tak ideálnu príležitosť za jedno euro vidieť naživo tých, ktorých o pár rokov budú obdivovať v televízií počas Ligy majstrov. Žilina, Dubnica, Nitra a Zlaté Moravce budú odrazovým mostíkom pre množstvo hráčov a verme, že vysoko sa odrazia aj naši chlapci.
 
Prídete sa pozrieť na domáce ME? A tiež do diskusie napíšte, ako vidíte šance našich.