Main Content

Manažér Interu Ondruš: Druhé miesto nás neuspokojí!

piatok, 22. marec 2013 11:47 | Autor: Viktor Štefaňák

Manažér Interu Ondruš: Druhé miesto nás neuspokojí!
Manažér Interu Ondruš: Druhé miesto nás neuspokojí! | zdroj: foto TASR

Pripravené v spolupráci s www.ballers.sk - Pred blížiacim sa playoff sme sa porozprávali s generálnym manažérom jedného z kandidátov na titul, Michalom Ondrušom nie len o extralige, ale aj o reprezentácii a vývoji basketbalu u nás.

Pred sezónou ste vyhlásili útok na finále, no nezačali ste najlepšie, aj to bol impulz pre príchod alebo hľadanie nového sponzora?

V prvom rade, prestalo sa nám dariť kvôli početným zraneniam a kvalita kádra nemala dnešné rozmery. Predovšetkým, strata Bulatoviča ako jediného rozohrávača bola cítiť a prejavilo sa to aj na výsledkoch. Prišla prehra za prehrou, no nespájal by som to s impulzom príchodu sponzora, impulz je tu stále, stále chceme byť prvý a najlepší, aj keď nám posledné sezóny nevyšli. Preto sme radi, že sa nám podarilo vytvoriť spoluprácu s Inchebou, ale aj ostatnými partnermi.

Inter je aktuálne v strede tabuľky, schyľuje sa k napínavému playoff, kto bude najnebezpečnejší súper v boji o titul?

Myslím si, že veľmi ťažko ukázať na jeden tím, pri tej vyrovnanosti, ktorá tu je. Komárno, Nitra, Prievidza, Spišská Nová Ves a samozrejme aj my, ktokoľvek môže byť úspešní. Z tej prvej štvorky - päťky môže ligu vyhrať ktokoľvek.

Bolo by aj druhé miesto veľkým sklamaním?

Netajíme sa ambíciami jednoznačne zabojovať o titul, príchody hráčov sú toho potvrdením. Ak sme pred sezónou avizovali boj o finále, dnes je to, na rovinu, boj o titul. Akékoľvek iné umiestnenie nás bude viesť k menšej spokojnosti.

Pár rokov dozadu Natália Hejková a Ružomberok, teraz Good Angels Košice a Daniel Jendrichovský dávajú Európe vedieť, že aj u nás sa robí dobrý basketbal. Uvažujete podobne dostať tím aspoň na úroveň trebárs českého Nymburku?

Tvrdiť dnes, že sa chceme vyrovnať Nymburku by bolo veľmi odvážne, aj oni museli prejsť dlhú cestu, aby sa dostali tam, kde teraz sú. V kútiku duše by sme sa radi pozreli aj za hranice, no dnes sa nedá niečo deklarovať do novej sezóny, v prvom rade musíme dohrať aktuálnu a ďalšie, smelšie plány budeme riešiť až po sezóne.

Vlani projekt Interu v Čechách úplne nevyšiel, tento rok sa odložil projekt spoločnej ligy, budete mať ambíciu hrať aspoň dve ligy súčasne ako v Leviciach?

Určite nie v spojení českej aj slovenskej ligy. To je z nášho pohľadu vylúčené a potvrdili sme to aj tým, že sme sa neprihlásili do oboch súťaží ako Levice. Pre nás je to v tomto modeli veľmi ťažko priechodné. Stojí za zmienku uvažovať okrem domácej ligy aj nad nadnárodnou súťažou, no v tomto momente je priskoro rozmýšľať, čo by sme chceli hrať o rok. No českú aj slovenskú súťaž určite nie.

Ženám sa podaril presadiť projekt nadnárodnej ligy spolu s Maďarskom, nám by určite pomohla česká súťaž. Prečo to Česi "brzdia", nevidia v tom prínos pre ich ligu? Prípadne nedá sa spojiť liga s iným štátom?

To je skôr otázka za rieku Moravu. Ja osobne som jednoznačne za vznik spoločnej česko-slovenskej súťaže. Väčšine českých klubov sa do toho nechce, ja si myslím, že by to bol prínos pre obe strany. My sme si vlani skúsili českú NBL a preto jasne tvrdím, že to je dobré pre obe krajiny, no otázne pre koho viac. A spojenie s inou ligou dnes nie je aktuálne.

Na Slovensku sa basketbalové kádre často menia, takisto tréneri, rozmýšľali ste aj týmto smerom skúsiť pracovať so súčasnými hviezdami aj dlhšie obdobie?

Uvidíme, ako dopadneme s aktuálnym, no bolo by veľmi náročné držať tím pokope od zhruba augusta po celú sezónu. Samozrejme, vždy vstupujeme do sezóny s cieľom udržať tím pokope, nikomu neprospievajú časté zmeny v kádri. Počas sezóny, keď prídu zranenia alebo sa nedarí, každý tím sa snaží niečo vylepšiť. Netvrdím, že naše postupy pri dopĺňaní tímu boli učebnicové, no keď sme mali možnosť doplniť káder, aby mal šancu bojovať o najvyššie priečky, neváhali sme.

Je mi jasné, že bez kvalitnej európskej súťaže alebo domácej ligy je Američanov takmer nemožné udržať, ako to bude s dvojicou Rančík, Sedmák?

O kvalite súťaže by som mohol diskutovať dlho, nemyslím si, že je taká slabá, ako si väčšina ľudí myslí. My urobíme všetko preto, aby sme udržali čo najviac kvalitných hráčov v tíme, najmä keď sú to Slováci. Čo bude s Američanmi a ostatnými so zahraničia neviem, no kostru tímu chceme udržať. Ako sa nám to podarí, závisí aj na druhej strane.

Skúste povedať, aké je to pripraviť príchod hráča, ktorý hral v NBA? (v Interi je to Tucker aj Garnett. Pozn. red.)

Nie je to každodenná záležitosť rokovať s hráčom, čo skúsil NBA. No čo sa týka celého procesu vybavovania, je to rovnaké ako u iných hráčov. Väčšia pozornosť sa prikladá detailom kontraktu, ale inak nič zvláštne. Otázkou je, či nám tieto príchodu pomôžu alebo nie.

Ako je to v Interi v práci s mládežou? Prípadne cítite, že sú medzi 16-17 ročnými chlapcami už nejaké výraznejšie talenty?

Všade sa dajú nájsť talenty, no v posledných rokoch sa do extraligy ťažšie presadzujú mladí hráči. Bolo tu niekoľko nie veľmi silných ročníkov z mládežníckych základní. No kedy sa niekomu podarí presadiť výrazne v extralige, to je otázka budúcna, v najbližšom roku - dvoch tam nejaký výrazný talent nemáme. V nižších ročníkoch šanca vychovať hráča, ktorý by nás nenútil hľadať na jeho pozíciu náhradu v zahraničí, je.

Skúste priblížiť dôvody, prečo máme v Eurolige iba jedného hráča Antona Gavela, prečo sa nedokážu viacerí presadiť aj v Európe?

Dôvodom je hlavne úzka základňa. Nie je problém zložiť mužský reprezentačný tím Slovenska, no báza hráčov „v ponuke“ je veľmi úzka a za druhé, koľkí z tých čo dres oblečú, na to reálne aj majú, aby súperili v Európe s kvalitnými tímami. No ich chyba to nie je, chybou je, že lepší nie sú. Dnes okrem Tona Gavela, bratov Rančíkovcov, ktorí už majú svoj vek, ale stále sú ťahúni, Peťa Sedmáka či Dušana Pandulu výraznejších hráčov, ktorí môžu byť oporami nemáme. Nechcem na nikoho zabudnúť či niekoho uraziť, ostatní v reprezentácii sú naši najlepší, no to nestačí.

V čom je to iné napríklad oproti Čechom, v príprave tréningu, podmienkach?

Všetko začína v tréningu v kluboch. Ja osobne nečakám pomoc a podporu od našej basketbalovej federácie. Keď sa nezačnú tréneri pripravovať ešte tvrdšie ako samotní hráči, tak to nikam nedotiahneme. Čiže vidím problém nie len v základni, ale aj v ľuďoch, ktorí tú základňu vytvárajú, tam to nefunguje ako má, no verím, že sa to postupne zlepší.

Basketbal je asi najpopulárnejší halový šport, čo robíte na jeho propagáciu, aká je koncepcia aj v súvislosti s novým partnerom? Lebo v médiách o ňom okrem Košíc a občas Ružomberka nepočuť.

Myslím si, že reklama a kampaň, čo prebehli v médiách v posledných týždňoch, rôzne rozhovory a tlačovky okolo Interu, že toho bolo až až. V spolupráci s agentúrou B&D si myslím, že propagácia Interu aj v rámci celého Slovenska, je na vysokej úrovni. To je dobré nie len pre Inter, ale aj pre celú extraligu a slovenský basketbal, pretože každý jeden spot, článok, čo sa objaví, je prospešný a nás teší, keď to môže byť práve o Interi Bratislava.