Main Content

Ružomberské basketbalistky šokovali Novosibirsk a postúpili

štvrtok, 13. december 2012 15:30 | Autor: TASR

Mimoriadne cenným úspechom zavŕšili basketbalistky MBK Ružomberok výjazd do ďalekého ruského Novosibirska.

Slovenské vicemajsterky zvíťazili vo štvrtkovom odvetnom osemfinálovom stretnutí Európskeho pohára FIBA 2012/2013 nad miestnym tímom Dinamo-GUVD 69:60 (34:28) a v kombinácii s domácou prehrou o tri body v prvom stretnutí (57:60) sa zrodil ich postup do štvrťfinále tejto súťaže. Vo vyraďovacej fáze rozhoduje počet víťazstiev, resp. súčet skóre z oboch stretnutí.

Na zverenky Štefana Sviteka čaká medzi osmičkou najlepších francúzsky klub Nantes Rezé Basket.

Prvý duel s týmto súperom je na programe v Koniarni 17. januára 2013, odveta o týždeň neskôr vo Francúzsku. Ružomberčanky to v minulosezónnej edícii EP FIBA dotiahli do štvrťfinále, kde ich len veľmi tesne vyradil neskorší víťaz tejto súťaže Dinamo Kursk - doma mu podľahli 80:81, pod jeho košmi 69:74.

Výsledok - štvrtok - osemfinále (odvetný zápas):

Dinamo-GUVD Novosibirsk (Rus.) - MBK Ružomberok (SR) 60:69 (15:20, 13:14, 19:19, 13:16)
- prvý zápas 60:57, do štvrťfinále postúpil Ružomberok

Hlas:
Stanislav Onuška (generálny manažér MBK Ružomberok): "Dievčatá predviedli mimoriadne koncentrovaný výkon. Išli sme za naším cieľom. Cením si, že družstvo má morálnu silu a vie víťaziť na súperových ihriskách. Vezieme mimoriadny úspech pre klub."

Skóre otvorila trojkou z prvej akcie Kmeťová, ale Ružomberčanky potom inkasovali 8-bodovú šnúru. Rýchlo sa však z nej otriasli a v 6. min zásluhou pozornej obrany už viedli 15:10. Minčíková trojkou za behu v záverečnej sekunde I. štvrtiny upravila na 20:15.

Prvá polovica druhej štvrtiny vyšla Liptáčkam skvele, v 17. min získali sľubný 11-bodový náskok 32:21. Záver prvého polčasu ale pokazili, sériou chýb sa pripravili o možnosť zvýšiť svoje vedenie.

Aj druhú polovicu duelu odštartovali Ružomberčanky trojkou, z ľavej strany úspešne pálila Minčíková. Po ďalšej trojbodovej strele v podaní Holmesovej viedla "Ruža" v 25. min 42:32.

Americká opora MBK trafila spoza oblúka aj o minútu neskôr, dve trojky pridala aj Tetemondová a v 28. min mali Liptáčky 9-bodový náskok 51:42. Ružomberská krídelníčka však inkasovala technickú chybu po dvoch nariadených trestných hodoch a Dinamo sa štyrmi bodmi dotiahlo na 47:51.

Záverečná štvrtina priniesla zbytočnú drámu. Hostky si udržiavali potrebný odstup, ale vždy, keď ho upokojujúco natiahli, vlastnými chybami dovolili súperovi kontrovať. Nakoniec však ubránili postupové víťazstvo.

© WEBNOVINY