Main Content

Pred štartom NBA: Ako dopadne Pacifická divízia?

streda, 24. október 2012 12:39 | Autor: Jakub Mihálik

Pred štartom NBA: Ako dopadne Pacifická divízia?
Pred štartom NBA: Ako dopadne Pacifická divízia? | zdroj: Jakub Mihálik pre Sport7.sk, foto SITA

Už o pár dní sa rozbieha najpopulárnejšia basketbalová liga sveta, zámorská NBA. My vám preto prinášame PREVIEW tejto sezóny s prehľadom najvýraznejších zmien jednotlivých tímov, ich ambícií, či tipov na umiestnenie.

Vďaka nášmu náhľadu budete pripravení na najväčšie ťaháky tejto sezóny, preto si nenechajte ujsť ďalší kvalitný ročník toho najlepšieho, čo basketbal ponúka.

Pacifická divízia

  Sacramento Kings

Strelecky disponovaný tím zo stredu Kalifornie má takpovediac smolu na svoje geografické položenie. Talentovaný tím nemá príliš veľa príležitostí presadiť sa po boku oboch tímov z Los Angeles, či etablovaných tímoch Phoenixu a Golden State. Rýchlostne dobre vybavení „guardi“  Marcus Thornton a Aaron Brooks skutočne vedia skórovať, no trpia rovnakými nedostatkami ako aj zvyšok tímu. Prvým je neochota brániť, no ešte výraznejšou slabinou celého tímu je sebeckosť jednotlivých hráčov. Či už sú to spomenutí rozohrávači, alebo najväčšie hviezdy tímu Tyreke Evans na pozícii nízkeho útočníka a center DeMarcus Cousins, sa prezentujú individualizmom, akoby im záležalo viac na predaní seba ako svojho tímu. Tento fakt bude tento rok ešte podčiarknutý tým, že Aaron Brooks sa po návrate z Číny bude musieť pred vedením Kings ukázať v čo najlepšom svetle.

Čo očakávať
Cez leto sa u Kings neposilňovalo, preto u nich nemôžeme rátať  ani s teoretickou nádejou na Play-Off. DeMarcus Cousins bude dosahovať čísla na úrovni 20 bodov, 10 doskokov za zápas, výraznejšie čísla bude mať aj Evans, či Thornton, no tímová chémia sa v jednej vete so slovom Sacramento bude objavovať len ako protiklad. V nadupadnej divízii nemôžeme čakať nič iné ako beznádejne posledné miesto a snahu hráčov zaujať manažmenty iných tímov, ktoré by následne mali záujem o ich výmenu.

Predpokladaná základná päťka
PG: Aaron Brooks, SG: Marcus Thornton, SF: Tyreke Evans, PF: Jason Thompson, C: DeMarcus Cousins

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 15. miesto

  Phoenix Suns

Vo Phoenixe sa odchodom Stevea Nasha skončila jedna éra a je len ťažké odhadovať ako sa s ňou Arizončania vysporiadajú. Príležitosť ísť vo veľkých šľapajách Nasha dostal mladý Slovinec Goran Dragič a táto sezóna ukáže, či to preňho nebudú príliš veľké šľapaje. Najsilnejšími budú Suns pod košom. K solídnemu Poliakovi Marcinovi Gortatovi pribudol amnestovaný Luis Scola z Houstonu, čo spolu s veteránom Jermainom O´Nealom dáva záruku nielen slušného doskakovania, ale aj výraznej útočnej sily. Nejedná sa síce o podkošových hráčov s najväčšími atletickými prednosťami, no tvrdosťou určite budú platiť na súpera. Na pozícii nízkeho forwarda sa ponúka Jared Dudley, solídny strelec za 3 body a nováčik v tíme Michael Beasley z Minnesoty, u ktorého je však otázny herný prístup.

Čo očakávať
Phoenix nemôžu počítať s okamžitým nájdením optimálneho herného prejavu. S tromi nováčikmi v základnej zostave a Gortatom, ktorý výrazne profitoval so spolupráce s Nashom, budú veľmi dlho hľadať svoju hernú tvár. Keď k tomu pripočítame, že Dragič sa bude musiet vyrovnať s neustálym porovnávaním s Nashom, vychádza nám umiestnenie za priečkami zaručujúcimi vyraďovacie boje.

Predpokladaná základná päťka
PG: Goran Dragič, SG: Shannon Brown, SF: Michael Beasley, PF: Luis Scola, C: Marcin Gortat

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 11. miesto

  Golden State Warriors

Hoci s výnimkou veterána Jaretta Jacka z New Orleans, Warriors v lete nepriviedli hráča hodného spomenutia, môžeme hovoriť stále o Andrewovi Bogutovi ako o nováčikovi v tíme, keďže od výmeny z Milwaukee neodohral ešte ani jeden súťažný zápas v drese „bojovníkov“. Otázne je do akej miery bude schopný ostať zdravý.

Čo očakávať
S útokom Golden State nikdy nemali problém. Prakticky na každej pozícii majú výborných strelcov, nižší hráči vynikajú aj streľbou spoza oblúka, Lee s Bogutom sú pod košom takisto veľmi produktívni, navyše ponúkajú pridanú hodnotu v podobe slušných prihrávačských schopností. Bogut je jedným z najlepšie brániacich centrov. Lavičku maju GS taktiež slušnú, Jack a Landry dokážu plnohodnotne zaskočiť na rozohrávke, resp. na pozícii power forwarda.
Slabinou bude tímová obrana a bude zaujímavé sledovať ako príchod Boguta ovplyvní priemerný počet inkasovaných bodov, ktorý bol v minulej sezóne 101,2. Kouč Mark Jackson pri svojom príchode minulý rok prinášal povesť defenzívneho špecialistu, no svoj nováčikovský rok nezvládol najlepšie a skúseností určite za rok nenazbieral mnoho.

Predpokladaná základná päťka
PG: Stephen Currie, SG: Klay Thompson, SF: Richard Jefferson, PF: David Lee, C: Andrew Bogut

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 10. miesto

  Los Angeles Clippers

Prioritou Clippers v tomto predsezónnom období bol nový kontrakt Blakea Griffina, no nezaháľali ani na iných frontoch. Hoci boli tento rok zatienení prestupmi svojich mestských rivalov, podarilo sa im priviesť do tímu hráčov ako Odom, Crawford, Turiaf, či Barnes, ktorý predtým pôsobil práve v Lakers. Na druhej strane prišli o Kenyona Martina, Randyho Foyea, či Nicka Younga. Výraznou, aj keď nie novou, posilou je navrátilec Chauncey Billups, ktorý minulú sezónu odsedel so zranením len v hľadisku.

Čo očakávať
Stabilizovaní Clippers určite so šírkou kádra problém nemajú. Podľa mnohých najlepší rozohrávač ligy CP3 spolu s najefektnejším vysokým forwardom Griffinom sú smrtiacou kombináciou. Keď k tomu pridáme atleticky nadmerne vybaveného DeAndre Jordana, môžeme si býť istí, že uvidíme ďalšiu sezónu plnú akcií alley-oop a nekompromisných smečov týchto dvoch obrov. Dobrým ťahom sa javí angažovanie Odoma, ktorý môže dvom mladíkom vo veľa veciach poradiť a pomôcť aj priamo na ihrisku. O minúty s Paulom budú súperiť aj Erik Bledsoe a Chauncey Billups, teda hráči, ktorí by v iných tímoch boli možnosťou číslo jedna. Obaja vedia zaskočiť aj na pozícii číslo 2, a tak je po prirátaní Jamala Crawforda, hráčov do rotácie na rozohrávke neúrekom. Posledným článkom do zostavy je Caron Butler, ktorému bude chrbát strážiť veterán Grant Hill, takže sa zdá, že Clippers majú na každej pozícii adekvátnu náhradu hráčov základu. Slabinou tímu ostáva jeho kouč, Vinny del Negro stále nepresvedčil o svojich kvalitách a to môže Clippers stáť vyššie kolo vyraďovacích bojov.

Predpokladaná základná päťka
PG: Chris Paul, SG: Jamal Crawford , SF: Caron Butler, PF: Blake Griffin, C: DeAndre Jordan

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 3. miesto

  Los Angeles Lakers

Tím, ktorý sa nedá opísať pár slovami, no najbližšou by bola definícia All-stars teamu. Cez leto boli najaktívnejším na prestupovom poli, získali jedného z najlepších rozohrávačov histórie NBA, Nasha, v ktorom sa spája genialita prihrávok s výbornou streľbou. Získali najdominantnejšieho centra ligy, Dwighta Howarda, získali kandidáta na ocenenie najlepšieho šiesteho muža, Antawna Jamisona, v kádri majú neopísateľného Bryanta a najlepšieho európskeho hráča Paua Gasola. Museli síce obetovať Bynuma, či obrovské množstvo financií , ako daň za prekročenie platového stropu, no v prípade titulu si na to nikto nespomenie.

Čo možno očakávať
So Steveom Nashom sa hrá jednoducho každému, takže v tomto smere nemôžu byť na mieste obavy z prípadného hľadania sa vzájomného súzvuku hráčov. Očakávať menšie zapojenie sa do hry od Kobeho je nepredstaviteľné a napriek posilám si nemyslím, že Bryant bude meniť svoju hru. Načo aj, keď je najlepší v tom čo robí...Menšie bodové prírastky by som ale očakával od Gasola, ktorý sa bude musieť prispôsobiť Howardovi, na druhej strane ale bude mať menej starostí s obrancami, keďže každý hráč tímu púta veľkú pozornosť a už to nebude len na ňom a Bryantovi. Zaujímavé bude sledovať spoluprácu Bryanta s Howardom, keďže od Nasha je možno čakať prakticky okamžité zharmonizovanie. To bude kľúčom k úspechu Lakers a od toho závisí získanie titulu.

Lakers určite majú problém s vekom. Metta World Peace je rok od roka menej dôrazným v defenzíve, čo často kompenzuje faulami, rovnako v útoku sa mu nedarí tak, ako kedysi. Nash je prakticky na konci kariéry a Bryant sa prednedávnom vyjadril, že už tiež vidí svoj koniec. Muž z lavičky Jamison už tiež patrí k veteránom ligy, preto bude nesmierne náročné pre Lakers súperiť s atletickosťou Thunder a Heat, aj keď v prípade porovnania s OKC im práve skúsenosti môžu dať značnú výhodu.

Predpokladaná základná päťka
PG: Steve Nash, SG: Kobe Bryant, SF: Metta World-Peace, PF: Pau Gasol, C: Dwight Howard


Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 2. miesto