Main Content

Pred štartom NBA: Ako dopadne Centrálna divízia?

utorok, 23. október 2012 12:48 | Autor: Jakub Mihálik

Pred štartom NBA: Ako dopadne Centrálna divízia?
Pred štartom NBA: Ako dopadne Centrálna divízia? | zdroj: Jakub Mihálik pre Sport7.sk, foto SITA

Už o pár dní sa rozbieha najpopulárnejšia basketbalová liga sveta, zámorská NBA. My vám preto prinášame PREVIEW tejto sezóny s prehľadom najvýraznejších zmien jednotlivých tímov, ich ambícií, či tipov na umiestnenie.

Vďaka nášmu náhľadu budete pripravení na najväčšie ťaháky tejto sezóny, preto si nenechajte ujsť ďalší kvalitný ročník toho najlepšieho, čo basketbal ponúka.

Centrálna divízia

  Detroit Pistons

Aj v Detroite sa GM Joe Dumars odhodlal k omladeniu tímu, a tak poslední mohykáni detroitských úspechov v minulej sezóne Ben Wallace a Tayshaun Prince ukončili kariéru (v prípade prvého menovaného), resp. sa očakáva trade (v prípade Princea). Tím s minuloročnou bilanciou 25-41 nepredvádza príliš oku lahodiaci basketbal, a preto ho nikto ani príliš nefavorizuje na postup do Play-Off. Z tímu navyše odišiel Ben Gordon, opačným smerom putoval Corey Maggette. Veľkým riskom bol výber v drafte, keď Pistons siahli po Andrem Drummondovi, podkošovom hráčovi Connecticutu, ktorý „vyniká“ nestabilnosťou svojich výkonov, no keď chytí svoj deň, môže byť popri Gregovi Monroeovi výraznou posilou. Na rozohrávke sa tréner rozhodol presunúť Rodneyho Stuckeyho na pozíciu shooting guarda, čím vytvoril priestor pre minuloročného nováčika Knighta. Ten sa odvďačil bodovým priemerom 12.8 a v tejto sezóne by už mal zvýšiť čísla aj na prihrávke a znížiť straty. Jedným z najkvalitnejších centrov ligy je spomenutý Greg Monroe, ktorý je síce kvôli slabým výsledkom Pistons prehliadaný, no určite nesmie byť podceňovaný. Na lavičke Pistons disponujú širokým výberom hráčov najmä na pozícii forwardov, keď sa ponúkajú Prince, Maxiell, schopný zahrať aj centra, či Villanueva, švédsky hráč Jonas Jerebko a nováčik Kyle Singler.

Čo očakávať
Pozícia najlepšieho hráča tímu bude patriť Monroeovi. Tohto hráča sa určite oplatí bližšie sledovať, pretože v podpriemernom tíme dosahuje all-stars úroveň. Otázkou bude zapracovanie mladého Drummonda, no Detroit by nemal ničím prekvapiť a skončí hlboko v poli porazených. Talentu však rozhodne má na rozdávanie a vhodnými výmenami by v budúcnosti mohli zamiešať karty Východu.

Predpokladaná základná päťka
PG: Brandon Knight, SG: Rodney Stuckey, SF: Corey Maggette, PF: Andre Drummond, C: Greg Monroe

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 14. miesto

  Cleveland Cavaliers

Novovznikajúci tím okolo minuloročnej jednotky draftu Kyrieho Irvinga patrí medzi najmladšie tímy v súťaži. K omladeniu prispelo aj ukončenie kariéry Anthonyho Parkera, či trade Antawna Jamisona do Lakers. Body druhého v poradí budú určite chýbať, no dravosťou by ho mal zastúpiť mladý Tristan Thompson. Tohto Kanaďana bude určite usmerňovať ostrieľaný Anderson Varejao, ktorý vynechal polovicu minulej sezóny a v tejto by mal byť plne k dispozícii. Čo sa týka letných posíl, do základnej zostavy sa počíta len so CJ Milesom, ktorý po siedmich rokoch opustil káder Jazz.

Čo očakávať
V prvom rade musia byť fanúšikovia Cavs pripravení na neskúsenosť svojich hráčov. Irving, zaiste perspektívny hráč, síce prekonal nováčikovské očakávania, no stále mu chýba väčšia rozvaha. Navyše k pohode mu iste nemôže pridávať ani fakt, že už počas svojho druhého roku v NBA na jeho pleciach leží osud celého tímu. Nemá ku sebe výraznejšiu osobnosť schopnú rozhodovať zápasy, či zatlačiť v defenzíve a usmerniť zvyšok mladého tímu. So zraneniami laborujúci Varejao sa k lídrom takisto nemôže počítať, aj keď sa jedná o kvalitného centra do základnej zostavy. Zázraky sa tento rok od Clevelandu určite neočakávajú, pravdepodobne pôjde len o ďalší rok „na získanie skúseností“.

Predpokladaná základná päťka
PG: Kyrie Irving, SG: Alonzo Gee, SF: CJ Miles, PF: Tristan Thompson, C: Anderson Varejao

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 13. miesto

  Milwaukee Bucks

Priemerné až podpriemerné Milwaukee v minulom roku pookrialo príchodom Montu Ellisa. Rozohrávačské duo s Brandonom Jenningsom je jedno z najšikovnejších, čo sa týka práce s loptou. Samozrejme, Bucks sa museli vzdať Andrewa Boguta, ktorý aj tak často vynechával zápasy kvôli zraneniam. Na jeho post tento rok pritiahli Samuela Dalamberta a Joela Przybillu, ktorí defenzívne môžu zabezpečiť to, čo sa od nich vyžaduje. Do útoku je to s nimi horšie, ale všetci dobre vedia, kto bude obstarávať celú ofenzívu. Do tohto systému perfektne zapadá aj defenzívne spoľahlivý Mbah a Moute, čo naznačuje, že vedenie urobilo všetko preto, aby sa Jennings s Ellisom mohli plne sústrediť na skórovanie.

Čo očakávať
Prílišné spoliehanie sa na 2 hráčov bude pravdepodobne stáť Milwaukee lepšie umiestnenie. Tímy s kvalitnou rozohrávkou si z tejto dvojice urobia v útoku trhací kalendár a častá zbrklosť spojená s veľkým množstvom strát, najmä v prípade Ellisa, bude takisto spôsobovať trénerovi Skilesovi bolehlav, najmä ak zoberieme do úvahy, že ide o jeho posledný rok kontraktu. Nemyslím si, že po tejto sezóne bude vedenie zmluvu predlžovať...

Predpokladaná základná päťka
PG: Brandon Jennings, SG: Monta Ellis, SF: Luc Mbah a Moute, PF: Ersan Ilyasova, C: Samuel Dalambert

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 12. miesto

  Chicago Bulls

Čakanie na Derricka Rosea. Tak sa dajú zhodnotiť plány a ambície chicagského klubu.Hviezda Bulls je dlhodobo zranená a niektoré pesimistické predpovede hlásajú,  že môže vynechať dokonca celú sezónu. V Chicagu sa preto o titule nahlas nehovorí a určite sa nebude hovoriť o atakovanie prvého miesta po základnej časti. Kedy a v akej forme sa Rose vráti je otázne, a preto vedenie tímu prispôsobuje káder tomuto stavu. V lete sa snažili o uvoľnenie priestoru pod platovým stropom, čo možno preložiť ako vytvorenie miesta pre budúce leto, kedy sa pokúsia o podpísanie nejakého hviezdneho hráča ku zdravému Roseovi, v honbe za titulom. Tento rok síce došlo k výrazným zmenám  čo do počtu hráčov meniacich dres, no kvalitatívne posilnenie nenastalo. Trojicu rozohrávačov Brewer, Watson, John Lucas III, nahradili Marquis Teague, ex-šampión v smečovaní Nate Robinson a Kirk Hinrich. Trojkárskeho špecialistu Korvera nahradil Bellinelli, za Asika prichádza Mohammed, či Radmanovič. Klasické výmeny post za post, ktoré naznačujú ústup z najvyšších ambícii tento rok.

Čo očakávať
Chicago ukázalo minulý rok, že aj bez Rosea je to nadpriemerný tím a v tomto duchu bude pokračovať aj do jeho návratu tento rok. Boozer s Noahom sú defenzívne kvalitnými podkošovými hráčmi, defenzívu vystužuje aj Deng. Rozohrávka bude miernym problémom, keďže Hamilton nepatrí medzi najmladších hráčov, Hinrich nie je schopný rozhodovať zápasy a dvojica Teague-Robinson nedosahuje kvalít v minulej sezóne dobre sa ukazujúcich JL III a CJ Watsona. Ak sa podarí prekvapivý skorý návrat Rosea, tím v Play-Off môže útočiť na konferenčné finále, bez neho to však určite nepôjde. Všetko tak záleží aj od šikovnosti lekárskeho tímu Bulls.

Predpokladaná základná päťka
PG: Kirk Hinrich, SG: Richard Hamilton, SF: Luol Deng, PF: Carlos Boozer, C: Joakim Noah

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 6. Miesto

  Indiana Pacers

Pacers majú jednu z najlepších a najvyváženejších zostáv Východnej konferencie. Už v minulom roku ukázali, že defenzívne patria k tomu najlepšiemu a tento rok majú priestor na určité vylepšenie, keďže v poslednej sezóne boli až na 10. mieste v rámci inkasovaných bodov. Kvalitu na to určite majú. Na lavičku sa im podarilo priviesť DJ Augustina, rozohrávača, ktorý v Bobcats nastupoval v Starting Five, takže je kedykoľvek schopný zasiahnuť. Výraznou posilou lavičky je aj Gerald Green z Nets a Sundiata Gaines z toho istého tímu.

Čo očakávať
Defenzívu, defenzívu, defenzívu. Pacers ju majú zvládnutú, majú na to vhodné typy hráčov, ktorí však vedia zabrať aj v útoku. Slabinou je streľba spoza oblúka a hra Indiany na súperových ihriskách. Napriek tomu môžeme byť svedkami prekvapení na úkor zvučnejších tímov a Indiana bude určite vstupovať do Play-Off na domácej pôde.

Predpokladaná základná päťka
PG: George Hill, SG: Paul George, SF: Danny Granger, PF: David West, C: Roy Hibbert

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie:
2. miesto