Main Content

Pred štartom NBA: Ako dopadne Juhovýchodná divízia?

pondelok, 22. október 2012 14:01 | Autor: Jakub Mihálik

Pred štartom NBA: Ako dopadne Juhovýchodná divízia?
Pred štartom NBA: Ako dopadne Juhovýchodná divízia? | zdroj: Jakub Mihálik pre Sport7.sk, foto SITA

Už o pár dní sa rozbieha najpopulárnejšia basketbalová liga sveta, zámorská NBA. My vám preto prinášame PREVIEW tejto sezóny s prehľadom najvýraznejších zmien jednotlivých tímov, ich ambícií, či tipov na umiestnenie.

Vďaka nášmu náhľadu budete pripravení na najväčšie ťaháky tejto sezóny, preto si nenechajte ujsť ďalší kvalitný ročník toho najlepšieho, čo basketbal ponúka.

Juhovýchodná divízia

  Charlotte Bobcats

Majiteľ Bobcats, všetkým známy Michael Jordan, sa musel za predstavenie svojho tímu v minuloročnej skrátenej sezóne hanbiť. Len sedem výhier zo 66 zápasov odsúdilo Charlotte na beznádejne posledné miesto v celej NBA, a preto muselo nastať, ako už tradične, pár zmien v kádri. Bobcats pokračujú v nastolenom trende a opäť omladzujú tím. Výrazne by do základnej zostavy mali zasiahnuť Kidd-Gilchrist, dvojka tohtoročného draftu a Jeff Taylor. Okrem nich však nedošlo v k výraznému posilneniu, pretože trojicu skúsených Najera, Maggette, DJ Augustin, nahradili Ramon Sessions, Brendan Haywood a Ben Gordon.

Čo očakávať
Jediný ťahák v prípade tohto tímu je to, či aj túto sezónu budú atakovať negatívne rekordy. Prísľubom zlepšenia je útočná hviezda minuloročných víťazov NCAA Michael Kidd-Gilchrist. Do rotácie na rozohrávke zapoja Sessions, Gordon a Walker, či Henderson, čo z nich robí najkvalitnejšiu lajnu v rámci tímu. Dôležité bude, ako sa s novou ligou zžijú nováčikovia a či aspoň jeden z nich bude schopný držať dirigentskú taktovku vo svojich rukách. Podľa môjho názoru s novým tímom budú siahať na maximálne 25 výhier, čo ich zaradí opäť na chvost ligy.
Predpokladaná základná päťka:
PG: Kemba Walker,SG: Ben Gordon,SF: Michael Kidd-Gilchrist,PF: Byron Mullens,C: Brandan Haywood

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie:
15. miesto

  Washington Wizzards

Tím s dlhodobou povesťou talentovaného celku v minulom ročníku neskončil na chvoste celej ligy len vďaka doslova úbohosti Charlotte Bobcats. V tejto sezóne sa hráči z hlavného mesta budú snažiť napraviť dojem, no dopredu vedia, že to budú mať vo Východnej konferencii obrovsky zložité. Vedenie sa spolieha na svoju tohtoročnú jednotku draftu Bradleyho Beala a dúfa, že bude pre tím väčším prínosom ako minuloročná celková šestka, Čech Jan Veselý. Ten síce počas leta pracoval na svojej streľbe, no prípravné zápasy pred novou sezónou neukázali výraznejší progres.

Vedľa spomínaného Beala by sa na rozohrávke mal objavovať v základnej päťke „Kúzelníkov“ hviezdny John Wall, ktorý svoju výbušnosť naplno ukazoval už v minuloročnej sezóne a v tej tohtoročnej by mal byť hlavným lídrom ofenzívy Washingtonu.

Na defenzívnom konci ihriska sa veľa očakáva od nových posíl Wizzards Trevora Arizu a Emeku Okafora. Silu podkoša a defenzívnej stability podporuje Brazílčan Nenê, schopný zbierať slušné štatistiky aj v útočnej fáze. V rotácii by sa mali pravidelne objavovať aj Kevin Seraphin, Jordan Crawford, ako aj atleticky veľmi dobre vybavený, no podľa mnohých odborníkov na NBA fyzicky slabý Jan Veselý.

Čo očakávať
Do istej miery výhodou Wizzards je minuloročná zbabraná sezóna, ktorá pre tento celok nenastavila latku príliš vysoko. Novoformujúci sa tím preto môže len vylepšiť svoju bilanciu (20-46) a nebude tak vystavený prílišnému tlaku. Určujúcim faktorom bude to, ako sa tím prispôsobí Wallovi a najmä streľba z perimetra môže Wizzards vyhrávať dôležité zápasy. Tím, hoci je poskladaný vhodne, na Play-Off kvôli veľkej konkurencii v rámci konferencie, nedosiahne.

Predpokladaná základná päťka
PG: John Wall,SG: Bradley Beal,SF: Trevor Ariza,PF: Nene,C: Emeka Okafor


Očakávané umiestnenie v rámci konferencie:  11.miesto

  Orlando Magic

Dlhotrvajúca sága okolo prestupu, či zotrvaní Dwighta Howarda v tíme z Floridy určite neprospieval žiadnej zainteresovanej strane, preto sú asi v Orlande radi, že sága sa skončila a môžu sa plne koncentrovať na basketbal. Na rozohrávku sa opäť postaví Jameer Nelson. Spolu s ním budú nových spoluhráčov dirigovať ostrostrelec JJ Redick a defenzívny špecialista Hedo Turkoglu. Najvýraznejšími posilami by mali byť Al Harrington, v minulej sezóne úspešný Afflalo, či Nikola Vučevič zo Sixers.

Čo očakávať
Aj keď Magic prišli o najdominantnejšieho centra ligy, môžu si vydýchnuť a začať odznova. Hviezdny status hráča ponúkol tímu v rámci trejdu veľké množstvo nových hráčov, čo spolu s uvoľnením atmosféry v rámci klubu môže prispieť ku kvalitným výkonom. Nová éra klubu bude určite pútať veľkú pozornosť. Tím bude spočiatku hľadať svoju novú tvár, no kvalitou určite nebude patriť k tomu horšiemu. Napriek tomu zozačiatku nemôže počítať s umiestneniami z predchádzajúcich rokov.

Predpokladaná základná päťka:
PG: Jameer Nelson,SG: JJ Redick,SF: Hedo Turkoglu,PF: Glen Davis,C: Nikola Vučevič

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 9. miesto

  Atlanta Hawks

Najvýraznejšou témou bola zmena dresu Joe Johnsona, ktorý už zaberá v drese Nets. Atlante sa v podstate rozpadla takmer celá rozohrávka, keď do Európy zamieril Farmar a Stackhouse putoval takisto do Brooklynu, Hinrich šiel zaplátať dieru po zranenom Roseovi do Bulls.Ich miesta by mali zaplniť Lou Williams a James Anderson, ktorí však kvalitu ich predchodcov nedosahujú. Streľbu spoza oblúka bude zabezpečovať novopodpísaní trojkoví špecialisti Kyle Korver a John Jenkins. Atletickosť tímu, ktorou je Atlanta preslávená, bude opäť zabezpečovať hviezda tímu Josh Smith, či Al Horford, vracajúci sa po zranení.

Čo očakávať
Tomuto sympatickému tímu by sa malo podariť prebojovať do Play-Off, napriek tomu, že nastane mierny prepad v umiestnení.

Predpokladaná základná päťka:
PG: Jeff Teague,SG: Devin Harris,SF:Damion Jones,PF: Josh Smith,C: Al Horford

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 8. miesto

  Miami Heat

V Miami nebol dôvod príliš meniť majstrovské mužstvo, no napriek tomu došlo k miernemu posilneniu. Bývalý Celtic Ray Allen, nespokojný so svojou pozíciou v tíme, sa rozhodol pre zmenu prostredia s túžbou posledný krát získať titul. Spolu s ním posilnil perimeter v poslednej dobe trápiaci sa Rashard Lewis, no stále od neho možno očakávať kvalitnú streľbu. Otáznym bol vzťah medzi Jamesom a Lewisom, ktorý sa v médiách prepieral najmä minulé leto, no James dal najavo, že všetko je zabudnuté a na Rasharda sa teší.

Čo očakávať
Heat opäť pôjdu za titulom. S Roseom mimo zostavy Bulls, s odchodom najlepšieho centra NBA z východnej konferencie a so stárnucim Bostonom, Heat budú tento rok atakovať prvé miesto aj po základnej časti, čo by im zabezpečilo výhodu domáceho prostredia v prípadných rozhodujúcich zápasoch Play-Off. Určite budeme opäť sledovať dominanciu Wade-James-Bosh. Tento rok však bude posilnený perimeter, keďže Allen a Lewis patria k najlepším trojkárom ligy.  Bosh na pozícii centra znamená veľké starosti pre jeho obrancov, keďže rýchlostne naňho žiadny z centrov nebude stačiť. Okrem toho, Boshova streľba zdiaľky, pri ktorej ho budú centri súpera musieť brániť, otvára cestu pre nájazdy explozívnej dvojice Wade – James. Miami sú tento rok ešte variabilnejší, ak sa to vôbec ešte dá a majú viacej možností na zaplátanie dier po hviezdnej trojici. Slabinou je pravdepodobne doskakovanie tímu. Hrozbou je aj zdravie Wadea a Bosha, ktorí v minulej sezóne vynechali niekoľko zápasov. Hlavnou psychologickou výhodou je to, že LeBron konečne prelomil prekliatie a získal prsteň šampióna. Splnil tak to, čo sa od neho očakávalo, pridal k tomu olympijské zlato a MVP trofej,takže v tejto sezóne už nebude pod tak veľkým tlakom dokazovať svoju výnimočnosť. Psychicky vyrovnaný James znamená najväčšieho kandidáta na titul, a preto Miami favorizujem na 1. miesto po základnej časti Východnej konferencie.

Predpokladaná základná päťka:
PG: Mario Chalmers,SG: Dwayne Wade,SF:LeBron James,PF: Udonis Haslem,C: Chris Bosh

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 1. miesto