Main Content

Pred štartom NBA: Ako dopadne Atlantická divízia? Tu je naša predpoveď...

sobota, 20. október 2012 13:44 | Autor: Jakub Mihálik

Pred štartom NBA: Ako dopadne Atlantická divízia? Tu je naša predpoveď...
Pred štartom NBA: Ako dopadne Atlantická divízia? Tu je naša predpoveď... | zdroj: Jakub Mihálik pre Sport7.sk, foto SITA

Už o pár dní sa rozbieha najpopulárnejšia basketbalová liga sveta, zámorská NBA. My vám preto prinášame PREVIEW tejto sezóny s prehľadom najvýraznejších zmien jednotlivých tímov, ich ambícií, či tipov na umiestnenie.

Vďaka nášmu náhľadu budete pripravení na najväčšie ťaháky tejto sezóny, preto si nenechajte ujsť ďalší kvalitný ročník toho najlepšieho, čo basketbal ponúka.

Atlantická divízia

  Toronto Raptors

Jediný kanadský zástupca ligy v poslednom období zapracoval na defenzíve. Veľkú zásluhu na tom má tréner Dwane Casey, ktorý priniesol do hry nový systém na začiatku minulej sezóny. V lete sa Raptors posilnili. Nedá sa povedať, že by to bolo posilnenie výrazné, čo do mien, ale podarilo sa im podpísať minimálne 3 hráčov vhodných do Starting Five. Z minuloročnej zostavy sa predpokladá opätovné prevzatie taktovky od Andreu Bargnaniho, talianskeho dlháňa s perfektnou streľbou, ku ktorému by sa mal pridať DeMar DeRozan. Dlhoročnú oporu, španielskeho rozohrávača Josého Calderóna pravdepodobne odsunie na lavičku  ex-houstonský Kyle Lowry, ktorý po príchode Jeremyho Lina radšej putoval na sever od amerických hraníc. Do stratégie trénera by mal dobre zapadnúť, keďže oplýva kvalitou na oboch koncoch ihriska. Tvrdosť do hry Toronta prinesie určite aj Landry Fields, na ktorého by sa v nabitej konkurencii Knicks nedostalo,preto svoje defenzívne kvality môže preukázať kanadským divákom. Posledným dielom do skladačky Raptors je mladý center z Litvy Jonas Valanciunas, od ktorého však v jeho prvej sezóne za morom a v novotvoriacom sa tíme, nemôžeme očakávať zázraky.

Čo očakávať
Prerod Toronta z výsostne ofenzívneho tímu na defenzívny celok je trochu náhly, no minuloročné ukazovatele naznačovali, že taktika trénera nie je úplne „od veci“. Tohtoročný výber hráčov by sa typovo mal hodiť viac do systému, no slabinou celku je určite útočný aspekt hry. Tím, ktorý už v minulosti závisel od momentálnej formy Bargnaniho, bude v tejto sezóne v útoku ešte viac závisieť od presnej ruky Taliana. Kvalitná lavička v podobe Kleizu, Macgloira, Johna Lucasa III, či spomínaného Calderóna by mala vytvoriť zdravú konkurenciu v tíme, no individuálne kvality jednotlivých hráčov nedosahujú parametrov Play-Off. Do budúcnosti však Raptors disponujú výrazným potenciálom a Play-Off by už v ďalších sezónach mohlo byť na dosah.

Predpokladaná základná päťka:
PG: Kyle Lowry,SG: DeMar DeRozan,SF: Landry Fields,PF: Andrea Bargnani,C: Jonas Valanciunas

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 10. Miesto

  New York Knicks

Linsanity sa z „Veľkého jablka“ presunula do Houstonu a pre New Yorkom stojí úloha konsolidovať svoje mužstvo, toľko sužované zraneniami. A vedenie Knicks posilňovalo na všetkých postoch. Do New Yorku sa vracia miestna legenda Marcus Camby, defenzívna mašina, ktorá vystuží už tak silný podkoš, kde kraľuje Tyson Chandler na defenzívnej strane ihriska a Amaree Stoudemire v tej útočnej. Po tom, ako sa v minulej sezóne i na olympijských hrách darilo Carmelovi aj na pozícii Power Forwarda, je schopný prispieť do rotácie aj na tomto poste. Samozrejme ale, jeho primárnou úlohou je obhospodarovať post nízkeho útočníka a práve on bude hlavnou útočnou hrozbou Knicks. V minulých sezónach trošku trpel na slabšiu podporu hlavne rozohrávačov, to by však mali zmeniť nové akvizície – veterán Jason Kidd,Raymond Felton a Ronnie Brewer, či excelentný strelec J.R.Smith. Knicks sa skutočne nemôžu sťažovať na šírku svojho kádra.

Čo očakávať
Čaká Knicks najúspešnejšia sezóna za posledné roky? Skladba tímu tomu napovedá. Skúsenosť skĺbená s mladíckou výbušnosťou, rôznorodosť útoku i silná defenzívna dvojica centrov, doplnená Imanom Shumpertom v defenzíve rozohrávačov.  Kľúčom k úspechu sa zdá byť vzájomná chémia medzi Carmelom a Amareem. U Knicks je však každoročne zložité odhadovať ich rozpoloženie, preto si myslím,že v prvej štvorke po základnej časti figurovať nebudú, čo môže znamenať opäť stop už v 1. kole.

Predpokladaná základná päťka:
PG: Raymond Felton,SG: Iman Shumpert,SF: Carmelo Anthony,PF: Amaree Stoudemire,C: Tyson Chandler

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 7. Miesto

  Philadelphia 76ers

V konštitučnom meste zažili toto leto poriadny prievan. Opora Sixers Andre Igoudala sa z olympiády porúčala do Denveru, čo po dlhoročnej vernosti farbám 76ers bolo vcelku prekvapujúce. Novým vedúcim mužom tímu by tak mal byť Andrew Bynum z Lakers, podporovaný Thaddeusom Youngom a Kwamem Brownom, bývalým spoluhráčom z LA. Ďalšími výraznými posilami do obranne vyspelého celku by mali byť útočné esá  J-Rich a Nick Young z Clippers.

Čo očakávať
Andrew Bynum sa bude musieť vyrovnať so zmenou z muža číslo 3, ktorá mu prislúchala v drese Lakers, na muža číslo 1, za ktorým je vcelku slušná priepasť. V drese LAL mu jeho pozícia vyhovovala. Nebol útočnou možnosťou číslo 1 a napriek všeobecnému podceňovaniu, krok za krokom vystúpil až na pozíciu jedného z najlepších centrov ligy, či už v defenzíve alebo ofenzíve. Podľa môjho názoru mu prvý rok v novej pozícii  nemusí vyjsť podľa predstáv, najmä, ak budú pokračovať jeho časté zranenia. Päta bude Sixers tlačiť aj pri streľbe z diaľky, no stále majú vďaka univerzálnosti rozohrávky Jrue Holidaya, Jasona Richardsona a Nicka Younga, spolu s výborným trénerom a skvelou defenzívou, šancu na kvalitné umiestnenie. A ak bude Bynum pokračovať v progrese, pokojne môžu Sixers dokráčať do semifinále konferencie.

Predpokladaná základná päťka:
PG: Jrue Holiday,SG: Jason Richardson,SF: Evan Turner,PF: Thaddeus Young,C: Andrew Bynum

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 5. Miesto

  Brooklyn Nets

Veľké veci sa diali a dejú v newyorskej štvrti Brooklyn počas tzv. offseason, čiže obdobia medzi jednotlivými sezónami. Hoci Nets nepriviedli toľko očakávaného Dwighta Howarda, tím v područí ruského miliardára Prochorova, sa razom stáva jedným z favoritov východnej konferencie a nie je to len dôsledkom prehnaných ambícií. Joe Johnson (Atlanta), Andray Blatche (Washington), Reggie Evans (LA Clippers), Mirza Teletovic (Atlanta), či takmer už legenda Jerry Stackhouse (Atlanta), to všetko sú posily Nets pred novou sezónou. Po tom, čo sa vedeniu klubu podarilo presvedčiť All-Stars rozohrávača Derona Williamsa, aby v klube ostal, bolo ich úlohou č. 2 uskutočniť také prestupy, aby bol Williams spokojný. To sa podarilo, a tak tento tím bude mieriť vysoko. Už aj tak vysoko strelecky produktívnu, ako aj atleticky dobre vybavenú rozehrávku, dopĺňa Joe Johnson, výborný pozičný strelec, preto súperi Nets budú mať veľké problémy so šitím defenzívnej taktiky na ubránenie útočnej variability Brooklynčanov. Na pozícii číslo 3 sa Nets môžu spoľahnúť na jedného z najlepších obrancov ligy v podobe Geralda Wallaca. Podkoš v podobe Krisa Humphriesa, Brooka Lopeza, či Andraya Blatcheho, je jedným z najofenzívnejšie ladených zoskupením podkošových hráčov, čo na jednej strane vnáša veľa možností do útoku Nets, no z pohľadu defenzívy, vyvoláva niekoľko otáznikov. V basketbale dôležitým faktorom je lavička a tú Nets poskladali vcelku zaujímavo. Josh Childress, Marshon Brooks, Reggie Evans, či Mirza Teletovič sú adekvátnymi náhradami na svojich postoch a v prípade výpadku Starting Five, sú schopní odohrať väčšiu porciu minút.

Čo očakávať
Ošiaľ vyvolaný v Brooklyne, sťahovanie sa do novej arény, nové posily a pocit lokal-patriotizmu niektorých hráčov, spoločne s výborným finančným zázemím, dáva možnosť hráčom sústrediť sa len na svoje výkony.  Zaujímavé bude sledovať ako sa s novým zložením tímu vysporiada Deron Williams. Prirodzený líder, ktorý niekedy zbytočne berie všetko na seba, bude mať v tíme viacero možností a veľa bude záležať na jeho rozhodovacích schopnostiach v dôležitých okamihoch. Ak však ostane celú sezónu zdravý, mal by bojovať spolu s chicagskym Derrickom Roseom a bostonským Rajonom Rondom o pozíciu najlepšieho PG na východe. Útočne je tím veľmi silným, v defenzíve to však nebude až tak dobré, no na prvú štvorku v rámci konferencie by to malo bez problémov stačiť.

Predpokladaná základná päťka:
PG: Deron Williams,SG: Joe Johnson,SF: Gerald Wallace,PF: Kris Humphries,C: Brooke Lopez

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie:
4. Miesto

  Boston Celtics

Rozpad „veľkej trojky“ Celtics, to bola hlavná téma leta. Ray Allen, legendárny strelec spoza oblúka, sa rozhodol vymeniť zelený dres za ohnivé Miami a najzávažnejšou otázkou fanúšikov bolo, koho na jeho miesto manažment pritiahne. Hoci je Courtney Lee dobrým strelcom z diaľky a vie vypomôcť aj v defenzíve, predsa len to nie je Ray. Osvedčená zostava C´s na ostatným postoch ostáva nezmenená, Boston sa posilňoval hlavne na lavičke. Viac ako slušný back-up Rajonovi Rondovi sa Celtics podarilo pritiahnuť v podobe Jasona Terryho a Leandra Barbosu, čo z nich robí trojicu najkvalitnejších PG v lige. Na opačnej strane stojí budúci člen Siene slávy Kevin Garnett doplnený Brandonom Bassom a päticu uzatvára legendárny Paul Pierce.

Čo očakávať
Napriek nespornej kvalite, ktorou tím Celtics oplýva, ich najväčšou hrozbou je vek. Ten prispieva k úbytku výbušnosti Pierca, ale aj defenzívnej činnosti Garnetta. 35 rokov oslávil aj Terry, takže najmladšou oporou ostáva Rondo. Prednosťou Bostonu je najmä ich defenzívna činnosť a taktická vyspelosť a skúsenosti, či jeden z najkvalitnejších trénerov Doc Rivers. Tieto atribúty sa Celtics budú hodiť najmä v Play-Off, no na absolútny vrchol v rámci konferencie to po základnej časti stačiť nebude.

Predpokladaná základná päťka:
PG: Rajon Rondo,SG: Courtney Lee,SF: Paul Pierce,PF: Brandon Bass,C: Kevin Garnett

Očakávané umiestnenie v rámci konferencie: 3. Miesto

Zajtra vám prinesieme pohľad na centrálnu divíziu.