Main Content

Hokejové topky: Hviezdou dňa Ölvecký, Hašek chce do AHL (27.9.)

štvrtok, 27. september 2012 12:10 | Autor: Dávid Lech

Hokejové topky: Hviezdou dňa Ölvecký, Hašek chce do AHL (27.9.)
Hokejové topky: Hviezdou dňa Ölvecký, Hašek chce do AHL (27.9.) | zdroj: Dávid Lech pre Sport7.sk, foto SITA

Sezóna je v plnom prúde a my sme tu s ďalším pokračovaním noviniek zo sveta hokeja, ktoré tradične dopĺňame o informáciu o bodoch slovenských hokejistov v zahraničných súťažiach.

Hviezdou dňa Ölvecký
Za slovenskú hviezdu dňa vyberáme centra druhého útoku Slovana Bratislava Petra Ölveckého, ktorý mal azda najväčší podiel na tom, že Slovan dokázal dvakrát vyrovnať nepriaznivý stav proti Jugre Chanty- Mansijsk. Olvecky najprv na začiatku druhej tretiny znižoval na 1-2, aby v tretej tretine prihrával na vyrovnávajúci gól Vondrku na 3-3. Viac informácií o bodoch Slovákov v zahraničných elitných ligách nájdete na konci tohto článku.

Súboj legiend v českej Tipsport extralige sa nekonal

Hašek vs. Jágr. Takýto plán malo vedenie Pardubíc, ktoré oslovilo českého legendárneho brankára Dominika Hašeka, aby odchytal v stredu zápas medzi Pardubicami a Kladnom. Ak by Hašek nastúpil do brány, došlo by k zaujímavej konfrontácii dvoch velikánov českého a svetového hokeja. V drese Pardubíc by stál Dominik Hašek, jeho protihráčom by bol Jaromír Jágr. Dominik Hašek však túto ponuku odmietol, no naďalej sa pripravuje na svoj návrat do NHL. Hašek sa vyjadril, že hodlá odchytať pár zápasov v zámorskej AHL, aby presvedčil manažérov NHL o svojej pripravenosti chytať najlepšiu ligu sveta.

Pekka Rinne do Dinama Minsk
Fínsky brankár Nashvillu Predators Pekka Rinne bude počas výluky pôsobiť v bieloruskom tíme KHL Dinamo Minsk. Dinamo Minsk malo záujem o Niklasa Bäckströma z Minnesoty Wild, Bäckströmovi sa však obnovilo zranenie členka a tak bieloruský klub oslovil Rinneho. 29-ročný brankár sa vyjadril, že ho nebaví trénovať a čakať na vývin situácie v zámorí, rozhodol sa tak pre angažmán v Európe.

CSKA Moskva získala do svojich radov ďalšiu exkluzívnu posilu
Po tom, čo mužstvo CSKA Moskva posilnil Pavel Dacjuk a Ilja Bryzgalov, do ruského tímu prichádza aj ďalší hráč z NHL. Novou akvizíciou Moskovčanov sa stal bieloruský reprezentant a forward Toronta Maple Leafs Michail Grabovskij, ktorý po prílete do Moskvy podpísal kontrakt s miestnym CSKA.

Víťaz Norris Trophy Erik Karlsson do Jokeritu Helsinki
Švédsky obranca a víťaz Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu sezóny 2011/2012 Erik Karlsson sa rozhodol počas výluky pôsobiť v najvyššej fínskej lige, keď sa na kontrakte do konca lockoutu dohodol s Jokeritom Helsinki.

Okrem Karlssona do SM-ligy aj O’Sullivan a Russell
Erik Karlsson nie je jedinou novou tvárou vo fínskej súťaži. Do Fínska zamieria aj ďalší dvaja hráči zo zámoria a to Patrick O’Sullivan z z Phoenixu odchádza do IFK Helsinki. Mužstvo TPS Turku zasa posilní bek Kris Russell, ktorý naposledy pôsobil v Columbuse Blue Jackets a Saint Louis Blues.

Toronto ponúklo Rolosonovi miesto trénera brankárov
Toronto Maple Leafs ponúklo brankárovi Dwayneovi Rolosonovi pozíciu trénera brankárov, zrejme farme Toronta v AHL. 42-ročný brankár však ponuku odmietol s tým, že by rád vo svojej aktívnej hokejovej kariére ešte pokračoval.

Barys Astanu posilní Hedman
Ďalší mladý švédsky obranca sa rozhodol opustiť zámorie a podpísať kontrakt v Európe. Erika Karlssona napodobil aj ďalší švédsky defenzívny talent. Victor Hedman, veľký prísľub Tampy Bay Lightning, sa dohodol s kazašským tímom KHL Barys Astanou na pôsobení do skončenia výluky v NHL.

Víťazná séria Slovana pokračuje!
Hokejisti Slovana Bratislava zvíťazili v zápase s Jugrou Chanty-Mansijsk a pokračujú vo svojej víťaznej sérii, ktorú natiahli už na päť zápasov. Slovanisti zvíťazili 4:3 po samostatných nájazdoch, keď sa o víťazstvo pričinili predovšetkým traja hráči - Peter Ölvecký, ktorý si pripísal jeden gól a asistenciu, Miroslav Šatan, ktorý strelil rozhodujúci gól zápasu a taktiež gólman Jaroslav Janus, ktorý podal výborný výkon a v samostatných nájazdoch neinkasoval ani raz. Video zo zápasu nájdete tu >>>

Rokovania sa obnovia v piatok
Rokovania o novej kolektívnej zmluve sa obnovia v piatok v New Yorku, kde by sa mali stretnúť predstavitelia oboch proti sebe idúcich strán – NHL a NHLPA. Konzultovať sa však nebude o ekonomických otázkach novej kolektívnej zmluve, ale rozoberať sa budú iné body, na ktorých sa musia zástupcovia hráčov s vedením ligy dohodnúť.

Igor Nemeček bol zvolený do exekutívy IIHF
Prezident SZĽH Igor Nemeček bol v Tokiu na volebnom kongrese IIHF zvolený do exekutívy Medzinárodnej hokejovej federácie. Jej prezidentom bude naďalej Švajčiar René Fasel.

Dan Cloutier bude pracovať vo Vancouveri
Bývalý brankár NHL Dan Cloutier, ktorý v zámorskej profiligy odohral 10 sezón v drese Tampy Bay, Los Angeles a Vancouveru bude pracovať pre „kosatky“ ako konzultant brankárov. Pôsobiť bude pri farmárskom tíme Vancouveru v AHL v Chicagu Wolves. Cloutier odchytal v NHL 351 zápasov v základne časti a k nim pridal aj 25 štartov v play-off.

Szczechura po neúspešnom angažmáne v Prahe zamieril do Rigy
Dinamo Riga angažovalo kanadského útočníka Paula Szczechuru, ktorý si nedokázal presadiť do zostavy HC Lev Praha a s českým klubom KHL sa dohodol na predčasnej ukončení spolupráce, po pár dňoch ho však angažoval lotyšský účastník KHL Dinamo Riga. 26-ročný útočník by sa mal v drese Rigy predstaviť už tento týždeň.

Kamil Kreps do Švajčiarska
Po tom, čo sa český útočník Kamil Kreps nepresadil v tíme nováčika KHL Slovana Bratislava a so slovenským klubom ukončil spoluprácu, po pár týždňoch si našiel nový angažmán vo Švajčiarsku. Novým tímom 27-ročného forwarda sa stal Kloten.

Norimberg získal do svojich radov Reinprechta
Nemecký prvoligový hokejový tím Norimberg Ice Tigers získal do svojich radov útočníka so skúsenosťami z NHL Stevena Reinprechta, ktorý vo vlaňajšej sezóne pôsobil v AHL v tíme Chicago Wolves. Reinprecht odohral v NHL 663 zápasov so ziskom 382 bodov.

Jaroslav Kmiť odohrá ešte jeden zápas v drese Michaloviec
Skúsený slovenský útočník Jaroslav Kmiť odohrá svoj posledný zápas v drese prvoligových Michaloviec a potom sa poobhliada po novom angažmáne. S východniarskym celkom sa dohodol na zmluve, ktorá mu umožnila odohrať dva zápasy za Michalovce.

Slovenská gólman Hiadlovský na britských ostrovoch s dištancom
Slovenský hokejový brankár v službách Edinburghu Capitals dostal päťzápasový dištanc za nešportové správanie, keď nohou vykopol puk smerom na hrajúceho trénera tímu Hull Stingrays. Hiadlovský sa tak na ľade v zápasovom zaťažení neobjaví do trinásteho októbra.

Košičania sa so SR „20“ nemaznali
Košickí hokejisti zvíťazili v jedinom stredajšom zápase slovenskej Tipsport extraligy na ľade slovenskej „dvadsiatky,“ keď zvíťazili 1:6 a posunuli sa tak v tabuľke na druhé miesto za vedúcou Nitrou.

Ako sa darilo Slovákom?

KHL

Slovákom sa v stredu v KHL darilo. Zaslúžil sa o to predovšetkým Slovan Bratislava, ktorý zvíťazil 4:3 po shootoutoch na domácom ľade nad Jugrou Chanty-Mansijsk. V tomto zápase sa slovenským hráčom darilo, keď sa gólovo presadili Ölvecký s Miklíkom, ktorých v rozhodujúcich samostatných nájazdoch doplnil rozhodujúcim nájazdom Miroslav Šatan. Slovenský bek Branislav Mezei sa presadil v zápase Nižnekamsku s Jekaterinburgom, nedokázal však zabrániť prehre hosťujúceho tímu 4:2, hoci strelil svoj tretí gól v sezóne.

Branislav Mezei
(Avtomobilist Jekaterinburg) – 1 gól
Peter Ölvecký (Slovan Bratislava) – 1 gól, 1 asistencia
Michel Miklík (Slovan Bratislava) – 1 gól
Miroslav Šatan (Slovan Bratislava) – premenený rozhodujúci samostatný nájazd
Ľubomír Višňovský (Slovan Bratislava) – 1 asistencia
Ivan Švarný (Slovan Bratislava) – 1 asistencia
Milan Bartovič (Slovan Bratislava) – 1 asistencia
Ján Tabaček (Slovan Bratislava) – 1 asistencia
Jaroslav Janus (Slovan Bratislava) – 36 úspešných zákrokov, 3 inkasované góly, 92,3% úspešnosť zásahov, 1 asistencia

Česko

Darilo sa aj slovenským hokejistom v českej extralige, keď v dvoch zápasoch českej Tipsport extraligy dokázali slovenskí hokejisti streliť 4 góly a pripísať si na svoje konto aj jednu asistenciu. O slovenské góly sa postarali Hovorka, Cebák a dvakrát skóroval Somík. Jednu asistenciu pri prvom góle Somíka si pripísal Martin Bartek.

Marek Hovorka (HC Rytíři Kladno) – 1 gól
Radovan Somík (HC ČSOB Pojišťovňa Pardubice) – 2 góly
Martin Bartek (HC ČSOB Pojišťovňa Pardubice) – 1 asistencia
Juraj Cebák
(HC Bíli Tygři Liberec) – 1 gól