Main Content

Hokejové topky: Hráčom dňa Majdán, Švédsko sa teší na hviezdy NHL (22.9.)

sobota, 22. september 2012 13:30 | Autor: Dávid Lech

Hokejové topky: Hráčom dňa Majdán, Švédsko sa teší na hviezdy NHL (22.9.)
Hokejové topky: Hráčom dňa Majdán, Švédsko sa teší na hviezdy NHL (22.9.) | zdroj: Dávid Lech pre Sport7.sk, foto SITA

Sezóna je v plnom prúde a my sme tu s ďalším pokračovaním noviniek zo sveta hokeja, ktoré tradične dopĺňame o informáciu o bodoch slovenských hokejistov v zahraničných súťažiach.

Majdán opäť hviezdou dňa
Už druhý krát v našej rubrike v priebehu jedného týždňa vyberáme za slovenskú hviezdu dňa Juraja Majdána. 21-ročný talent z Dubnice, ktorý háji farby Litvínova, zariadil víťazstvo svojho klubu nad Spartou Praha víťazným gólom na 2-1. Prsty mal aj v prvom presnom zásahu, na ktorý prihrával. Majdán má po troch zápasoch sezóny na konte už 6 bodov za 3 góly a 3 asistencie! Viac informácií o bodoch Slovákov v zahraničných ligách nájdete na konci tohto článku.

Sidney Crosby sa s európskym angažmánom neponáhľa

Kanadský útočník Sidney Crosby sa vyjadril, že momentálne čaká na vývoj situácie v NHL a s prípadným európskym angažmánom sa neponáhľa. Podľa jeho slov ostáva v zámorí, kde sa pripravuje spoločne s ďalšími hráčmi vo viere, že sa situácia v NHL čo najskôr vyjasní a lockout dlho trvať nebude.

Bobrovsky posilní SKA, Tarasenko však dres SKA neoblečie
Ruský brankár Sergej Bobrovsky súhlasil s podmienkami kontraktu, ktorý obdržal od SKA Petrohrad a počas lockoutu tak bude pôsobiť v tomto ruskom klube. Petrohrad mal záujem aj o podpis zmluvy s Vladimirom Tarasenkom, podmienky Tarasenka s jeho agentom však účastník KHL neakceptoval a tak nedošlo k vzájomnej dohode.

Goc so Seidenbergom do Nemecka
Útočník Marcel Goc z Floridy Panthers a obranca Bostonu Bruins Dennis Seidenberg sa počas výluky objavia v nemeckej DEL lige, kde budú hájiť farby tímu Adler Mannheim. Za tento klub by mali odohrať svoj prvý zápas sezóny budúci týždeň.

Fasel vyjadruje obavy z invázie hráčov z NHL do Európy
Prezident IIHF René Fasel sa vyjadril, že príchod hráčov z NHL do európskych klubov víta, no zároveň sa však obáva regulárnosti európskych súťaží. Podľa jeho slov sa príchodom hráčov zo zámoria narúša integrita týchto líg.

Švédske kluby Elitserien budú môcť do svojich tímov priviesť hráčov zo zámoria
Kluby Elitserien do  dnešného dátumu nemohli rokovať s hráčmi NHL o zmluvách a podpisovať s nimi kontrakty, keď to zakázalo vedenie ligy. Toto nariadenie je však v rozpore so zákonom a tak sa tento príkaz zrušil a tak sa do najvyššej švédskej súťaže môžu presťahovať zaujímavé mená ako Alfredsson, Henrik a Daniel Sedinovci či Henrik Zetterberg s Henrikom Lundqvistom.

Mladé slovenské hokejistky sa budú pripravovať vo Francúzsku
Slovenské hokejistky do 18 rokov absolvujú prípravu vo Francúzsku, kde odohrajú tri zápasy. Hokejistky odohrajú prípravné zápasy s účelom pripraviť sa na kvalifikáciu o postup na turnaj prvej divízie. Do nominácie trénera Jána Valúcha sa dostalo 22 hráčok.

Legenda rakúskeho hokeja Kalt zavesil korčule na klinec
Dieter Kalt, účastník dvanástich MS A-divzízie a troch olympijských hier ukončil svoju aktívnu hokejovú kariéru. Kalt v minulosti pôsobil v rakúskej, nemeckej či švédskej lige.

Tomáš Kaberle ďalšou posilou zo zámoria pre Kladno
Český obranca Tomáš Kaberle sa stal v poradí piatou posilou pre český hokejový tím Rytíři Kladno, keď pred ním do mužstva účastníka najvyššej českej hokejovej ligy zavítali aj Jaromír Jágr, Marek Židlický, Tomáš Plekanec a Jiří Tlustý. Kaberle by mal nastúpiť v stredajšom zápase proti Pardubiciam.

František Ptáček utvoril nový rekord českej extraligy
37-ročný obranca Českých Budějovic František Ptáček dnes nastúpil do svojho 1036. zápasu najvyššej českej hokejovej ligy a utvoril tak samostatný rekord v počte odohraných zápasov – o tento rekord sa delil s Josefom Řezníčkom. Skúsený bek počas svojej kariéry pôsobil v Sparte Praha, Karlových Varoch a Českých Budějoviciach.

Kropáč na skúške v Poľsku
Slovenský hokejový útočník Radoslav Kropáč putuje do Poľska, keď sa na skúšobnom kontrakte dohodol s tímom GKS Tychy. Štvornásobný majster slovenskej ligy naposledy hral v Spišskej Novej Vsi a Nitre.

V českej extralige sa darilo Jágrovi
Jaromír Jágr sa v tejto sezóne prvýkrát zapísal do kanadského bodovania, keď si v zápase svojho Kladna proti Vítkoviciam pripísal jeden gól a jednu asistenciu. V zápase v drese Kladna sa dokázal gólovo presadiť aj ďalší hokejista z NHL, útočník Jiří Tlustý.

Slovenská extraliga pokračovala druhým kolom
Slovenská najvyššia hokejová liga pokračovala programom druhého kola v ktorom sa zrodili zaujímavé výsledky. Najviac zaujal zápas nováčika z Piešťan so Skalicou. Piešťany posilnené Tomášom Tatarom a hnaní svojím verným domácim publikom rozdrvili Skalicu 8:2 aj vďaka Tomášovi Tatarovi, ktorý v zápase raz skóroval a pripísal si aj jednu asistenciu. Vo východniarskom derby porazili Košice na hosťujúcom ľade Poprad. Jediný zápas dospel až do predĺženia resp. samostatných nájazdov a to Žilina – Zvolen, keď sa šťastie usmialo na hráčov spod Pustého hradu a odviezli si tak cenné dva body z ľadu „vlkov.“

Poprad – Košice 1:2
Gól Popradu: Tomas
Góly Košíc: Svitana, Róbert Huna

Banská Bystrica – Nitra 2:4

Góly Banskej Bystrice: Češík, Lunter
Góly Nitry: Mašlonka, Hamrák, Reis, Tománek

Žilina – Zvolen 4:5gws

Góly Žiliny: Troliga, Krajči, Sýkora, Škoda
Góly Zvolena: L. Jurík, Podkonický, Juraško, Puliš, rozhodujúci shootout premenil Lukáš Jurík

Trenčín – Martin 3:5

Góly Trenčína: Lelkeš 2, Gašparovič
Góly Martina: Markovič 2, Dírer, Petruška, Fadrný

Piešťany – Skalica 8:2

Góly Piešťan: Brňák, H. Ručkay, Tatar, J. Ručkay, Kolník, Otčenáš, Jánoš, S. Saliji
Góly Skalice: Školiak, Šátek

Piatok priniesol aj zápasy prvej hokejovej ligy
Dnes sa hrali aj zápasy druhej najvyššej slovenskej hokejovej ligy. Divákov určite potešila prestrelka medzi Liptovským Mikulášom a Topoľčanmi (6:5) či bohatá gólová nádielka v sieti Trnavy, ktorá pred očami vlastných divákom inkasovala osem gólov od Senice.

L. Mikuláš – Topoľčany 6:5
Trebišov – Michalovce 3:5
Prievidza – Detva 2:5
Bardejov – Spišská Nová Ves 3:0
P. Bystrica – Prešov 1:5
Trnava – Senica 2:8

Ako sa darilo Slovákom?

KHL

V piatok sa hrali dva zápasy KHL. V nich sa predstavili dvaja slovenskí hokejisti, tí sa však bodovo nepresadili. V zápase Lokomotiv Jaroslavľ – Spartak Moskva 4:2 v drese hostí nastúpili Slováci Branko Radivojevič a Štefan Ružička, no tí nedokázali zabrániť prehre moskovského klubu. V KHL sa tak v piatok nepresadil žiadny Slovák.

Česká extraliga

Viac sa darilo slovenským hokejistom v českej extralige, ktorí sa do bodových štatistík zapísali osemkrát (5+3). Ústrednou postavou sa stal opäť Juraj Majdán, ktorý v drese Litvínova raz skóroval a raz asistoval a vďaka nemu sa podarilo Litvínovu zvíťaziť na ľade Slavie Praha 1:2. Majdan si v zápase pripísal víťazný gól. Gólovo sa presadili aj útočníci Chomutova Lušňák so Zálešákom, ktorí prispeli k výhre 7:5 nad Spartou Praha. Gól sa podarilo vsietiť aj Petrovi Frűhaufovi a Marekovi Hovorkovi.

Patrik Lušňák
(HC Piráti Chomutov) – 1 gól
Miroslav Zálešák  (HC Piráti Chomutov) – 1 gól
Marek Hovorka (HC Rytíři Kladno) – 1 gól
Martin Šagát (HC ČSOB POJIŠŤOVŇA Pardubice) – 1 asistencia
Peter Frűhauf (HC Mountfield České Budějovice) – 1 gól
Martin Čakajík (HC Bíli Tygři Liberec) – 1 asistencia
Juraj Majdán (HC VERVA Litvínov) – 1 gól, 1 asistencia