Main Content

Corgoň liga už o 1 deň: 10 otázok a odpovedí pred štartom nového ročníka

štvrtok, 12. júl 2012 16:20 | Autor: Filip Chudý

Corgoň liga už o 1 deň: 10 otázok a odpovedí pred štartom nového ročníka
Corgoň liga už o 1 deň: 10 otázok a odpovedí pred štartom nového ročníka | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

Už zajtra odštartuje nový ročník Corgoň ligy a my vám prinášame sériu článkov k jej štartu. Každý deň sa môžete tešiť na jeden pútavý článok. Dnes položíme 10 otázok a na každú dáme aj odpoveď.

Pred každým novým ročníkom sa vynárajú otázky, na ktoré dá odpoveď až súťaž samotná. Sú to otázky, ktoré vznikajú na základe situácií z predchádzajúcich rokov alebo sa vynárajú nové, dovtedy ešte nepoznané. Tieto otázky si kladie nielen každý fanúšik. Prinášame vám 10 otázok a odpovedí, ktoré najviac zaujímajú.

  Aký bude nový ročník?

Oproti minulej sezóne sa neuskutoční výrazná zmena, ale futbal bude predsa len lepší. Kluby si totiž  konečne začali uvedomovať, že nemôžu hrať na náhodu, však jeden gól dáme a žiaden nedostaneme. Každé mužstvo ešte nebude hrať dobre, ale Trenčín, hoci so slabším kádrom bude stále baviť, Slovan začne hrať konečne futbal. Zlaté Moravce a Myjava budú hrať na svoje možnosti kvalitne. Zlepšia sa aj Košice a ostatní budú hrať ako doteraz.

  Aký bude boj o titul?

Nebude taký dramatický ako v minulej sezóne, keď sa rozhodovalo až v poslednom kole. O titul budú hrať opäť tie isté štyri mužstvá, ale nebudú tak bodovo pri sebe natlačené až do konca súťaže. Zo začiatku sa nikto neutrhne aj vzhľadom na ich pohárové povinnosti, no najneskôr okolo 25. kola sa definitívne vyprofiluje nový majster, ktorý bude môcť začať oslavovať približne tri kolá pred koncom súťaže.

  Aký bude boj o záchranu?

Oproti minulej sezóne bude teraz väčšia napínavosť v boji o záchranu. Minulý rok sa rýchlo vyprofilovala Dunajská Streda a okolo 25. kola bolo každému jasné kto zo súťaže vypadne. Ale tentoraz sa bude rozhodovať až v posledných kolách a možno až do poslednej minúty. Hrať o záchranu budú kluby, v ktorých je chaotická situácia, majú problémy s vyplácaním platov a tým si doslova pýtajú 2. ligu.

  Čo prinesie do súťaže nováčik?

Pred každým novým ročníkom je tu otázka, ako si bude počínať nováčik. A Myjava je navyše úplným nováčikom na našej ligovej scéne. Myjava je v posledných rokoch zvyknutá iba na úspech, keď expresne postupuje stále o súťaž vyššie. Preto má v kádri aj poloprofesionálov, ktorí nechceli prísť o svoje zamestnania. Myjava bude mať veľký nováčikovský elán a bude oproti Dunajskej Strede výrazným oživením súťaže.

  Budú vyššie návštevy?

Minulý rok bol z hľadiska návštev najhorší v histórií. Priemer takmer 2 200 divákov na jedno stretnutie je zlý. Ale zároveň to bolo dno a nižšie sa už nepôjde. Nárast síce nebude markantný, ale niekde na úroveň 2 500 to stačiť bude. Väčšina klubov zaznamená o pár stovák divákov viac, Myjava bude aj vzhľadom na kapacitu často hlásiť vypredané a kluby hrajúce o titul môžu čakať lepšie návštevy.

  Padne viac gólov?


Áno, gólov bude tiež v budúcom ročníku viac. Hra bude totiž celkovo ofenzívnejšia a bude sa rodiť viac divokých výsledkov. Minulý rok sme zaznamenali nízky priemer 2,29 gólu na zápas. Na posledných ME bol priemer 2,45 gólu na jedno stretnutie a v budúcom ročníku sa môže zrodiť priemer na úrovni 2,6 - 2,7 gólu na zápas. K tomu bude treba, aby v každom jednom kole padli aspoň 2 góly navyše, čo je reálne.

  Kto bude najlepším strelcom?

Najlepším strelcom sa nestane žiadne nové meno medzi kanoniermi, ale niekto kto góly dáva už dlhodobo. Obhajca koruny kráľa strelcov Masaryk nastrieľa čosi viac ako 10 gólov, ale to stačiť nebude. Na túto métu sa dostane viac strelcov ako minulý rok, ale streleckú korunu si vystrieľa najlepší kanonier spomedzi všetkých hráčov v súťaži. Juraj Halenár je jediný aktívny člen klubu ligových kanonierov, ale teraz neskončí ako už neraz druhý, ale vyhrá, čo chcú aj jeho spoluhráči.

  Kto bude najlepším hráčom?


Miroslav Karhan si opäť udrží svoj vysoký štandard. Stále bude kľúčovým hráčom Trnavy, bez ktorého to nepôjde. Ale v pozícií najlepšieho hráča súťaže nebude osamotený ako minulú sezónu. Ešte na vyššiu úroveň sa dostane Peltier, Kóňa bude mať stále reprezentačnú formu, Pečovský bude aj teraz držať žilinskú hru a ďalší budú tiež žiariť. Tento honor získa veľmi tesne niekto z majstrovského kádra.

  Koľko hráčov dodá liga reprezentácií?


Aj tentoraz budú mať kluby najvyššej súťaže v reprezentácií zastúpenie. Na začiatku kvalifikácie síce nebudú ešte reprezentační tréneri moc skúšať nových hráčov, ale už osvedčení hráči sa v nej objavia. Nové mená dostanú šancu v prípravných zápasoch na prelome rokov, pričom sa bude všetko odvíjať od aktuálnej výkonnosti. Z nich je už veľmi blízko šance Pauschek a ďalšie 2-3 nové mená sa tiež objavia.

  O čom sa bude najviac hovoriť?


Ako vždy o všetkom, čo je práve aktuálne. Opäť sa bude hovoriť o štadiónoch, ale tentoraz, že sa konečne pohlo niečo dopredu, keď viac mužstiev bude minimálne rekonštruovať. Bude sa hovoriť o lepšom futbale, ktorý liga vyprodukuje. O hráčoch, ktorí prerastú jej úroveň a budú sa o nich zaujímať kluby z popredných európskych líg a na konci súťaže si drvivá väčšina povie, že to všetko bolo lepšie ako čakali.

V samotnom priebehu súťaže sa vynoria ďalšie zaujímavé otázky, ktoré ale nebudú musieť čakať dlho na odpoveď. Kompetentní, ale budú musieť postupne tiež nachádzať odpovede na otázky, ktoré sú už na stole dlho, odpovede na ne existujú, ale ešte sa nepohlo nič dopredu. Je to hlavne v oblasti legislatívy, aby do našej súťaže nechodili zbytočne priemerní legionári a aby si kluby plnili svoje záväzky. Riešiť treba aj otázky infraštruktúry a mediálnej oblasti.

V diskusií
vyjadrite svoje odpovede na otázky.

Zajtra štartuje súťaž a môžete sa tešiť aj na analýzu 1.kola.