Main Content

Corgoň liga už o 4 dni: Odhad životnosti trénerov podľa Sport7.sk

pondelok, 9. júl 2012 14:49 | Autor: Filip Chudý

Corgoň liga už o 4 dni: Odhad životnosti trénerov podľa Sport7.sk
Corgoň liga už o 4 dni: Odhad životnosti trénerov podľa Sport7.sk | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk

Už o 4 dni štartuje nový ročník Corgoň ligy a my vám k nemu prinášame sériu článkov k jej štartu. Každý deň sa môžete tešiť na jeden pútavý článok. Dnes sa zameriame na životnosť trénerov v budúcej sezóne.

Každý ročník súťaže so sebou prináša aj veľké množstvo trénerských zmien. V minulom ročníku menilo trénera 7 klubov a celkovo bolo až 10 trénerských zmien. Minimálne slovenský, ak nie aj svetový rekord dosiahla Žilina, ktorá vymenila trénera ešte pre svojím prvým zápasom. Koľko trénerov dokončí budúcu sezónu na lavičke klubu, kde ju aj začali? Prinášame vám odhad životnosti trénerov klubov Corgoň ligy v budúcej sezóne.

Pri každom trénerovi je percentuálny odhad, že bude trénerom daného klubu aj na konci sezóny. Tréneri, ktorí dostali 80%, 60%, 40% a 20% sú na rozhraní a patria čiastočne do oboch kategórií.

100%-81%  
  Sezónu zrejme dokončí
80%-61%    Má vcelku dobrú šancu
60%-41%    Je pri ňom otáznik
40%-21%    Treba sa obzrieť aj inde
20%-0%    Netreba sa ani vybaľovať


Frans Adelaar
MŠK Žilina

Pôvodne mal tento holandský tréner prevziať Žilinu až od novej sezóny, ale žilinskí funkcionári ukázali v minulej sezóne svoju starú vlastnosť, ktorou je častá výmena trénerov. Dôvodom bola hlavne neatraktívna hra, ktorá by sa mala zmeniť na atraktívnu holandskú. Adelaar dokončil sezónu v štýle predchádzajúceho trénera Nosického, ale od novej sezóny od neho čakajú pekný futbal, čo je jeho primárna úloha. Lenže zatiaľ z prípravy idú náznaky, že Žilina hrá síce holandský futbal, ale v štýle posledných ME. Ak to bude takto pokračovať aj v súťažných zápasoch, tak jeho angažovanie sa ukáže ako nezmyselné a ďalšia zmena je pravdepodobná.

Odhad: 60%

Pavel Hoftych
Spartak Trnava

Hoftych ukázal, že sa veľmi dobre pripravil na angažmán v Trnave. Presne si zistil odkiaľ fúka vietor pri častých trnavských výmenách trénerov a doniesol si z Prahy osobného strážcu. Bývalý trnavský hráč Karol Dobiaš mu kryje chrbát vtedy, keď sa on nemôže brániť a to počas zápasov vo VIP priestoroch. Český tréner si dokonca mohol dovoliť po úspešnej sezóne aj mediálne zaútočiť na túto „odbornú“ skupinu. Preto má partiu rozohranú veľmi zaujímavo. Ak bude mať aj naďalej výsledky, tak má miesto isté, ale v opačnom prípade sa mu všetky jeho slová môžu vrátiť ako bumerang a potom mu nemusí pomôcť ani podpora od kapitána Miroslava Karhana.

Odhad: 70%


Vladimír Weiss
Slovan Bratislava

Veľmi zaujímavou postavou je v súčasnosti tréner Slovana. So Slovanom nemá zmluvu, ale jeho pozícia je aktuálne aj tak najsilnejšia. S majiteľom klubu Kmotríkom sú totiž dlhoroční priatelia a Kmotrík ho chcel mať v Slovane odkedy ho kúpil. Obaja vedia, čo ten druhý chce, a tak Weiss ostane trénerom Slovana dovtedy, dokým nepovie, že chce ísť trénovať do zahraničia. Ale medzitým sa ešte pokúsi so Slovanom opäť preraziť v Európe. O Weissa je stále záujem hlavne v Rusku, kde si urobil veľmi dobré meno a ruské médiá ho často spájajú s poprednými klubmi. Je dosť pravdepodobné, že Weiss bude Slovan trénovať počas púte pohárovou Európou a potom možno prikývne na ďalšie zahraničné pôsobenie.

Odhad: 50%


Zdeněk Psotka
FK Senica

Prvé trénerské pôsobenie mimo rodného Olomouca čaká na tohto českého trénera. Bude to mať veľmi ťažké, pretože jeho predchodca Stanislav Griga dokázal vybudovať mužstvo, ktoré bolo 2-krát v hre o titul a Senici počas jeho pôsobenia výrazne stúpol kredit. Senica sa z nováčika stala popredným slovenským klubom a dokonca potichu túži aj po titule. Predsezónne nákupy veľa naznačujú a od Psotku sa čakajú výsledky a útočný futbal. Lenže prvý zápas na lavičke Senice mu trénersky nevyšiel, keď sa bál zápas proti MTK Budapešť vyhrať, hoci hrala Senica tretinu zápasu v početnej prevahe a uspokojil sa s remízou 1:1, keď ju v nadstavenom čase ešte poisťoval 2 striedaniami.

Odhad: 80%

Adrián Guľa

AS Trenčín

Dostal v Trenčíne svoju prvú trénerskú šancu a chytil sa jej znamenite. Vytiahol Trenčín do najvyššej súťaže a v nej z neho spravil čierneho koňa ligy. Trenčín sa postupne predieral dopredu, ale stále hral s ním pekný útočný futbal, ktorý priniesol značnú pozornosť. Predpokladané odchody naplnili klubovú pokladnicu a Guľa musí pracovať s novými hráčmi. Lenže on sa toho nebojí, skôr sa teší. Pozornosť začína pútať aj on, pričom sa dokonca hovorilo o záujme Sparty Praha o neho. V Trenčíne si vybudoval silnú pozíciu, ale ak sa zopakujú aj v tejto sezóne trenčianske výsledky, tak možno už v zime dostane trénerskú ponuku, ktorú neodmietne.

Odhad: 80%

Ladislav Šimčo
MFK Ružomberok

Takto pred rokom vstúpil medzi prvoligových trénerov, keď dostal šancu v Košiciach. Trénoval prakticky iba v nich, keď si vyskúšal veľa pozícií. V minulej sezóne vydržal na lavičke takmer do konca súťaže, ale práve jeho zasiahla posledná trénerská zmena. Teraz si môže vyskúšať inú rolu, keď môže byť ako prvý na odstrel. Nejde tak ani o jeho trénerské kvality, ako skôr o chaotické ružomberské vedenie. To mu dalo do rúk zmesku hráčov, ktorí zostali a tých doplnili hráči už neexistujúceho béčka. S takýmto tovarom sa nedá kúzliť, ale v Ružomberku chcú často zázraky. Tie podľa logiky prísť zatiaľ nemôžu, ale v Ružomberku čakať nezvyknú.

Odhad: 10%

Juraj Jarábek
ViOn Zlaté Moravce

Aj on patrí do kategórie trénerov, ktorí využili svoju prvú veľkú šancu. Doteraz bol predovšetkým asistent, ale so Zlatými Moravcami robil doslova zázraky a to pritiahlo pozornosť silnejších klubov, ktoré ho skloňovali ako možného trénera. No v Zlatých Moravciach ešte ostal, hoci možno na poslednú sezónu. Tie ho síce vyhadzovať nebudú, ale Jarábek určite túži po novej výzve. Tú môže dostať aj počas sezóny a funkcionári Zlatých Moraviec by mu problémy zrejme nerobili. Ale takáto zmena by sa asi udiala najskôr až počas zimnej prestávky. Dovtedy bude pracovať opäť s pozmeneným kádrom, z ktorého sa pokúsia opäť zaujať ďalší hráči.

Odhad: 80%

Ladislav Jurkemik
FC Nitra


Nitra je špecifická, pretože tam sa dlho neudrží každý tréner. Diváci očakávajú predovšetkým dobrý nitriansky futbal a keď ten nemajú, tak na tribúny neprídu, hoci mali by byť radi, že ešte vôbec nejaký majú. Aj tréner Jurkemik dostal pri svojom príchode pred jarnou časťou súťaže tradičné úlohy. Hrať s mužstvom pekný futbal, ktorý priláka diváka na štadión a zapracovať ďalších talentovaných mladých hráčov. Bývalý reprezentačný tréner nastolil preňho typickú disciplínu, ktorá mu už neraz zlomila trénerské väzy, keď hráči sa rozhodli „zabojovať“ za ďalšieho trénera. Bude to teda zaujímavá kombinácia, ktorá môže dopadnúť akokoľvek, pretože Nitra je nevyspytateľné mužstvo.

Odhad: 50%

Norbert Hrnčár

Dukla Banská Bystrica

Hrnčár začal svoju trénerskú kariéru v nestabilnej Petržalke, z ktorej aj odišiel a začal od nej žiadať peniaze, ktoré mu nevyplatila. Teraz mu dala príležitosť Banská Bystrica, ale on nebol jej prvou alternatívou, skôr sa stal realizovaným náhradným riešením. Pod Urpínom dostal k dispozícií mladý káder, pričom v ňom niektorých hráčov pozná, či už z Petržalky, alebo ako asistent reprezentačnej „21“. V Banskej Bystrici pôsobil už na začiatku svojej hráčskej kariéry, takže nebude v neznámom prostredí. Funkcionári Banskej Bystrice nepatria medzi tých, čo často vyhadzujú trénerov, preto aj Hrnčár zrejme dostane priestor na prácu aj po prípadných zlých výsledkoch.  

Odhad: 60%

Angel Červenkov
Tatran Prešov

Dlho sme čakali na meno trénera Prešova a iba včera sme sa dozvedeli, že ním bude Bulhar Červenkov. Doterajší tréner Ukrajinec Kovalec síce pripustil, že možno zostane trénerom aj v budúcej sezóne, ale nakoniec je ním prekvapivo práve Červenkov. V súčasnosti iba ťažko odhadovať, aký bude vývin situácie v Prešove. Po odchode dvoch tretinových akcionárov sa rieši budúcnosť celého klubu, ale aj týmto krokom sa zdá, že klub bude spolupracovať s partnermi z Ukrajiny, pretože aj Červenkov naposledy pôsobil práve na východ od nás. Doteraz patril Prešov medzi kluby s veľkou trpezlivosťou pri tréneroch, ale momentálne je iba ťažko čitateľný.

Odhad: 50%

Ján Kozák
MFK Košice

Táto košická legenda sa opäť vrátila na trénerskú lavičku, aby pomohla. Tréner Kozák mal vždy dobré výsledky a vedel vychovať veľa kvalitných futbalistov, o ktorých bol veľký záujem. Na košickú lavičku zasadol už na konci sezóny, aby sa dôkladne pozrel na hráčsky materiál, s ktorým má pracovať. Káder prečistil od nepotrebných hráčov a doplnil ho o zopár mladíkov, ktorí svoju šancu dostanú. Kozák má vybudovanú veľmi silnú pozíciu a naozaj iba ťažko si predstaviť, že ho odvolajú. To skôr sa môže stať, že odíde z lavičky on sám, ak sa mu nebude páčiť vývin situácie, pretože už viackrát povedal, že sa bojí o futbal v Košiciach, ale chce mu pomôcť.

Odhad: 80%

Ladislav Hudec
Spartak Myjava

Ladislav Hudec odvádza na lavičke Myjavy veľmi dobrú prácu, ktorú okorenili už dva postupy a Myjavy si premiérovo zahrá v najvyššej súťaži. Myjava hrá navyše aj pekný futbal a môže sa stať oživením najvyššej súťaže, ale určite prídu aj ťažšie časy, ktoré si prežije každý nováčik. Funkcionári Myjavy sú rozvážni a najprv nechceli ísť do najvyššej súťaže, ale eufória prebila všetky obavy. Preto aj keď Myjava možno zažije zopár horších výsledkov, tak sa nebude hneď búrať to, čo je už postavené a doteraz dobre fungovalo. Hudec má pomerne silnú pozíciu v klube a zdá sa, že z klubu odíde skôr na základe lepšej ponuky, akoby ho mali vyhodiť.

Odhad: 80%

V našom odhade sme dali väčšine trénerov veľmi dobré šance na prežitie sezóny. Naozaj sa teraz pred súťažou črtá, že väčšina z nich si vytvorila dobré pozície a kluby konečne pochopili, že treba dať trénerom iba čas. Podľa nás sa teda uskutoční oproti minulej sezóne menej zmien trénerov.

V diskusií vyjadrite svoj názor, kto podľa vás skončí ako prvý a kto podľa vás vydrží celú sezónu pri kormidle.

Zajtra sa môžete tešiť na článok, v ktorom si predstavíme esá jednotlivých tímov.