Main Content

MS V HOKEJI 2012: Hartwall Aréna si pamätá naše bronzové medaily

streda, 25. apríl 2012 14:13 | Autor: Radoslava Harvanková

MS V HOKEJI 2012: Hartwall Aréna si pamätá naše bronzové medaily
MS V HOKEJI 2012: Hartwall Aréna si pamätá naše bronzové medaily | zdroj: Radoslava Harvanková pre Sport7.sk

Do Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji zostáva už len 9 dní, preto je najvyšší čas predstaviť arénu, ktorá bude ich hlavným dejiskom.

Aréna, ktorá dostala názov podľa svojho najväčšieho sponzora, výrobcu nápojov Hartwall, je veľká multifunkčná krytá hala, nachádzajúca sa v Helsinkách, vo Fínsku.

Nápad postaviť halu sa zrodil v hlave fínskeho podnikateľa a športovca Harry Harkima  v roku 1994, ktorý bol však zrealizovaný až v roku 1997, kedy sa v nej po prvýkrát konali majstrovstvá sveta.

Aréna je 153 metrov dlhá a 123 metrov široká. Celková kapacita pre divákov ľadového hokeja je 13 506 sedadiel, no halu je možné prispôsobiť na rôzne akcie, počas koncertov je kapacita okolo 13 000, pri zápasoch basketbalu 14 000. Hartwall aréna je spojená s viacpodlažným parkoviskom, ktorého kapacita je 1 421 parkovacích miest.

V roku 2007 sa tu konala súťaž Eurovision Song Contest.

Hartwall aréna bola niekoľkokrát dejiskom NHL Premiere Games. Carolina Hurricanes a Minnesota Wild v tejto aréne v októbri 2010 otvárali NHL sezónu 2010/2011. Opäť sa tu konal zápas NHL Premiere Games 7. októbra 2011 medzi Buffalo Sabres a Anaheim Ducks. Pred týmto zápasom Anaheim odohral priateľský zápas s tímom Jokerit Helsinki, v ktorom zvíťazil Anaheim.

Hartwall aréna patrí medzi najznámejšie multifunkčné arény v Európe. Nasledujúce video dokumentuje rýchly proces jej prerobenia z hokejového chrámu na štadión pre florbalový turnaj.

Hartwall aréna je domovským stánkom pre hokejový tím Jokerit Helsinki, hrajúci fínsku SM ligu, preto je niekedy nazývaná aj Helsinki aréna.
Od 4.-20. mája bude táto hala hlavným dejiskom MS 2012 v ľadovom hokeji, kde sa odohrajú všetky zápasy a štvrťfinále skupiny A a semifinálové a medailové zápasy. Zápasy skupiny B a jej štvrťfinále sa budú hrať v Ericsson Globe aréne, v Štokholme.

Čo dodať na záver? Snáď len, aby sa našim chlapcom darilo aspoň tak, ako pred deviatimi rokmi, kedy si z ľadovej plochy tejto arény po víťaznom zápase s Čechmi odniesli na hrudi bronzové medaily.