Main Content

Rozhovor s J. Beniakom o tech. zabezpečení reprezentácie v JAR

piatok, 21. máj 2010 16:51 | Autor: TASR

Rozhovor s J. Beniakom o tech. zabezpečení reprezentácie v JAR
Rozhovor s J. Beniakom o tech. zabezpečení reprezentácie v JAR | zdroj: SITA

Materiálno-technické zabezpečenie slovenskej futbalovej reprezentácie pred a počas majstrovstiev sveta vo futbale v Juhoafrickej republike (11. júna - 11. júla) má na starosti člen "Afrika tímu" SFZ Ján Beniak.

Spolu s technickým vedúcim A-mužstva SR Róbertom Tomaschekom a ostatnými pracovníkmi tzv. podpornej skupiny dávali v minulých dňoch dokopy 35 debien s priemernou hmotnosťou okolo 40 až 45 kilogramov. Práve tento náklad tvoril obsah carga, ktoré začiatkom tohto týždňa nabralo smer Juhoafrická republika. Skúsenému kustódovi národného výberu po historickom postupe Slovenska na MS pribudli povinnosti a starosti, s ktorými sa doteraz v takej veľkej miere nestretol. Na kondično-rehabilitačnom sústredení reprezentácie v Piešťanoch poskytol Ján Beniak agentúre SITA rozhovor o svojom pôsobení v "Afrika tíme."

V "Afrika tíme" máte na starosti materiálno-technické zabezpečenie A-tímu SR počas jeho pôsobenia v Juhoafrickej republike. Kedy ste sa stali jeho členom, a ako často sa "Afrika tím" stretáva a rieši problémy súvisiace s účinkovaním v dejisku MS 2010?

Členom tímu som sa stal hneď ako sa vedúcim slovenskej výpravy na tohoročnom svetovom šampionáte stal Stanislav Strapek. On s Milošom Tomášom zložili dvanásťčlenný tím a ja som v ňom dostal na starosť materiálno-technické zabezpečenie mužstva. Stretávali sme sa prakticky každý deň. Ak sme sa nezišli osobne, boli sme v kontakte telefonicky. Ak bol nejaký problém okolo zaistenia nejakých vecí pre naše mužstvo v Afrike, okamžite sme ho riešili.

Čo bolo v oblasti, ktorá patrí vám, najzložitejšie a najťažšie? Pri čom ste sa najviac zapotili?

Zo všetkého najťažšie bolo dať dokopy všetky sady reprezentačných dresov pre našich futbalistov na celý pobyt reprezentácie v Juhoafrickej republike podľa veľkosti. Robili sme všetko pre to, aby sa naši futbalisti v oblečení i v športovom výstroji veľmi dobre cítili. Každý hráč z nominovanej dvadsaťtrojky bude mať na každý zápas MS 2010 k dispozícii dve súpravy dresov v dvoch farbách - v modrej a bielej. Mužstvo bude mať na každý zápas pripravených spolu 92 dresov, trenírok a štulpní, tričiek pod dresy a ponožiek. Všetko musí byť kompletne úplne nové. Nič z toho sa v zápasoch na MS nesmie použiť dvakrát. Sú to celé kopy výstroja a oblečenia.

Prečo trvalo balenie našich futbalistov do Afriky tak dlho? Čo všetko ukrývalo tých 34 debien a čo všetko si berie futbalová reprezentácia so sebou do JAR?

Kľúčové bolo skompletizovať výstroj a oblečenie pre celú výpravu. Okrem kopačiek a tréningových dresov a oblečenia, ktoré budú potrebovať na záverečnom sústredení v Rakúsku, je všetko ostatné už na ceste do Afriky. Je tam absolútne všetko - od zimných vrchných búnd až po ponožky. Do Afriky si berieme všetko - tričká, dresy, tepláky, tréningové šuštiakové súpravy, čiapky, termotričká, termotrenírky, ponožky, oblečenie na voľný čas i na pobyt v hoteli. Absolútne všetko, čo bude naša výprava počas šampionátu potrebovať. Som rád, že na 70 - 80 percent máme pobyt po tejto stránke už zabezpečený. Začiatkom tohto týždňa sme do Afriky poslali cargo, v ktorom bolo spolu 34 debien s priemernou hmotnosťou 40 až 45 kilogramov. V prvej várke išlo v utorok 18. mája osem debien a v druhej zvyšných dvadsaťšesť. Batožinu sme dávali dokopy približne dva týždne. Niektoré veci ešte stále nemáme vyriešené, chýbajúce veci - napríklad ešte nejaké dresy - zabalíme do debien, ktoré budú cestovať s nami 8. júna.

Zvyšok zápasových dresov budete ako batožinu niesť so sebou v lietadle, ktorým budete v utorok 8. júna cestovať do Juhoafrickej republiky?

Samozrejme. Máme dohodnuté, že ešte môžeme zobrať so sebou niekoľko debien, ktorých hmotnosť však nebude môcť prekročiť 32 kilogramov, aby sme nemuseli platiť letiskové poplatky za nadváhu. V tejto batožine by mali byť už iba veci, ktoré budeme využívať na sústredení v Rakúsku - kopačky, dresy, tréningové súpravy a osobné veci futbalistov."

Obrátili sa na vás niektorí reprezentanti so želaním, že by si chceli zabaliť do debien aj nejaké špeciálne či netradičné veci?

Nie. O tom sme ešte spolu nehovorili. Možno na debatu o tom bude čas počas oddychu na záverečnom sústredení v Rakúsku. Ak niekto bude mať také želanie, radi mu vyhovieme. Pokiaľ ide o batožinu, máme tam ešte nejakú rezervu. Urobíme všetko pre to, aby sa naši futbalisti v dejisku MS cítili veľmi dobre, aby boli po každej stránke v pohode.

Ktorí hráči budú mať oblečenie najväčšej veľkosti? A pre ktorých ste pripravili najmenšie čísla?

Najväčšie čísla oblečenia potrebovali všetci brankári a útočník Martin Jakubko. Najmenšie konfekčné číslo sme od výrobcov zháňali pre Miroslava Stocha a Vlada Weissa juniora. Oni dvaja majú najútlejšie postavy.

Ako to bude s loptami? Beriete ich so sebou alebo ich dostanete až v dejisku MS?

Aj keď všetky lopty, s ktorými sa na MS budú hrať zápasy, a s ktorými budú účastníci trénovať, zabezpečujú organizátori, my si nejakých desať vlastných zoberieme. Do rezervy, pre každý prípad. Človek nikdy nevie, čo sa môže stať.

Poslali ste do JAR okrem športového výstroja v cargu aj nejaké suroviny či pochutiny pre kuchára, ktorého bude mať výprava slovenských futbalistov v Juhoafrickej republike vlastného?

Áno. V cargu boli aj rôzne keksy, sladkosti, čokolády. Videl som tam zabalené kečupy, horčicu, cestoviny, ingredencie do jedál ako sú koreniny či paprika. Je tam všetko, čo chcel kuchár výpravy Branislav Križan so sebou vziať."

Bude mať náš kuchár v hoteli našej výpravy nejakých pomocníkov zo Slovenska, alebo sa bude spoliehať na výpomoc miestnych kolegov?

Podľa posledných informácií bude pán Križan šéfovať domácim pomocníkom. On bude mať stravovanie celého mužstva pod palcom. Osobne si ho vybral tréner Weiss, má jeho plnú dôveru. Stravovací program a pitný režim budeme robiť podľa pokynov lekárov nášho mužstva.

Ako to vyzerá so zabezpečením záverečného vysokohorského sústredenia v Bad Kleinkirchheime?

Myslím si, že deväťdňová príprava v Rakúsku je už nachystaná na sto percent. Všetko malo klapať ako hodinky. Ľudia, ktorí tam boli na prehliadke ubytovania, vybavili všetko tak, aby boli hráči aj realizačný tím počas pobytu maximálne spokojní. Verím, že sa nám to podarí docieliť. V záverečnej etape prípravy na MS nechceme nič zanedbať.

Ako to bude so vzájomnou komunikáciu podporného tímu počas pobytu v JAR? Máte už vybavené nejaké mobilné telefóny, alebo budete v kontakte nejakým iným spôsobom?

Africké telefónne čísla zatiaľ ešte nepoznáme, ale mali by sme byť spojení aj vysielačkami. Ja osobne budem pre každý prípad aj mobilný telefón so slovenským číslom. Ale ako to bude fungovať v Afrike priamo počas svetového šampionátu, zatiaľ ešte nevieme.