Main Content

MS 2024 ako festival hráčov z NHL: V Česku ich nastúpi vyše 90

utorok, 7. máj 2024 20:17 | Autor: TASR

Martin Pospíšil
Martin Pospíšil | zdroj: TASR

V kádroch 16 účastníckych tímov MS v Česku figurovalo k 7. máju dokopy 90 hráčov z NHL. Ich počet sa zrejme ešte zvýši, keďže Kanada ani USA zatiaľ neuzavreli šampionátové súpisky. Aj ďalšie tímy môžu počítať s posilami z NHL po tom, ako ich kluby vypadnú v 2. kole play off.

Najviac hráčov z NHL má na súpiske Kanada, ktorá zatiaľ disponuje 21 hráčmi z profiligy, tri miesta má ešte voľné. Obhajca titulu má v tíme až štrnásť hráčov s dátumom narodenia po roku 2000. Pozornosť bude pútať najvyššie draftovaný hráč z minulého roka Connor Bedard a spolu s ním aj Adam Fantilli. Vo výbere "javorových listov" je aj sedemnásťročný útočník Macklin Celebrini, ktorý ako jediný z kádra ešte neokúsil prestížnu NHL.

Sezónu odohral na Bostonskej univerzite v NCAA, kde v 38 zápasoch nazbieral 64 bodov (32+32). Svoju krajinu reprezentoval minulý rok na MS hráčov do 18 rokov a gólom v predĺžení rozhodol súboj o bronz proti Slovensku (4:3 pp). Predstavil sa aj na nedávnom juniorskom šampionáte. Na brankárskom poste stavila Kanada na skúseného Jordana Binningtona, ktorý by mal byť jednotkou. Jeho konkurenciou bude dvojica mladších brankárov Nico Daws a Joel Hofer. V defenzíve bude 30-ročný Colton Parayko (St. Louis Blues) a o rok starší Jamie Oleksiak (Seattle Kraken), ktorý zažije premiéru na svetovom šampionáte. Na predbežnej súpiske je najskúsenejší útočník Brandon Tanev. V mužstve nechýba aj Andrew Mangiapane, ktorý bol súčasťou tímu v roku 2021 a pomohol mu k zisku zlata.

Druhý zámorský tím USA má na súpiske zatiaľ 23 hráčov, pričom z NHL ich je až dvadsať. Americký výber má jednu z najlepších súpisiek za uplynulé roky a cieľ je získať prvé zlato od roku 1960. Defenzívu tvoria Alex Vlasic, Seth Jones (Chicago), Zach Werenski (Columbus), ale aj 20-ročný bek Luke Hughes z New Jersey, ktorý si počas sezóny zahral niekoľko duelov v obrannej dvojici so Šimonom Nemcom. V nominácii je okrem iných aj Cole Caufield, spoluhráč Juraja Slafkovského z elitného útoku Montrealu Canadiens. V kádri figuruje aj útočník Brady Tkachuk, kapitán Ottawy Senators.

Tréner John Hynes môže počítať v útoku aj s Brockom Nelsonom z NY Islanders, Kevinom Hayesom zo St. Louis, Johnnym Gaudreauom z Columbusu alebo Trevorom Zegrasom z Anaheimu. Súčasťou ofenzívy USA budú aj Will Smith a Ryan Leonard, ktorí obliekali dres Boston College v univerzitnej súťaži NCAA. Na súpiske sú zatiaľ dvaja brankári, keď k Alexovi Lyonovi z Detroitu pribudol účastník uplynulých dvoch MS hráčov do 20 rokov Trey Augustine, ktorý tiež pôsobil v NCAA vo farbách Michigan State University. Severský gigant Švédsko čerpal rovnako ako zámorské tímy z NHL. V nominácii je priebežne až 16 hráčov z profiligy a nechýbajú výrazné osobnosti.

"Tre Kronor" pútajú pozornosť najmä defenzívnym menoslovom, v ktorom sú Erik Karlsson, Victor Hedman, jednotka draftu z roku 2018 Rasmus Dahlin (Buffalo). Jednu z najkvalitnejšie obsadených obrán doplnia Marcus Pettersson aj s Jonasom Brodinom. Spomedzi útočníkov zo zámoria sa najviac očakáva od Lucasa Raymonda (Detroit). V ofenzíve by sa mali výrazne presadiť aj Andre Burakovsky (Seattle), Joel Eriksson Ek (Minnesota) a Adrian Kempe (Los Angeles). V bráne sa budú Švédi spoliehať na trojicu Samuel Ersson (Philadelphia Flyers), Filip Gustavsson a Jesper Wallstedt (obaja Minnesota Wild). Ďalší z favoritov na titul Fíni majú v kádri až pätnásť hráčov, ktorí sa už predstavili na predchádzajúcich svetových šampionátov a siedmi sa tešili zo zlata.

V nominácii "Suomi" figurujú štyria z progiligy. Medzi nimi je obranca Olli Määttä z Detroitu a útočníci Jesse Puljujärvi s Valtterim Puustinenom (obaja Pittsburgh) a Mikael Granlund zo San Jose. Tréner Jukka Jalonen zaradil do svojho 25-členného kádra aj Konstu Heleniusa. Sedemnásťročný talent bude najmladším hráčom v histórii Fínska, ktorý sa predstaví na MS. Zároveň sa v jednom roku predstaví na šampionátoch všetkých vekových kategórii (predtým MS do 18 a 20 rokov). Napodobní Američana Jacka Hughesa, ktorému sa to podarilo v roku 2019. Helenius by mal byť v najlepšej desiatke tohtoročného draftu. V sezóne odohral za Jukurit vo fínskej najvyššej súťaži 51 zápasov v základnej časti a získal 36 bodov (14+22), v play off pridal šesť duelov a zaznamenal dva góly a štyri asistencie. Osem zástupcov z NHL majú domáci Česi.

Do záverečnej nominácie Radima Rulíka nevošli mladý obranca Jiří Ticháček, alebo zámorskí útočníci Tomáš Nosek, Radim Zohorna a Jakub Vrána. K tímu sa má pripojiť útočník David Kämpf z Toronta. V ofenzívu sa bude mužstvo spoliehať na Dominika Kubalíka (Ottawa) a Ondřeja Paláta (New Jersey). Nechýba ani najlepší a najproduktívnejší útočník šampionátu spred dvoch rokov Roman Červenka. Tridsaťosemročného centra čaká jedenásty turnaj, pričom prvý odohral v roku 2009 a o rok neskôr bol členom majstrovského kádra na MS v Nemecku. Defenzíva bude postavená na dvojici zo zámoria Radko Gudas (Anaheim) a Jan Rutta (San Jose), ktorú dopĺňajú skúsení Michal Kempný, Jakub Krejčík a Tomáš Kundrátek. Na brankárskom poste je trojica z NHL.

Lukáš Dostál (Anaheim), Petr Mrázek (Chicago), Karel Vejmelka (Arizona) a z nej je najskúsenejším 32-ročný Mrázek. Piatich hráčov z NHL má na súpiske Švajčiarsko. V mužstve nechýba ani Nino Niederreiter, ktorého čakajú ôsme MS. Tridsaťjedenročný útočník Winnipegu na minuloročnom šampionáte viedol tím s kapitánskym céčkom. Reprezentačný dres si oblečú aj traja spoluhráči Šimona Nemca v New Jersey Devils - brankár Akira Schmid, obranca Jonas Siegenthaler a útočník Nico Hischier. Piatym hráčom zo zámoria je útočník Philipp Kurashev zo Chicaga. Všetci ostatní hráči sú z domácej ligy. V tíme je aj a štyridsaťročný veterán Andres Ambühl.

Najstarší spomedzi všetkých nominovaných hráčov je rekordman v počte účastí na MS. Turnaj Česku bude pre neho devätnástym šampionátom v kariére. Tréner Patrick Fischer si nechal na súpiske ešte jedno miesto, ktorým by malo byť najzvučnejšie meno, obranca Roman Josi. Jeho Nashville vypadol v 1. kole s Vancouverom, no zväz ešte jeho príchod oficiálne nepotvril. Nemci začnú turnaj so štvoricou z profiligy. Najväčšou osobnosťou je tridsaťdvaročný brankár Philip Grubauer (Seattle), ktorý sa predstaví na piatom svetovom šampionáte.

Ofenzívu Francúzska vystužil Pierre-Edouard Bellemare zo Seattlu, po jednom zástupcovi z NHL majú ešte Rakúšania (Marco Rossi), Nóri (Mats Zuccarello) a Lotyši (Elvis Merzlikins). Bez hráčov z profiligy sú Dáni, Kazachovia, Poliaci a Briti. Slováci nastúpia v Ostrave s ôsmimi hráčmi, ktorí v tomto roku hrali v NHL – obrancovia Martin Feherváry (Washington), Šimon Nemec (New Jersey), Patrik Koch (Arizona Coyotes) a útočníci Tomáš Tatar (Seattle), Juraj Slafkovský (Montreal), Martin Pospíšil (Calgary), Miloš Kelemen (Arizona) a Pavol Regenda (Anaheim).