Main Content

Pozícia centra pred majstrovstvami sveta: Ktoré mená by mohli reprezentovať Slovensko?

utorok, 19. marec 2024 14:37 | Autor: Róbert Kalnický

Marek Hrivík
Marek Hrivík | zdroj: TASR

Slovenská hokejová reprezentácia by mohla mať naozaj veľkú silu na svetovom šampionáte v Ostrave. Ostáva však otázne, ako bude obsadená pozícia centra, kde sa núka viacero možností.

Prakticky istú nomináciu by mal mať Marek Hrivík, ktorý patrí k najlepším stredným útočníkom, akých aktuálne Slovensko má. Vlani bol na šampionáte kapitánom a v prípade, že bude zdravý, by mu pozícia na podujatí nemala ujsť. V Leksande neprežil najlepšiu sezónu, avšak v národnom tíme by mal opäť byť ťahúňom.

Medzi takmer isté mená radíme aj Libora Hudáčka. Jeden z najkreatívnejších slovenských hokejistov v súčasnosti je v Třinci dôležitým mužom a v play-off sa od neho očakáva veľa. Navyše, v jeho prospech hrá fakt, že ako jeden z mála stredných útočníkov je pravák, takže by o nomináciu mal zabojovať.

Alex Tamáši je v Hradci Králové v pasovaný do role prvého centra. Tá mu aj skutočne chutí. Hoci nie je tento odchovanec Banskej Bystrice príliš produktívny, dokáže si výborne plniť rolu v defenzíve a podporovať útočné výpady. Aj on už pozná pôdu majstrovstiev sveta, takže o svoju nomináciu môže zabojovať.

Bodovo produktívnu sezónu v Komete Brno zažíva Lukáš Cingeľ. Forward Komety Brno už dlhšiu dobu absentuje v národnom tíme, avšak v ročníku 2023/2024 patrí k čiernym koňom, ktorí by mohli zamiešať kartami v záverečnej nominácii. Kometa aktuálne prehráva 0:2 na zápasy s Litvínovom a Cingeľ a spol potrebujú výrazne zabrať, aby pre nich sezóna neskončila priskoro.

Matúš Sukeľ sa po zranení vrátil do zostavy Litvínova a je z neho prvý center tímu. Verva po dvoch zápasoch štvrťfinálovej série má dvojzápasový náskok a rodák z Liptova je nesmerne dôležitou súčasťou tímu. V národnom tíme už je ostrieľaný a má dostatok skúseností, takže by o svoju šancu mohol zabojovať.

O šancu sa hlási aj Dávid Gríger. Ďalší šikovný pravák ešte nikde nereprezentoval Slovensko na najvyššej úrovni, avšak o pozvánku do národného tímu by zabojovať tento rok mohol. V jeho neprospech však hrá fakt, že pôsobil v Karlových Varoch a v čase písania článku už má takmer dva týždne po sezóne.

Pre nás je jasnou voľbou. Na pozícii štvrtého centra vidíme Miloša Romana. Ten túto pozíciu zastáva aj v tíme Třinca, kde sú s jeho hrou nadmieru spokojní. Rodák z Kysuckého Nového Mesta patrí k najlepšie brániacim centrom a v národnom tíme by nemusel absentovať.

Andrej Kollár je taktiež v hľadáčiku Craiga Ramsayho. Forward Brna je tretí do partie, ktorý drží hokejku na pravo. Problémom však je, že sezónu mu skrátilo zranenia a aktuálne vo farbách Komety bojuje o predĺženie sezóny v play-off.

Šancu by za istých okolností mohol dostať aj Jakub Demek. Šikovný stredný útočník aktuálne nastupuje na farme v Hendersone Silver Knights, kde zbiera skúsenosti v seniorskom hokeji. Bol už aj povolaný do prvého tímu Vegas Golden Knights, avšak na prvý štart v profilige čaká. Henderson do play-off pravdepodobne nepostúpi a povolanie do prvého tímu VGK sa neočakáva.

Tichým ašpirantom na seniorský národný tím je Dalibor Dvorský. Reprezentant do 20 rokov po presune do zámoria podáva v Sudbury Wolves famózne výkony. Otázne je, či jeho tím bude bojovať v tom čase v play-off, alebo Dvorský dostane šancu zabojovať o účasť na šampionáte.