Main Content

Belgičania musia riešiť nepríjemný problém: Kevin de Bruyne nie je k dispozícii

piatok, 15. marec 2024 08:54 | Autor: TASR

Kevin de Bruyne
Kevin de Bruyne | zdroj: TASR

V marcovej príprave belgických futbalistov na majstrovstvá Európy bude chýbať kapitán Kevin De Bruyne z Manchestru City, trápia ho natiahnuté slabiny. Jeho tím, ktorý figuruje v základnej E-skupine na záverečnom turnaji spolu so Slovenskom, absolvuje v marci prípravné zápasy proti Írsku (23.3.) a Anglicku (26.3.).

De Bruyne sa zranil v auguste a mimo diania bol takmer päť mesiacov. V tomto období podstúpil operáciu "hamstringu" a od návratu nenastupuje pravidelne v základe. Podľa jeho klubového trénera Pepa Guardiolu má stredopoliar doposiaľ problémy súvisiace so zranením, ktoré ho odstavilo na celú jeseň.

"Neviem, či je medzi týmito zraneniami nejaká súvislosť. V prechádzajúcich zápasoch to boli slabiny. Včera som sa rozprával s doktorom, potom som volal s Kevinom," povedal tréner belgickej reprezentácie Domenic Tedesco, ktorý predĺžil vo štvrtok zmluvu so zväzom o dva roky. Ohľadom De Bruyneho uprednostňbuje jeho rehabilitáciu v klube a počíta s ním na záverečný šampionát. De Bruyne bude pre najnovšie zdravotné problémy chýbať City v sobotnom štvrťfinále FA Cupu proti Newcastlu.

V predchádzajúcom období sa hovorilo aj o návrate brankára Thibauta Courtoisa do kádra Realu Madrid po zranení kolena. Tedesco však upozornil, že to neznamená návrat do národného tímu. Od minulého roka sú medzi dvojicou spory a brankár v decembri oznámil, že ME v Nemecku vynechá. Mimo hry je od augusta po tom, ako si roztrhol predný krížny väz v ľavom kolene. Tedesco má s Belgickom zatiaľ stopercentnú bilanciu.

Vedenie prevzal po Robertovi Martinezovi po majstrovstvách sveta 2022 v Katare, kde tím vypadol v základnej F-skupine ako držiteľ bronzu. Stretnutie proti Írsku odohrá jeho tím 23. marca a o tri dni neskôr sa predstaví vo Wembley. Stretnutie so Slovenskom na záverečnom šampionáte bude pre oba tímy prvé na turnaji. Nastúpia proti sebe 17. júna o 15.00 h a absolvujú premiérový ostrý vzájomný zápas v histórii. V príprave sa stretli trikrát, naposledy pred jedenástimi rokmi v Belgicku, kde domáci vyhrali 2:1. Okrem Slovákov čakajú Belgicko v skupine aj Rumuni (26.6.) a víťaz play off B-vetvy.