Main Content

Štvrťfinále Ligy majstrov je kompletné: Bola to dráma do posledného momentu

štvrtok, 14. marec 2024 08:31 | Autor: TASR

Trofej Liga majstrov
Trofej Liga majstrov | zdroj: TASR

Futbalisti Borussie Dortmund a Atletica Madrid skompletizovali zoznam štvrťfinalistov Ligy majstrov. Španielsky tím vyradil v osemfinálovej fáze vlaňajšieho finalistu súťaže Inter Miláno.

Talianskeho súpera zdolal 3:2 v jedenástkovom rozstrele, ktorý prišiel na rad po jeho prehre 0:1 v Miláne a víťazstve 2:1 po predĺžení v stredajšej domácej odvete. Dortmund po remíze 1:1 v Holandsku zvíťazil doma nad PSV Eindhoven 2:0. Inter ustál úvodnú silnú pasáž súpera, v ktorej mal dobrú príležitosť Lino. Na opačnej strane vyskúšal Dumfries pozornosť Oblaka.

Hostia sa postupne v poli vyrovnali španielskemu súperovi, pričom začali hroziť aj smerom dopredu. V 33. minúte dostal Dimarco v pokutovom území prihrávku od Barellu a strelou z prvej poslal loptu do protipohybu Oblaka - 0:1. Z vedenia sa však Inter dlho netešil. O dve minúty sa pred Sommerom dobre zorientoval navrátilec po zranení Griezmann a vyrovnal - 1:1. Francúzsky útočník bol pri chuti a krátko po prestávke mohol vyrovnať stav dvojzápasu, no Sommera neprekonal. Hostia tesný náskok umne bránili a sami mohli rozhodnúť.

V 78. minúte nevyužil príležitosť Thuram a po ňom Barella, za čo ich tím pykal. Striedajúci Depay v 87. minúte umiestnil loptu k žrdi a poslal zápas do predĺženia, ktoré ani nemuselo byť, keby mal Riquelme v nadstavenom čase presnejšiu mušku. Najväčšiu šancu v predĺžení malo Atletico. Depay sa mohol stať hrdinom odvety, Sommer však proti jeho rafinovanej strele vytiahol reflexívny zákrok. Ani hostia nezaháňali, pokusy Thurama a Martineza sa však rovnako neskončili gólom a tak rozhodol rozstrel. V ňom neuspeli až traja hráči Interu.

"Nerazzurri" utrpeli prvú prehru v tomto kalendárnom roku znamenajúcu ich predčasný koniec v LM. Dortmund začal náporom a už v 2. minúte sa ocitol v obrovskej šanci Maatsen, ktorého tvrdý pokus vytlačil Benitez na roh. Z neho ešte nezapršalo, ale o chvíľu neskôr sa už domáci tešili. Sancho nenápadnou strelou z hranice šestnástky aj s prispením žrde prekvapil hosťujúceho brankára, ktorý na jeho pokus nezareagoval - 1:0. Aj po vytvorení náskoku pokračovali hráči nemeckého tímu v aktivite. Druhý gól visel na vlásku, no šance Brandta a Malena zostali nevyužité.

Ofenzívu hostí oživil príchod Lozana. Mexický útočník mal smolu, keď v 53. minúte po jeho náprahu z diaľky opečiatkovala lopta pravú žrď Kobelovej brány. Hostia po prestávke išli na hranicu rizika, čo mohol potrestať Füllkrug. Útočník Borussie dostal dobrý center do šestnástky, ale hlavou neprekonal Beniteza a jeho gól v 77. minúte neplatil pre ofsajd.

Dortmund ustál šancu Bakayoka i zranenie autora gólu Sancha a v úplnom závere spečatil jeho postup Reus. Do štvrťfinále sa Borussia prebojovala po troch rokoch. Do osemfinále sa predtým kvalifikovali Manchester City (obhajca), Real Madrid, Bayern Mníchov, Paríž St. Germain, Arsenal Londýn a FC Barcelona. Žreb štvrťfinále, v ktorom bude mať Španielsko až troch zástupcov, je na programe v piatok 15. marca o 12.00 h v Nyone.