Main Content

Stanislav Lobotka bol proti Barcelone veľmi aktívny: Neapol v Lige majstrov ale končí

streda, 13. marec 2024 11:21 | Autor: TASR

Stanislav Lobotka
Stanislav Lobotka | zdroj: TASR

Futbalisti SSC Neapol skončili v osemfinále Ligy majstrov po tom, čo v odvetnom zápase na ihrisku FC Barcelona doplatili na chyby a nevyužité príležitosti. Uviedol to ich tréner Francesco Calzona, pre ktorého to bola prvá prehra v šiestom stretnutí v pozícii hlavného trénera "Partenopei."

Podľa stredopoliara Stanislava Lobotku mal taliansky tím šancu na postup, no "v takýchto dueloch potrebujete mať na svojej strane aj kúsok šťastia." Neapol dosiahol v prvom zápase remízu 1:1, ktorá mu udržala reálnu šancu na postup do najlepšej osmičky. Šance vlaňajšieho suveréna talianskej Serie A na postup sa však výrazne znížili po sedemnástich minútach. Barcelona strelila po štvrťhodine hry dva góly krátko za sebou. Fermin Lopez vyťažil z preniku Raphinhu po ľavej strane a následnej spätnej prihrávky, keď brankár Alex Meret už nestihol zareagovať.

Domácim následne vyšiel aj ďalší protiútok, po ktorom Raphinha obstrelil Mereta, trafil ľavú žrď, no od nej sa lopta odrazila pred nepokrytého obrancu Cancela - 2:0. "Bol to šokujúci začiatok, ale dobre sme zareagovali. Dali sme gól a prišli aj ďalšie šance, ktoré sme mali využiť," uviedol krídelník hostí Matteo Politano. Práve jeho prihrávka viedla k jedinému gólu Neapolu, ktorým Rrahmani po polhodine hry upravil na 1:2. "Zápas mal rôzne fázy, miestami sa nám darilo a takmer sme vyrovnali. Samozrejme, že keď prehráte, tak to znamená, že niečo nefungovalo. Boli sme pripravení na silného súpera, ale spravili sme priveľa chýb," poznamenal tréner Calzona, ktorého zverenci definitívne prišli o šancu na úspešný výsledok v 83. minúte, keď Robert Lewandowski zakončil efektnú kombinačnú akciu (3:1).

Tréner slovenskej reprezentácie má od februárového príchodu na lavičku Neapolu bilanciu 2-3-1. Začal remízou s Barcelonou a následne v lige neprehral v štyroch zápasoch za sebou. Jeho klubový aj reprezentačný zverenec Lobotka odohral v odvete celý zápas a po ňom figuroval na čele štatistiky nabehaných kilometrov. Výkon 12,26 km bol o 0,07 km lepší než u druhého v poradí Ilkaya Gündogana z Barcelony. Aj podľa Lobotku boli hlavnou príčinou prehry chyby hostí: "Strácali sme veľa ľahkých lôpt. Barcelona to vďaka svojej kvalite využila a vypracovala si dvojgólový náskok. Potom sme začali predvádzať našu hru, no nepremenili sme viaceré sľubné príležitosti. Dali sme do toho maximum, no na postup to nestačilo," skonštatoval slovenský reprezentant, ktorý sa vyjadril aj k situácii z 50. minúty, keď Victor Osimhen spadol v šestnástke Barcelony po súboji s domácim Cubarsim, no napriek protestom hostí nenasledovala penalta.

"Z ihriska to vyzeralo, že sme mali kopať penaltu. Rozhodca však usúdil, že to nebolo na jedenástku. Je ťažké posúdiť takéto situácie. Po niektorých kontaktoch so súperom rozhodca ukáže na biely bod a inokedy zasa nie. V tomto prípade je asi lepšie sa k tomu nevyjadrovať." Podľa Lobotku sa teraz Neapol zameria na domácu súťaž, v ktorej figuruje na 7. mieste, teda za priečkami zaručujúcimi účasť v pohárovej Európe. V nedeľu ho čaká duel na ihrisku suverénneho lídra tabuľky Interu Miláno.

"Proti Barcelone sme cítili, že sme mohli postúpiť a vydali sme zo seba maximum, no teraz sa už sústredíme na domácu ligu a na to, aby sme v nej víťazili." Pre Barcelonu znamená postup cez Neapol návrat do štvrťfinále Ligy majstrov po štyroch rokoch. "Je to naozaj dlhá doba, takže teraz má náš tím, fanúšikovia aj tréneri dôvod na radosť," poznamenal útočník Lopez, ktorý v 15. minúte otvoril skóre zápasu.

Vo veku 20 rokov a 306 dní sa stal najmladším hráčom Barcelony, ktorý skóroval vo vyraďovacej časti LM od marca 2018, keď sa presadil Ousmane Dembele proti Chelsea. Podľa trénera Xaviho Hernandeza bolo pre úspech v odvete s Neapolom hrať agresívne s loptou aj bez nej. "Neustále sme sa snažili získať späť stratené lopty. Neapolu sme bránili v protiútokoch a myslím si, že o tom, ako sme hrali, svedčí aj výsledok, keďže sme silného súpera zdolali 3:1," poznamenal kouč po divácky atraktívnom zápase, ktorý priniesol až 38 streleckých pokusov (24:14), z toho na bránky 14 (10:4).

"Myslím si, že veľa ľudí mi neverilo, keď som po avizovaní môjho odchodu po prebiehajúcej sezóne povedal, že toto rozhodnutie oslobodí hráčov. Dnes sme ukázali, že sme v Európe konkurencieschopní a treba s nami počítať," uviedol Xavi, ktorý vyzdvihol aj 17-ročného obrancu Paua Cubarsiho, ktorý odohral vo svojom prvom zápase v Lige majstrov celých 90 minút a získal ocenenie UEFA pre najlepšieho hráča. "Je neuveriteľný. Bol to naozaj najlepší hráč na ihrisku. Neprestáva nás udivovať. Dúfam, že takto bude hrať celý život. Je to skromný, talentovaný a tvrdo pracujúci hráč. Neustále sa zaujíma o rozbory vlastnej hry a pýta sa nás na analýzy," prezradil Xavi.