Main Content

Ďalší Slovák v NHL: Patrik Koch debutoval v profilige za Coyotes. Ako to dopadlo?

piatok, 8. marec 2024 11:14 | Autor: TASR

Patrik Koch
Patrik Koch | zdroj: TASR

Slovenský hokejista Patrik Koch si v noci na piatok odbil premiéru v zámorskej NHL. Vo štvrtok ho povolala Arizona, ktorá prehrala s Minnesotou 2:5. V akcii boli dokopy štyria Slováci a ani jeden z nich sa nezapísal do kanadského bodovania.

Kapitán Edmontonu Connor McDavid sa ako tretí hráč v tejto sezóne dostal na métu 100 bodov. Hetriky zaznamenal Timo Meier (New Jersey) a Filip Forsberg (Nashville). V Bostone si zaspomínali na triumf v Stanley Cupe 2011. Minnesota vsietila štyri góly v záverečnom dejstve a pomohlo jej aj 23 zákrokov brankára Marca-Andreho Fleuryho. Jeho nórsky spoluhráč Mats Zuccarello mal zas tri asistencie a bol aj pri víťaznom góle Joela Erikssona Eka v 48. minúte.

Wild viedli po dvoch tretinách 1:0, lenže domáci v prvej dvojminútovke záverečnej časti strelili dva góly v priebehu siedmich sekúnd (Clayton Keller, Michael Carcone) a dostali sa do vedenia. To im však vydržalo len necelú minútu, keď obranca Zach Bogosian vyrovnal na 2:2 a skóroval po 23 zápasoch. Po rozdielovom zásahu Erikssona Eka poistili hostia víťazstvo ešte dvakrát po prázdnej bránky. "Potrebovali sme dva body a je fajn, že sme ich získali. 'Flower' chytal skvele a veľkou mierou sa o víťazstvo zaslúžil aj 'Zucc'," povedal pre nhl.com tréner "divochov" John Hynes. Minnesota stráca na play off sedem bodov.

Skóre zápasu otvoril Kirill Kaprizov, ktorý dal šesť gólov v predošlých šiestich dueloch a v tretej sezóne za sebou sa dostal na métu 30 gólov. V histórii Wild to pred ním dokázali len Marián Gáborík (2005/06 až 2007/08) a Brian Rolston (2005/06 až 2007/08). Koch nastúpil ako siedmy obranca Coyotes a odohral 9:20 minúty. Mal jednu strelu na bránku, štyri hity a dostal desaťminútový trest za účasť v hromadnej šarvátke na konci duelu, keď sa pobil s Jacobom Lucchinim.

Dvadsaťsedemročný Koch sa stal 97. slovenským hráčom so štartom v profilige. V systéme Arizony je aj jeho krajan a útočník Miloš Kelemen, ktorý v tomto ročníku NHL odohral desať zápasov a pripísal si asistenciu. Momentálne je na farme v AHL v tíme Tucson Roadrunners. Kocha povolalo vedenie "kojotov" po tom, ako vymenilo Troya Stechera do Edmontonu a miesto v obrane sa uvoľnilo aj preto, že nenastúpil Matt Dumba. Ten bol spoločne s útočníkom Jasonom Zuckerom voľný hráč, klub ich šetril z dôvodu možnej výmeny.

Uzávierka prestupov je v piatok. Montreal s Jurajom Slafkovským prehral na ľade Caroliny 1:4, za ktorú chytal po vyše piatich mesiacoch Frederik Andersen. Dán vynechal 50 zápasov pre problémy so zrážaním krvi.