Main Content

MacKinnon ako Peter Šťastný: Čo sa podarilo hviezde Avalanche?

utorok, 5. marec 2024 11:54 | Autor: TASR

Nathan MacKinnon
Nathan MacKinnon | zdroj: TASR

Kanadský hokejista Nathan MacKinnon predĺžil svoju bodovú sériu na domácom ľade už na 30 zápasov od začiatku sezóny.

Zároveň zaznamenal tretiu bodovú sériu s minimálne jedným bodom v 10 zápasoch za sebou, čo sa pred ním v klubovej histórii podarilo iba slovenskému útočníkovi Petrovi Šťastnému za Quebec Nordiques (1983/84). Center elitného útoku Avalanche sa štyrmi bodmi (2+2) podieľal na víťazstve nad Chicagom (5:0).

Tridsaťzápasovou bodovou sériou od začiatku ročníka zaznamenal šiesty najdlhší zápis v histórii NHL a najdlhší od čias Maria Lemieuxa v sezóne 1995/96 (31 zápasov). Rekord v najdlhšej domácej bodovej sérii drží legendárny Wayne Gretzky, ktorý bodoval v ročníku 1988/89 vo všetkých 40 zápasoch za Los Angeles.

MacKinnon si pripísal aj tretiu bodovú sériu s minimálne bodom v 10 zápasoch za sebou. Je druhý hráč, ktorému sa to podarilo a pred ním to v organizácii Avalanche/Quebec Nordiques dokázal iba slovenský útočník Peter Šťastný v sezóne 1983/84. Historický rekord klubu v počte asistencií obrancu prekonal Cale Makar, ktorý pri prvom góle MacKinnona zaznamenal 233. gólovú prihrávku v 296. zápase. Doterajší rekord držal Tyson Barrie (232 asistencií v 484 dueloch).

Fínsky brankár Justus Annunen sa stal prvým nováčikom na brankárskom poste, ktorý v histórii Avalanche zaznamenal čisté konto v dvoch stretnutiach za sebou. Dvadsaťtriročný Fín vychytal shutout aj v piatkovom stretnutí, keď "lavíny" zdolali "jastrabov" rovnakým výsledkom 5:0.